Situație alarmantă la Spitalul pentru Copii
Dimensiune font:
* pe 20 de locuri COVID au fost internaţi 23 de copii, iar cazurile se înmulțesc * condiţiile de internare sunt bune, însă medicii sunt depăşiţi de numărul tot mai mare al micuţilor pacienţi * în ultima săptămână, un nou copil a pierdut lupta cu noul virus, acesta fiind al treilea caz de la începutul valului patru
În spitalele din Iaşi este tot mai greu să găseşti un loc pentru pacienţii confirmaţi pozitiv cu COVID-19. La Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf.Maria”, medicii au fost nevoiţi să interneze 27 de micuți afectați de noul coronavirus. În zona roşie a spitalului, zonă alocată copiilor care au COVID, dar şi alte afecţiuni, 23 de copii au fost nevoiţi să îşi împartă cele 20 de locuri disponibile. La terapie intensivă, situaţia a fost puţin mai bună. Au fost doar patru internaţi, însă unul dintre ei, în vârstă de doar două luni, este intubat. El respiră cu ajutorul aparatelor, iar medicii spun că starea lui nu e prea bună. Un altul, de o lună, a pierdut lupta pentru viaţă.
Luni dimineaţa, pe secţia ATI erau internaţi patru copii, unul dintre ei intubat.
„Copilul din ATI intubat are două luni. El a fost adus din Bacău. A avut o evoluţie destul de ondulantă, a avut o ameliorare dar în a noua zi de boală s-a agravat şi a necesitat intubare şi ventilaţie mecanică”, a declarat dr. Lavinia Ionescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii.
Dovadă a faptului că situaţia din zona ATI este destul de gravă este faptul că în ultima săptămână a fost înregistrat un deces. „A decedat încă un copil primit de la Suceava”, a spus dr Ionescu.
De la începutul valului patru, acesta este cel de-al treilea copil care pierde lupta pentru viaţă. Primul avea o săptămână când a fost adus la spital, iar după câteva zile a murit. Cel de-al doilea, a murit şi el după doar o lună de viaţă. „Toţi aceşti copii aveau patologie asociată importantă”, a spus dr Ionescu.
Tot în ultima săptămână au fost internaţi doi copii COVID pozitiv care au asociate două patologii grave. Unul are sindrom hemolitic-uremic, şi va fi supus unei terapii de epurare extrarenală. Cel de-al doilea are meningococcemie şi e în stare foarte gravă.
Vârsta copiilor infectați a început să crească
Medicii de la Spitalul de Copii au observat că de la începutul valului patru vârsta copiilor care au fost infectați cu noul coronavirus a început să crească. „Ne îndreptăm spre vârstele şcolare. Dacă la începutul pandemiei ne confruntam cu copii de vârstă preşcolară, acum preponderenţa este spre vârsta şcolară. Media de vârstă a crescut în jurul vârstei de 8 ani. Formele nu sunt mai grave. Încă nu suntem în mijlocul valului. Este îngrijorător că apar copii covid pozitiv care au alte boli grave. Dar sunt cazuri izolate, nu sunt multe”, a spus dr. Lavinia Ionescu.
Multe sunt însă internările copiilor afectaţi de valul patru al acestei pandemii. Dacă în valul trei au fost 270 de cazuri de copii pozitivi la COVID internaţi la Spitalul de Copii, la câteva săptămâni după declanşarea celui de-al patrulea val sunt deja 40 de cazuri care au trecut prin terapie intensivă. „De la jumătatea lunii august până la această dată am internat la terapie intrensivă 40 de copii. E un număr mare, având în vedere că în valul trei am avut internaţi 270 de copii şi raportat nu au fost atât de mulţi pe terapie intensivă. E îngrijorătoare această creştere”, a spus dr. Lavinia Ionescu.
Focar COVID la Pediatrie
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași a anunțat ieri un focar COVID-19 la Spitalul Clinic de Urgențe pentru Copii, după ce trei cadre medicale au fost depistate ca fiind pozitive la noul virus. Potrivit reprezentanților DSP Iași, este vorba de trei angajați la Laboratorul de Analize Medicale a unității sanitare, care au fost izolați. „Toți pozitivii sunt izolați la domiciliu sub monitorizarea medicilor de familie”, se arată într-o informare DSP. Laura RADU, Oana POPA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau