Situație critică la Urgențe!
Dimensiune font:
La Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului „Sf.Spiridon” din Iași situaţia pacienţilor COVID este în continuare critică. Luni dimineaţa existau 24 de pacienţi, dintre care 12 respirau cu ajutorul ventilatoarelor, ventilaţi non-invaziv. Medicii spun că şi numărul deceselor celor care ajung în spital în stare gravă este mare.
Dr Diana Cimpoeşu, şefa UPU-SMURD Iaşi, susține că asistăm la cel mai mare număr de pacienți pe care unitatea l-a tratat de la începutul acestei pandemii. „Este vorba de cinci pacienţi, trei din UPU, doi reîntorşi din clinica medicală de unde erau internaţi pentru că starea lor s-a agravat şi aveau nevoie de ventilaţie mecanică invazivă. Din păcate, formele pe care le vedem sunt extrem de severe, iar noi, ca echipă medicală, suntem în situaţie destul de critică. Pentru prima dată în acest val patru am reuşit să transferăm în această dimineaţă cinci pacienţi la Spitalul Militar, unde s-a operaţionalizat o zonă COVID care a fost închisă în primăvară. Am dus acolo cu autospeciala de transport victime multiple - pacienţi care aveau nevoie de oxigen. Continuăm să ducem încă cinci, dar ne interesează fiecare loc cu oxigen din Spitalul CFR, Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul de Boli Infecţioase. Două locuri ATI s-au eliberat în cursul dimineţii. Am transferat deja un pacient critic, noninvaziv, către ATI de la Spitalul de Recuperare”, a spus dr Diana Cimpoeşu, şefa UPU-SMURD Iaşi.
În acelaşi timp la UPU continuă să vină pacienţi COVID, astfel încât bilanţul rămâne acelaşi. „Aseară (duminică seara – n.r.) am fost puşi în situaţia de a dedica mai mult de jumătate din spaţiu din UPU pacienţilor COVID. Din fericire, ceilalţi au fost într-un număr suportabil, într-un număr relativ scăzut pentru o zi foarte grea cu urgenţe traumatice sau de cardiologie, de gastroenterologie, astfel încât am dedicat mai mult de jumătate din spaţiu pacienţilor COVID, deşi suntem o unitate de urgenţă şi rămânem deschişi urgenţelor în toată gama lor de prezentare. Foarte mulţi pacienţi în continuare nu au loc în terapie intensivă. Ei sunt trataţi în UPU, ca într-o terapie intensivă. Formele sunt extrem de severe. Sunt pacienţi de la 30 de ani până la 90 de ani. Marea majoritate, 90% sunt nevaccinaţi. Adresarea acum la spital se face mai rapid. Pacienţii nu mai stau mult până să vină la spital sau până la a chema ambulanţa. Cazurile sunt preluate rapid, dar numărul este foarte mare. Ambulanţa şi SMURD sunt suprasolicitate, ca şi zona de preluare de la domiciliu, la fel şi zona de testare acasă este suprasolicitată, iar DSP face eforturi de a răspunde solicitărilor de testare la domiciliu”, a spus dr Cimpoeşu.
Până acum, numărul de pacienţi COVID care au ajuns la UPU depăşeşte 50 ca prezentări şi puţini dintre aceştia au forme uşoare, astfel încât să poată fi trimişi acasă. „În acelaşi timp, primim telefoane de la cei cu forme uşoare şi medii care trebuie în mod normal să fie monitorizaţi de medicii de familie. Încercăm să ajutăm şi noi la monitorizarea lor... Suntem cu o capacitate depăşită. Toate ventilatoarele din UPU sunt ocupate. Speranţa este ca unii dintre pacienţi să se facă bine şi să poată fi scoşi de pe ventilator din ATI-urile din Iaşi. Bineînţeles, căutăm locuri şi în celelalte judeţe şi aşteptăm decizii din partea pacienţilor atunci când există astfel de locuri, puţine de altfel, să accepte transferul . Toate secţiile ATI sunt dotate şi au medici ATI care ştiu să îşi facă specialitatea în favoarea vieţii pacienților”, a mai spus dr Diana Cimpoeşu, șefa UPU Iași. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau