Ţinutul Zimbrului, o atracţie europeană
Dimensiune font:
Una dintre cele mai mari atracţii ale Moldovei este Ţinutul Zimbrului, un loc plin de farme și istorie, unde, în anii 1970, s-au filmat peliculele „Fraţii Jderi“ şi „Ştefan cel Mare – Vaslui 1475“.
Ţinutul Zimbrului este o destinație cu atât mai interesantă și importantă cu cât ea se bucură în ultimii ani de o recunoaștere internațională de anvergură. Astfel, anul 2019 reprezintă al treilea an consecutiv, în care Ținutul Zimbrului este singurul obiectiv din România prezent în Top 100 Sustainable Destinations, o selecţie a celor mai importante destinaţii turistice „verzi“ din întreaga lume, realizată de experţi din domeniu.
„E o recunoaştere foarte valoroasă, care ne-a permis accesul în culisele dezvoltării turistice sustenabile la nivel mondial. O distincţie care se acordă comunităţilor ce reuşesc să lucreze împreună pentru a-şi pune în valoare cultura, tradiţiile, oamenii, într-o manieră responsabilă şi durabilă”, a spus Geanina Fedeleş, preşedintele Asociaţiei Ţinutul Zimbrului.
Distincţia a fost acordată la un eveniment organizat, în octombrie 2019, în Croaţia, la Mali Losinj, zonă inclusă în acelaşi Top 100. Din rândul celor intraţi în competiţie vor fi selectaţi liderii globali ce vor fi premiaţi la Târgul de Turism de la Berlin în acest an, 2020.
Parcul Natural Vânători Neamț înseamnă mult mai mult decât locul unde trăiesc zimbrii României, este o suprafață de circa 31.000 de hectare, din care peste 26 de mii numai pădure, adăpostind o diversitate de valori culturale, istorice şi naturale.
Situată în nordul judeţului Neamţ, la graniţa cu judeţul Suceava, cu precădere în raza comunelor Agapia, Bălţăteşti, Crăcăoani, Vânători Neamţ şi a oraşului Târgu Neamţ, microregiunea Ținutul Zimbrului se întinde pe versantul estic al Munţilor Stânişoarei, în partea estică a Carpaţilor Orientali şi peste Subcarpaţii Neamţului, acoperind o parte a bazinelor râurilor Ozana (Neamţu) şi Cracău.
La Vânători este singurul loc din România unde zimbrii trăiesc în libertate, în semilibertate şi în captivitate, în total fiind în jur de 50 de exemplare. Programul pilot de reintroducere în libertate a zimbrului a fost demarat în România în premieră, în 2012, de Administratia Parcului Natural Vânători Neamţ, fiind creat un precedent care a început să fie fructificat şi de alte organizaţii din ţară.
George NEGRU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau