Vasluiul nu are nevoie de parcuri industriale, ci de investiții în sănătate
Dimensiune font:
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui, Dumitru Buzatu, a afirmat în cadrul ultimei şedinţe, în care a fost adoptat bugetul de venituri şi cheltuieli, că judeţul are nevoie de investiţii "realiste" în infrastructură, sănătate sau asistenţă socială şi nu de parcuri industriale.
Afirmaţia a venit după ce un consilier judeţean liberal a dat exemplul judeţului Iaşi, în care autorităţile au făcut demersuri pentru construcţia a trei parcuri industriale.
"Privind bugetul local al Consiliului Judeţean, am remarcat că din total buget, 44% este pentru asistenţa socială şi 9% pentru sănătate. Fără a fi cârcotaş, am tras cu ochiul la bugetul Consiliului Judeţean Iaşi, vecinii noştri. Pentru asistenţă socială au alocat 22% din bugetul total, iar pentru sănătate 31% din acest buget. Totuşi în judeţul vecin, Consiliul Judeţean vine cu proiecte pentru încurajarea iniţiativei private, pentru crearea de locuri de muncă şi anume, înfiinţarea şi dezvoltarea a trei parcuri industriale la Leţcani, Bolhoca şi Paşcani. Poate fi luat drept un model de succes. Judeţul Vaslui nu are nevoie de parcuri industriale? Noi nu avem antreprenori cu iniţiativă care să beneficieze de facilităţi fiscale pentru demararea afacerii, care la rândul lor să aducă venituri consistente bugetelor UAT-urilor din subordinea Consiliului Judeţean? Noi nu avem nevoie de locuri de muncă?", a atras atenţia consilierul PNL Valentin Creţescu.
Buzatu a menţionat că bugetul a fost întocmit în funcţie de nevoile judeţului, pe baza unor mecanisme corecte şi bine fundamentate, fiind direcţionat în principal pentru asistenţa socială, având în vedere problematica judeţului din acest punct de vedere. Liderul PSD a menţionat că nu au existat la CJ Vaslui solicitări pentru înfiinţarea de parcuri industriale şi că o astfel de investiţie ar fi imposibilă, din cauza costurilor foarte mari.
El a subliniat, totodată, că anul acesta transferurile de la nivel central sunt mai mici, precizând că nu învinovăţeşte pe nimeni pentru acest lucru. Dumitru Buzatu a spus, de asemenea, că o mare parte dintre cheltuieli trebuie direcţionate pentru asigurarea cofinanţărilor unor proiecte de dezvoltare.
"Noi nu ne putem permite să fundamentăm altfel bugetul, decât pe ceea ce am gândit din timp. Am muncit foarte mult să obţinem finanţările şi acum trebuie să asigurăm cofinanţările lor. Pe de altă parte trebuie să extindem reţeaua de drumuri judeţene, până când prindem avioane şi o să facem parcuri industriale cu ele, până atunci trebuie să extindem reţeaua drumurilor judeţene. Unde, de exemplu poate Consiliul Judeţean şi de ce anume? (să facă un parc industrial - n.r.). Acum ar trebui să cheltuiască o sumă imensă, pentru că nu este nicio finanţare pentru parcuri industriale, niciuna. Cine a solicitat la Consiliul Judeţean sau la vreo unitate administrativ-teritorială înfiinţarea unor asemenea parcuri industriale sau are oferte de la dezvoltatori şi noi să trebuiască să răspundem ca să investim asemenea sume uriaşe care nu sunt la dispoziţia noastră. Să lăsăm la o parte chestiunile acestea, eu ştiu că bugetul e prilej de ceartă din aceasta, politică, dar trebuie să fim realişti şi să ne asumăm rezolvarea sarcinilor prioritare şi să ne atingem obiectivele pe care ni le-am propus în mod realist. Asta este linia de conduită atâta timp cât sunt eu aici. Când nu voi mai fi, poate lumea va face numai parcuri industriale în tot judeţul. N-are niciun metru de teren judeţul Vaslui, dar probabil că le va face în cosmos. Ne îndreptăm spre progresul acesta tehnic, spre situaţia în care parcurile industriale din judeţul Vaslui vor fi făcute în cosmos", a afirmat Dumitru Buzatu.
Bugetul judeţului Vaslui pentru anul 2023 a fost votat, joi, de majoritatea consilierilor prezenţi la şedinţa ordinară a CJ Vaslui. Opt consilieri PNL s-au abţinut de la vot, invocând necesitatea creşterii sumelor pentru capitolul privind dezvoltarea şi venind cu propunerea finanţării unor parcuri industriale în judeţ.
"Ne dorim şi noi cifre mai mari la dezvoltare şi lucrăm în acest sens. Trebuie să ţinem cont că acest buget este o previziune, iar segmentul de dezvoltare va creşte odată cu rectificările succesive din cursul acestui an", a precizat vicepreşedintele CJ Vaslui, Ciprian Trifan.
Bugetul local al judeţului Vaslui a fost stabilit la venituri în sumă de 500.357.655 de lei şi la cheltuieli în sumă de 533.044.191 de lei, cu un deficit în sumă de 32.686.536 de lei, ce va fi finanţat din excedentul înregistrat la finele exerciţiului bugetar 2022.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau