Zona de Nord a Moldovei va avea o „Ambulanţă pentru monumente”
Dimensiune font:
* Ambulanţa pentru Monumente este un proiect susţinut de Alteţa Sa Regală, Prinţul de Wales, şi derulat la nivel naţional de mai multe organizaţii * peste 600 de monumente istorice din România aflate în proprietate privată sau publică aşteaptă salvarea de urgenţă, iar numărul lor creşte îngrijorător
Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” a Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi împreună cu asociaţia ACTUM şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi lansează „Ambulanţa pentru Monumente – Moldova Nord”, proiect creat în scopul salvgardării monumentelor istorice aflate în stare avansată de degradare din judeţele Iaşi, Botoşani şi Suceava.
Evenimentul de lansare şi vernisajul expoziţiei „Ambulanţa pentru Monumente 2016 – 2019” va avea loc astăzi, 10 februarie, începând cu ora 16, la sediul Facultăţii de Arhitectură.
Această expoziţie va conţine 50 de panouri care vor prezenta cele 30 de intervenţii realizate de „ambulanţele” regionale între 2016 şi 2019 în mai multe regiuni ale ţării efectuate pe biserici de lemn şi de zid, turnuri, conace, halte CFR şi mori de apă.
Conform spuselor organizatorilor, „Ambulanţa pentru Monumente este un proiect susţinut de Alteţa Sa Regală, Prinţul de Wales, şi derulat la nivel naţional de mai multe organizaţii care şi-au propus să acţioneze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil prin punerea în siguranţă a unor obiective de patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps. Peste 600 de monumente istorice din România aflate în proprietate privată sau publică aşteaptă salvarea de urgenţă, iar numărul lor creşte îngrijorător”.
La eveniment vor participa reprezentanţi ai domeniului patrimoniului construit precum arh. Şerban Sturdza, vicepreşedinte al Fundaţiei Pro Patrimonio, ing. Virgil Băbîi, director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Iaşi, arh. Radu Andrei – prodecan al Facultăţii de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” din Iaşi, arh. Eugen Vaida, preşedinte al Asociaţiei Monumentum şi arh. Nicole Caba – Preşedinte al Asociaţiei Actum.
Dacă materialele de construcţie necesare sunt puse la dispoziţia arhitecţilor de către proprietar , „Ambulanţa pentru monumente” acţionează pentru punerea în siguranţă a monumentului cu ajutorul unei autoutilitare echipate cu uneltele necesare.
Proiectul şi-a propus salvgardarea patrimoniului imobil şi realizarea evidenţei patrimoniului, creşterea nivelului de pregătire profesională a specialiştilor prin educaţie non-formală participativă după sistemul „hands on training”, recuperarea tehnicilor tradiţionale şi a materialelor locale, conştientizarea şi implicarea comunităţilor în acţiunile de salvgardare a patrimoniului, conştientizarea şi educarea mediului politic printr-o abordare pro-patrimonio şi crearea de noi audienţe pentru patrimoniul cultural. Daiana SFREDEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau