Calatorie gastronomica in jurul lumii
Dimensiune font:
Ceea ce se numeste in mod obisnuit "bucataria traditioanala" se refera atat la unele trasaturi specifice, iesite in evidenta la mesele festive cat si la alimentele din hrana cotidiana. Gastronomia ofera o gama larga de informatii despre poporul analizat.
Gastronomia este studiul relatiei dintre cultura, arta si alimentatie. De multe ori se greseste considerand ca termenul "gastronomie" se refera exclusiv la arta de a gati sau la artele culinare, aceasta fiind doar o mica parte a acestei stiinte.
Gastronomia este o activitate complexa, urmarind cu atentie, oricine va descoperi ca in jurul mancarurilor exista dans, teatru, pictura, sculptura, literatura, arhitectura si muzica - cu alte cuvinte, artele frumoase. Mai mult, exista fizica, matematica, chimie, biologie, geologie, antropologie, istorie, filosofie, psihologie si sociologie.
Brillat-Savarin, definea gastronomia ca fiind "cunoasterea rationala a tot ceea ce are legatura cu omul ca fiinta care se hraneste". Gastronomia cerceteaza oamenii si lucrurile, pentru a duce dintr-o tara in alta tot ce merita sa fie cunoscut.
Bucataria si traditia vietnameza
A ne gandi la Vietnam ca la un razboi sangeros, este o mare greseala. Este o tara frumoasa, cu peisaje superbe si multe locuri inca salbatice. De multe ori, vietnamezii au fost numiti italienii Asiei, din cauza pasiunii lor mari pentru scutere, stilului flamboiant de viata si dragostei pentru petreceri.
Bucataria ne poate spune multe despre un popor, despre trairile sale, despre pasiuni si suferinte. Daca ai trait in epoca comunista in Romania, cand spui mancare si Vietnam, automat vin in minte faimosii "creveti" vietnamezi. Dar ei nu au legatura cu adevarata gastronomie locala. Mancarea vietnameza este frecvent declarata una dintre cele mai sanatoase din lume. Accentul se pune pe prospetimea ingredientelor.
Vietnamezii folosesc sos de peste, sos de soia, orez, ierburi aromatice in combinatie cu peste, carne de pui, porc, vita si fructe de mare. Stilul de mancare este dat de regiunea din care provine. In nordul tarii, unde este mai frig, mancarea nu este la fel de condimentata ca in celelalte provincii, deoarece nu cresc ierburile necesare. Fiind leaganul civilizatiei vietnameze, regiunea a dat felurile de mancare traditionale, cum ar fi pho, bun rieu, banh cuon. Un tip de mancare inedit este un ou de rata fertilizat, cu un embrion aproape dezvoltat inauntru (cioc, pene, picioare, ochi), care se fierbe si se mananca direct din coaja, ori cu o lingura, ori de da pe gat ca un shot de tequila. In zona centrala gasim mancarea cea mai condimentata.
In Hue, vechea capitala, inca se pastreaza traditia bucatariei regale vietnameze - feluri complexe servite in portii mici. In sud, unde este mai cald si plantele cresc mai bine, se foloseste intens usturoi, ceapa, ierburi proaspete, zahar si suc de cocos. Din cauza litoralului extins, fructele de mare sunt mancarea de baza pentru oamenii din zona.
Bucataria si traditia japoneza
Ingredientele principale ale bucatariei traditionale japoneze sunt: pestele si alte produse marine, zarzavaturile si orezul. Pestele este deseori servit crud, ceea ce necesita ca el sa fie foarte proaspat si sa fie taiat cu un cutit bine ascutit. Abundenta produselor marine in apele care inconjoara Japonia si religia budista au facut ca japonezii sa foloseasca carne, produse lactate si grasimi animale in mod mai redus.
Condimentele principale sunt produse din soia (sosul soia si miso) pasta de fasole soia sau orez (sake, otet din orez, mirin). Pentru a mentine gustul original al ingredientelor, bucataria japoneza nu prea folosesc condimente iuti, ci mai mult plante aromatice sau wasabi (hrean japonez), yuzu, ghimbir, kinome sau seminte uscate si macinate ale plantei sansho.
Exista trei feluri de mancaruri japoneze traditionale care se servesc tot anul: hozn ryori, chakaiseki ryori si kaiseki ryori. Alte tipuri de mancare sunt osechi ryori - servite de anul nou sau shojion ryori - mancaruri budiste vegetariene.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau