Ce e drept la Schitul Strambu

default

Dimensiune font:

| 22-11-2012 00:00

Schitul Strambu

O zi de duminica insorita. Dupa mai multe ture in jurul bisericii, ma incumet sa imi fac drum printre sufletele inghesuite, dornice de Dumnezeu. Pasesc pragul asezamantului - golas in reprezentari sfinte colorate, dar incarcat cu prezente, freamat, murmur, ganduri, nevoi, smerenie, rugaciune si multa viata - parca nesigura, parca fara tragere de inima, parca straina, parca pustiita cu anii, de orice trairi intru spirit si iubire... insa, brusc si paradoxal, ma simt acasa!

Caldura din spatele ochilor curiosi a imbratisat si adoptat intrusa, inainte de a ma dezmetici eu. Bebelusii, multi la numar, foarte multi, zambeau ingereste cu ochi mari lichizi, din bratele bunicilor, parintilor sau fratilor mai mari. Copiii mici imi faceau bezele, copiii mai mari si adolescentii priveau strengar cercetator, tinerii si adultii ma ignorau sobru, patrunsi de solemnitatea momentului liturgic, scapand insa uitaturi piezise. Batranii sfatosi, saritori si voluntari imi indrumau stangacia. Cu totii sorbeau timid si pios mustrarile severe ale parintelui Nicolae, care nu isi putea abtine compasiunea sub masca duritatii, tradata de zambetul discret din coltul stralucit al ochilor.

Dreapta credinta de la Strambu muta muntii

Viata satului s-a schimbat din februarie anul trecut, de cand buna si razbataioasa Maicuta Cecilia Moldoveanu a primit misiunea de a scoate din paragina Schitul Strambu, un Schit abandonat de pe vremea lui Cuza. Schitul Strambu, s-a chinuit sa stea drept, chiar daca subred, traversand veacurile de la Neagoe Basarab incoace, al carui ctitor se zice ca si este.

A rasturnat muntii tanara stareta Cecilia, muntii de gunoaie care sufocau ruinele, muntii de ignoranta ai autoritatilor, muntii de dusmanie ai satului invrajbit. A deschis drum si a croit directie cu ambitie, energie, efort supraomenesc si mai ales rugaciune. Multa rugaciune! Uluita de poveste, am intrebat: "Bine maica, dar cu ce ati inceput cand v-ati trezit in mijlocul darapanaturilor si parloagei, sub cerul liber?" Raspunsul a venit neintarziat, cu un zambet atat de cald ca a topit instant blocurile de ignoranta din jurul sufletului meu: "Cu rugaciune!"

Asta au facut Maica Cecilia si parintele Nicolae! S-au rugat! Au oficiat slujbe in biserica prin care se vedea cerul si la propriu si la figurat. Cu inger trimis alaturi, in ger si apoi in zloata, ei inaltau neobosit si cu speranta, osanale. Vezi bine ca au fost auziti degraba. Poate si din cauza lipsei acoperisului, m-a strafulgerat pe mine un gand inteligent, incarcat de profunzimi metafizice.

De 15 ani, in curs de restaurare cica, sub concentrata indrumare si grija a Institutului National de Patrimoniu, biserica isi grabea cu ziua, procesul acut de degradare. Asistata de Directia Monumentelor istorice, Maica Cecilia, a scos din pamant istoria. In urma excavarilor asidue si atente, au iesit la iveala ruinele fostei manastiri, un zid de cetate stirb, de jur imprejurul bisericii. Cu fonduri minime si uneori inexistente, dar cu multa inima si multe nopti nedormite, intr-un singur an, biserica schitului incovoiat straluceste drept, demonstrand ca e posibil! Bucurand astfel, pe sfintii care i-au vegheat renasterea si al caror hram il poarta: Sfantul Nicolae si Neagoe Basarab.

Alaturi, au rasarit cateva chilii inguste, de asemenea pline de lumina si curatenie.

Pentru satul Gaiseni, manastriea Strambu a devenit un centru in jurul caruia graviteaza toate preocuparile. Aici gasesc toate generatiile intelegere, adapost, indrumare, sfat bun, prietenie, sprijin, iubire si Duh Sfant. Dar mai cu seama copiii satului, care nu vor sa plece acasa dupa slujba, ci raman la povesti cu parintele, cercetand cu interes tainele vietii sau facandu-si temele de la scoala.

Schitul Strambu de la Gaiseni, o poveste de viata!

Sursa: skytrip.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Vin ploile!

11:53

Bancul Zilei

05:44

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
Manastirea Bucium – Iasi
25/06/2021 19:04

Manastirea Bucium din Iasi este o manastire de calugari crestin-ortodocsi, cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor Atonului. Lacasul a fost construit in anul 1863, ca metoh al schitului romanesc Prodromul de la ...

Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

Complexul Green Village – Sfantu Gheorghe
05/01/2016 15:38

Localizat in Sfantu Gheorghe, locul unde Dunarea intalneste Marea Neagra, Complexul Green Village inseamna deopotriva o vacanta pe litoral si o evadare in inima Deltei. Descriere Complexul Green Village &nda ...

Vila Luminiş - Muzeul „George Enescu” Sinaia
26/11/2015 12:13

 Vila Luminiş a constituit loc de inspiraţie pentru George Enescu, dar şi loc de relaxare după concerte. Clădirea este realizată intr-un mod autentic romanesc, regăsind in faţada acesteia stilul cu ...

Salina de la Slănic - Prahova
26/11/2015 07:59

 Localitatea Slănic din judeţul Prahova este celebră datorită zăcămantului de sare care se află in această zonă. În 1685, Mihai Cantacuzino şi-a dat seama că aici există un mare zăcăman ...

Turismul in Delta are alternative: Birdwatching, foto safari, mormintele de pirati
17/11/2015 14:00

Marea problema a Deltei o constituie suprataxarea serviciilor turistice care se resimte apoi in pretul pe care il platesc turistii pentru un sejur in aceasta zona. Este nevoie de un plan de dezvoltare a D ...

Palatul Poştei, Galaţi
09/11/2015 05:00

În anul 1399, la Giurgiu, este atestată de către Mircea cel Bătran intr-un Hristov, existenţa serviciilor poştale pe teritoriul Romaniei. Prin acest document, localităţile din ţară erau obligate ...

Pasajul Scărilor
06/11/2015 13:49

Atestat documentar pentru prima dată in 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale infloritorului burg medieval de altădată ori clădiri cu elemente arhitecturale specif ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei