Citadela lui Raymond de St. Gilles (Tripoli, Liban)
Dimensiune font:
Cocotata in varful unei stanci, deasupra orasului Tripoli din Liban, citadela lui Raymond de St. Gilles este o fortareata cu un trecut indelungat si agitat. Desi arabii au fost cei care au construit aici o citadela in 636, aceasta poarta numele cavalerului cruciat crestin Raymond de St. Gilles, conte de Toulouse.
Important conducator militar in perioada Primei Cruciade (1096-1099) impotriva musulmanilor, care dominau estul Mediteranei, Raymond urmarea sa cucereasca Tripoli, port prosper si oras aparat de ziduri formidabile. Nereusind sa ia cu asalt orasul, in 1103 ca ordonat construirea unui nou castel pe stancile situate la numai 4,8 km de oras sis eparate de acesta de gradini si livezi. Odata instalat in castelul sau, pe care l-a numit Muntele Pelerin, Raymond putea sa controleze accesul in oras. Aparatorii musulmani ai orasului au organizat atacuri impotriva castelului, incercand sa-i scoata pe cruciati de aici, in cursul unui asemenea atac Raymond fiind ranit mortal. A murit in castel, in februarie 1105. Dar fiul sau Bertrand, a reusit sa captureze orasul in 1109 si a fost declarat conte de Tripoli.
Orasul a ramas sub dominatie crestina pana in 1289, cand mamelucii egipteni l-auc apturat si l-au jefuit ca parte a planului lor mai comple, de alungare a cruciatilor din Liban. mamelucii au distruc complet vechiul oras-port, si au construit un nou oras mai in interior, sub zidurile citadelei. Aceasta a fost reconstruita si mult extinsa, si a servit in continuare drept centru administrativ al mamelucilor, pana in 1516, fiind apoi preluata de turcii otomani.
Impozantele constructii ale citadelei sunt martorele a noua secole de istorie. Piesa de rezistenta din punct de vedere arhitectural este intrarea cu trei porti: una otomana, una mameluca si alta cruciata.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau