Cum s-au tocat banii din turism
Dimensiune font:
* mediul de business, autorităţile şi Biserica au avut la dispoziţie zeci de milioane de euro din fonduri nerambursabile * banii au fost alocaţi fie prin Programul Operaţional Regional, fie prin Planul Naţional de Dezvoltare Rurală * investiţiile au vizat modernizarea unor spaţiilor de cazare, amenajare de zone de agrement sau reabilitarea unor lăcaşe de cult
Actorii implicaţi în turism la nivelul regiunii au avut la dispoziţie, în ultimii şapte ani, peste 120 de milioane de euro nerambursabili. Autorităţi publice sau entităţi economice au depus la nivelul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională zeci de proiecte ce vizau crearea, dezvoltarea, modernizarea sau promovarea potenţialului turistic al Moldovei. Cu toate acestea, puţine investiţii au fost finalizate (în jur de 20 proiecte), iar valoarea lor este destul de redusă, în jur de 20 de milioane de euro. „Axa 5, cea a turismului, nu a mers conform aşteptărilor. A fost strâmb negociată. Dacă 5.1 a mers bine, cu rezultate excepţionale, pe 5.2 aşteptările noastre s-au dovedit a nu fi satisfăcute“, a menţionat Gheorghe Harja, director în cadrul ADR Nord-Est, la o întâlnire cu beneficiarii finanţărilor pe POR. Acesta a adăugat că problemele au apărut pe domeniul care vizează contribuţii de peste 50% din partea beneficiarilor, ceea ce a îngreunat derularea proiectelor. „Au dorit mulţi să deruleze investiţii, dar pe parcurs s-au mai reziliat contracte şi asta din cauza lipsei de cofinanţare“, a adăugat Harja.
Reprezentanţii ADR Nord-Est au precizat că în şapte ani de POR în regiune au fost depuse peste 1.200 de proiecte, au fost avizate 725 de documentaţii şi au fost semnate contracte de finanţare pentru 444. Până în mai 2013, erau finalizate, la nivelul regiunii, doar 15 proiecte din turism, valoarea acestora fiind de 18,8 milioane de euro.
Hotelurile au beneficiat de fonduri nerambursabile
Printre investiţiile care au fost finalizate prin POR şi au beneficiat de finanţări mai mari se numără: „Parc montan de iarnă Dealu Negru” la Suceava, finanţare nerambursabilă 1,8 milioane de lei, „Extindere complex hotelier Mariko Inn”, la Neamţ, care a beneficiat de sprijin european de 4,1 milioane de lei. Hotelul Roman a avut asistenţă financiară de aproximativ 5 milioane de lei, iar Hotelul Belvedere, din Botoşani, a primit pentru extindere şi modernizare peste 7 milioane de lei. Totodată, Hotelul Alpin, Suceava, a beneficiat de 2,1 milioane de lei, nerambursabili, o pensiune turistică de la Voroneţ a beneficiat de 3,7 milioane de lei pentru extindere, iar Hotel Dumbrava, Bacău, a primit pentru supraetajare 3,5 milioane de lei. De aproximativ aceeaşi asistenţă financiară au beneficiat şi reprezentanţii Hotelului Doina din Târgu Neamţ. Popas Turistic Bucovina a obţinut pentru un centru de agrement 8,4 milioane de lei, nerambursabili.
Fonduri alocate în Moldova prin POR, axa 5- „Dezvoltarea şi promovarea turismului”
Domeniul major de intervenţie 5.1 „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/ modernizarea infrastructurilor conexe”- 48,1 milioane de euro
Domeniul major de intervenţie 5.2 „Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterii calităţii serviciilor turistice”-63,5 milioane de euro
Domeniul major de intervenţie 5.3 „Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică”- 24,5 milioane de euro
Spaţii de agrement din Moldova, refăcute
De bani europeni destinaţi turismului au beneficiat şi autorităţi locale şi instituţii de cult. Astfel, judeţul Vaslui are în curs de implementare pe 5.1. lucrări de reabilitare la centrul cultural din Bârlad, valoarea asistenţei financiare fiind de 14,5 milioane de lei. Totodată, municipiul Iaşi a luat peste 17 milioane de lei pentru modernizări în zona de agrement Ciric. Municipiul Botoşani derulează un proiect ce vizează amenajarea unui parc regional de agrement turistic şi sportiv „Cornişa”, valoarea fondurilor nerambursabile ajungând la 33,4 milioane de lei. Pe de altă parte, CJ Botoşani a obţinut 8,4 milioane de lei pentru valorificarea Casei Ventura. Consiliul Judeţean Suceava beneficiază de finanţare nerambursabilă de peste 41 de milioane de lei pentru reabilitarea Cetăţii de Scaun a Sucevei. La Neamţ, Primăria a obţinut peste 17 milioane de lei pentru punerea în valoare a Curţii Domneşti. Municipiul Bacău a primit în jur de 18 milioane de lei pentru amenajarea Insulei de agrement din localitate.
Fonduri UE şi pentru Biserică
Pentru valorificarea patrimoniului turistic, Parohia „Sf. Sava” din Iaşi a primit 15,4 milioane de lei nerambursabili, Parohia „Sf. Ioan” din Vaslui a atras 8,7 milioane de lei, iar Parohia „Duminica tuturor sfinţilor” din Iaşi are o asistenţă financiară de 8,4 milioane de lei. Totodată, Mănăstirile Dragomirna, Suceviţa şi Moldoviţa au atras peste 30 de milioane de lei. Cei mai mulţi bani nerambursabili pentru turism i-a obţinut Mitropolia Moldovei, care pe 5.1, are în curs de implementare proiectul „Valorificarea turistică a ansamblului mitropolitan din Iaşi”, valoarea asistenţei financiare fiind de 47,6 milioane de lei.
Mega-proiecte, în derulare
Potrivit datelor ADR Nord-Est, la Iaşi este în curs de implementare o extindere de spaţii de cazare, proiect al Auto-Gas SRL, care a beneficiat de fonduri nerambursabile de peste 8,4 milioane de lei. Centrul de agrement Royal, al SC Gemada Serv, are o alocaţie 42,5 milioane de lei. Licitaţia pentru execuţia acestui centru a fost câştigată de firma deputatului Relu Fenechiu, Fene Grup, şi cea controlată de Iulian Dascălu, Build Corp SRL Iaşi. Totodată, societatea Valgos, are în implementare, un proiect pentru un centru Spa, cu finanţare nerambursabilă de peste 43 de milioane de lei. Niciunul din cele două centre nu au fost încă finalizate.
Mediul de business din Moldova a putut accesa bani europeni destinaţi activităţii turistice şi prin Planul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), Măsura 313-„Încurajarea activităţii turistice“. Contribuţia publică aferentă măsurii este de 544 de milioane de euro, la nivel naţional, bani disponibili în exerciţiul financiar 2007-2013.
Oportunităţi
Termen limită pentru finanţări de 4,8 milioane de euro
* oficialii Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est au anunţat că vor închide în scurt sesiunea de depunere de proiecte pentru un domeniu de intervenţie * banii sunt destinaţi atât mediului de afaceri, cât şi administraţiilor publice
Mediul de business şi instituţiile publice din Moldova mai au la dispoziţie, pentru scurt timp, o sursă de finanţare pentru „crearea, dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii de turism“. Oficialii ADR Nord-Est au anunţat că domeniul de intervenţie 5.2 din Programul Operaţional Regional (POR), deschis la începutul lunii iulie, va trebuie închis până la data de 20 august 2013. „Până în prezent, pe domeniul 5.2 s-au formulat 48 de cereri de finanţare, suma totală cerută fiind de 98 de milioane de lei. Dar nu toate aceste solicitări au fost eligibile, mai existând sume de finanţare neacoperite cu proiecte“, a transmis Gabriela Bobeanu, purtătorul de cuvânt al ADR Nord-Est.
Cine primeşte banii pentru infrastructura de turism
Oficialii ADR Nord-Est au transmis că potenţialii beneficiari sunt unităţile administrativ-teritoriale, asociaţiile de dezvoltare intercomunitară, IMM-urile din domeniul turismului sau parteneriatele între UAT şi ONG-uri. Vor fi alocaţi bani pentru amenajarea obiectivelor turistice naturale cu potenţial turistic, valorificarea potenţialului turistic montan, dezvoltarea turismului balnear şi a infrastructurii de agrement, inclusiv a utilităţilor aferente, dar fără unităţile de cazare şi alimentaţie publică, care nu sunt eligibile. Pentru mediul urban, valoarea totală a proiectului este cuprinsă între 700.000 şi 89 de milioane de lei, iar pentru cel rural, între 6,4 şi 89 de milioane de lei. Contribuţia minimă a solicitantului este diferenţiată. Pentru întreprinderi mici, microîntreprinderi şi unităţi administrativ-teritoriale cu mai puţin de 5.000 de locuitori este de minim 30%, pentru întreprinderi mijlocii reprezintă de 40%, iar pentru UAT- 50%.
Proiectele care intră sub incidenţa unor scheme de ajutor de stat regional mai pot fi depuse de solicitanţii de finanţare din Regiunea Nord-Est până la data de 20 august 2013, ora 16.00. În Moldova sunt active cereri deschise de proiecte sub ajutor de stat pentru domeniile 4.1:„Dezvoltarea durabilă a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanţă regională“ (42,5 milioane de euro) şi 5.2: „Crearea, dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice“ (4,88 milioane de euro).
Turismul în Moldova
Cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei” prezintă, în fiecare vineri, începând cu 19 iulie, o campanie care surprinde modul de valorificare a potenţialului turistic al Regiunii de Nord-Est, dificultăţile pe care le întâmpină mediul de business din acest domeniu şi soluţiile care ar putea determina impunerea zonei pe harta turistică a Uniunii Europene.
Pagina realizată de Alina Stan
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau