Insulele grecesti: Alonissos

default

Dimensiune font:

| 26-11-2012 00:00

Binecuvantata cu un peisaj natural de o frumusete ireala si incojurata de insulitele ce impanzesc arhipelagul, Alonissos este o insula ideala pentru cei care vor sa gaseasca linistea si sa se bucure de plimbarile relaxante prin padurile de conifere, crangurile de maslini si livezile din regiune. Insula este cea mai izolata din grupul Sporades si aici se afla  Parcul national acvatic, un refugiu pentru specii rare de pasari marine, delfini si foci mediteraneene, monachus monachus.

 


Alonissos, o insula mai putin cunoscuta, dar absolut superba

 

Íkos”, asa cum se numea insula in antichitate, a fost mai intai locuita de Stafylos (care inseamna strugure), fiul lui Dionisios si al Ariadnei. Aceasta legenda explica legaturile stranse, inca din cele mai vechi timpuri, ale acestor locuri cu viticultura. Vasele purtand marca “IKION” au fost exportate in intreaga lume antica, confirmand inca o data faima insulei in ce priveste producatorii de vinuri. Potrivit mitologiei,  Pileas, tatal lui Achile, a fost ingropat pe insula  Alonissos. Acesta este motivul pentru care cel de-al doilea nume al insulei este “Achilliodromia”. De-a lungul timpului au aparut diferite versiuni ale acestui nume, cum ar fi: “Hiliodromia”, “Liadromia” sau “Diadromia”.

 

Alonissos a fost una dintre primele insule locuite din Marea Egee, asa cum indica ruinele asezarilor neolitice descoperite la  Capul Kokkinokastro (care inseamna “Castelul Rosu”). Pe Insula Yioúra, prezenta omului a fost prima oara detectata in secolul 9 i.e.n., potrivit descoperirilor din pestera lui Ciclop.

 


Capul (si plaja) Kokkinokastro

 

Situata la confluenta principalelor rute maritime, aici este locul de unde a pornit vasul Argo, pe care Iason si argonautii au navigat pana in Kolhida pentru a recupera lana de aur si tot de aici au plecat si corabiile aheilor, catre Troia. Numeroasele epave datand din vremurile bizantine, care zac pe fundul marii, confirma puterea navala a insulei, de-a lungul timpului. Calatorii in aceste locuri, printre care Buodelmondio, in anul 1420, au observat ca locuitorii de aici erau marinari experimentati, care se ajutau de diferite semne pentru a-si ghida corabiile.

 


Una dintre plajele insulei

 

Inainte de a ajunge pe insula vei face un popas in Patitíri, pitorescul port si capitala insulei, cu faleza sa pietruita, care si-a luat numele dupa presele de vin utilizate de localnici, a caror principala ocupatie era viticultura. Hora (sau Orasul Vechi) este vechea capitala a insulei. Castelul medieval de aici iti ofera privelisti magnifice ale marii, ale caselor de piatra cu curtile lor incantatoare, ale strazilor inguste, pietruite si ale campiilor, iar cele cateva biserici poarta in ele esenta unei asezari insulare tipic grecesti.  De la Hora poti ajunge la biserica Áyioi Anárgyroi, unde poti face o plimbare in padurea deasa de conifere.

 

La Miliá, intr-o locatie idilica plina de verdeata, se afla Academia Internationala de Homeopatie, unde s-au pastrat inca radacinile medicinei traditionale, care a prosperat gratie ierburilor miraculoase care cresc pe insula. Iubitorii marii vor gasi in Alonissos plaje minunate, scaldate de ape lipezi precum cristalul (Meyálos Mourtiás, Stení Vála, Miliá, Chrisí Miliá, Marpoúnta), unde pot petrece momente de neuitat intr-o atmosfera unica de pace si liniste.

 


Patitiri

 

Petrece o zi la bordul unei ambarcatiuni, pentru a explora insulita nelocuita ce inconjoara Parcul National si care se intinde pana in partea de est a Marii Egee:


In Yioúra se afla o pestera cu stalactite, datand din neolitic, unde si-au gasit adapost ciclopii lui Homer; aici traieste o specie rara de capre salbatice. Potrivit marturiilor istorice, pestera este nelocuita inca din era mezolitica (secolele 9-7 i.e.n.).


Yioura

 

• Kyrá-Panayiá (sau Pelayoníssi) apartine manastirii Meyistis Lavras de pe Muntele Athos. Aici se afla o manastire datand din secolul 12, unul dintre cele mai mari porturi din Marea Mediterana, golful Planitis, o moara de vant bine conservata si o presa pentru masline si struguri.
• Pipéri este zona centrala a Parcului National, acolo unde traiesc specii de foci si pasari mediteraneene. Accesul cu barca aici este interzis.
• Ksiro (sau Peristéra) are plaje cu nisip auriu.
• Skátzoura este locul in care se afla impresionanta manastire Evaggelistria.
• Psathoúra este o insula vulcanica dominata de un far, cel mai inalt din Marea Egee; construit de francezi in secolul 19 si tot aici se afla ruinele unui oras stravechi.

 


Psathoura

 

Bucura-te de atmosfera relaxanta a acestei insule de vis si imprieteneste-te cu localnicii, care si-au pastrat intacte obiceiurile si traditiile. In timpul verii, ia parte la festivitatile organizate aici, cum ar fi o nunta traditionala in data de 15 august sau reconstituirea unei batalii in luna iulie. Savureaza specialitatile locale: placinta cu branza, smochine la gratar cu miere, kakaviá (supa de peste) si placinta cu nuci.

 

Si nu uita sa cumperi niste “fouskákia” (gogosi traditionale), “hamaliá” (trigoane cu o umplutura delicioasa si presarate cu zahar pudra si delicatesele cu migdale, asa-numitele “amigdalotá” pe care le poti darui celor dragi la intoarcerea acasa.

 

Cum se ajunge pe insula Alonissos

 

• Din Atena sau din alte orase mari din Grecia poti calatori cu autobuzul sau masina pana in Volos, de unde exista legaturi zilnice catre Alonissos, cu feribotul sau  cu o ambarcatiune numita hidrofoil.
• Din Alonissos poti merge cu feribotul sau hidrofoilul pana in insulele  Skiáthos si Skopelos.
Telefoane utile:
• Portul din Alonissos: + 30 24240 65595
• Municipalitatea: + 30 24240 65555
• Biroul national de turism din Volos: +30 24210 23500/37417

 

Sursa: tuktuk.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Vin ploile!

11:53

Bancul Zilei

05:44

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
Manastirea Bucium – Iasi
25/06/2021 19:04

Manastirea Bucium din Iasi este o manastire de calugari crestin-ortodocsi, cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor Atonului. Lacasul a fost construit in anul 1863, ca metoh al schitului romanesc Prodromul de la ...

Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

Complexul Green Village – Sfantu Gheorghe
05/01/2016 15:38

Localizat in Sfantu Gheorghe, locul unde Dunarea intalneste Marea Neagra, Complexul Green Village inseamna deopotriva o vacanta pe litoral si o evadare in inima Deltei. Descriere Complexul Green Village &nda ...

Vila Luminiş - Muzeul „George Enescu” Sinaia
26/11/2015 12:13

 Vila Luminiş a constituit loc de inspiraţie pentru George Enescu, dar şi loc de relaxare după concerte. Clădirea este realizată intr-un mod autentic romanesc, regăsind in faţada acesteia stilul cu ...

Salina de la Slănic - Prahova
26/11/2015 07:59

 Localitatea Slănic din judeţul Prahova este celebră datorită zăcămantului de sare care se află in această zonă. În 1685, Mihai Cantacuzino şi-a dat seama că aici există un mare zăcăman ...

Turismul in Delta are alternative: Birdwatching, foto safari, mormintele de pirati
17/11/2015 14:00

Marea problema a Deltei o constituie suprataxarea serviciilor turistice care se resimte apoi in pretul pe care il platesc turistii pentru un sejur in aceasta zona. Este nevoie de un plan de dezvoltare a D ...

Palatul Poştei, Galaţi
09/11/2015 05:00

În anul 1399, la Giurgiu, este atestată de către Mircea cel Bătran intr-un Hristov, existenţa serviciilor poştale pe teritoriul Romaniei. Prin acest document, localităţile din ţară erau obligate ...

Pasajul Scărilor
06/11/2015 13:49

Atestat documentar pentru prima dată in 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale infloritorului burg medieval de altădată ori clădiri cu elemente arhitecturale specif ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei