Nu o sa crezi, dar aceste 9 orase nu sunt capitale

default

Dimensiune font:

| 22-11-2012 00:00

Nu o sa crezi  dar aceste 9 orase nu sunt capitale

Te-ai astepta ca o capitala sa fie orasul cel mai important al unei tari, orasul pe care orice turist ar vrea sa il viziteze primul si in care sa gasesti cele mai reprezentative cladiri si monumente ale tarii respective. In fapt, cele mai multe capitale ale lumii respecta acest sablon. Si totusi, nu toate orasele despre care esti convins ca ar indeplini toate aceste cerinte chiar sunt capitale ale tarilor lor. Mai jos, v-am pregatit o lista cu cele mai importante orase care, in mod ciudat, nu si-au castgat statutul de capitala...

 

New York - Statele Unite ale Americii

Atunci cand esti centrul cultural si financiar al unei tari, poate ca nu ar trebui sa mai conteze faptul ca guvernul isi are sediul in cu totul alt oras. Ei bine, in cazul New York-ului se pare ca acest aspect a fost decisiv, iar autoritatile americane au decis ca Washington este cea mai buna destinatie pentru stabilirea unei capitale. Si totusi, in New York exista circa 22 de milioane de locuitori, vorbind nu mai putin de 160 de limbi diferite. New York-ul este, totodata, un simbol al capitalismului de tip american, al libertatii si al democratiei nord-americane. Statuia Libertatii, Times Square, Broadway, Wall Street, Chinatown, podul Brooklyn, Mahatannul, sau prestigioasele universitati Columbia si New York sunt doar cateva dintre simbolurile megalopolisului american. De asemenea, arhitectura acestui oras american este reprezentativa pentru modul de viata din aceasta tara, zgarie-norii, viata tumultoasa si marile centre de afaceri pot face oricand de rusine actuala capitala a SUA. Trebuie spus si ca New York gazduieste sediul Natiunilor Unite. In fond, de ce ti-ai mai dori sa fii capitala Statelor Unite atunci cand poti candida cu succes la titlul de capitala a lumii?

 

 

*

 

Rio de Janeiro - Brazilia

Atunci cand te referi la Brazilia, primul lucru care iti vine in minte este orasul Rio de Janeiro si celebra sa plaja Copacabana. In fapt, Rio chiar a fost capitala a Braziliei si asta pana in anii 60, atunci cand politicienii brazilieni au decis sa construiasca Brasilia, noua capitala a tarii. Cu cei 2,5 milioane de locuitori Brasilia poate concura, probabil, doar cu numarul turistilor care vin anual pe Copacabana - peste doua milioane. Cei aproximativ 12 milioane de locuitori din Rio nu par, insa, deranjati de pierderea statutului orasului lor. Mai mult, ei lasa impresia ca agreeaza schimbarea si au dat drumul celor mai zgomotoase si mai exotice petreceri vazute vreodata, totul culminand cu celebrul Carnaval de la Rio. Cu scolile sale de samba, cu zgarie-norii sai si cu inegalabila pofta de viata si de petreceri a brazilienilor din Rio, orasul simbol al Braziliei poate concura oricand, insa, pentru titlul de capitala mondiala a petrecerilor pe plaja.

 

 

*

Sydney - Australia

Atunci cand, in anul 1908, politicienii australieni au decis ca viitorul oras Canberra sa fie capitala tarii, orasul nu exista decat pe hartie. De fapt, totul nu a fost decat un armistitiu intre mult mai dezvoltatele Sydney si Melbourne, orase a caror populatie o depaseste si astazi de cel putin 10 ori pe cea a micii capitale australiene (Canberra are o populatie de circa 352.000 de locuitori). In prezent, Canberra gazduieste Parlamentul australian, Inalta Curte de Justitie, precum si sediul Guvernului. Si totusi, nici macar nu se apropie de cosmopolitismul orasului Sydney sau de tumultoasa viata de afaceri sau de cea de noapte din acest oras. Practic, nu trebuie decat sa intrebati orice turist despre locul pe care ar vrea sa il viziteze pentru prima data in Australia. Sa nu va mire daca vi se va raspunde tot cu o intrebare: Nu Sydney este capitala?

 

 

*

Casablanca - Maroc

Casablanca este cel mai mare oras marocan, unul dintre cele mai mari centre comerciale ale Africii, cu o industrie cu mult peste alte orase marocane, detine unul dintre cele mai mari porturi ale lumii si, totodata, este una dintre destinatiile turistice majore ale acestei tari. Principalele universitati si monumente nationale se afla tot aici. Si totusi, Casablanca nu a fost considerata suficient de importanta pentru a indeplini rolul de capitala a tarii. Rabat, orasul surclasat in mai toate domeniile de activitate de catre Casablanca a castigat acest statut, iar fosta Republica a Piratilor, asa cum era numita in Evul Mediu, este astazi, ca o ironie a sortii, gazda tuturor ambasadelor straine din Maroc. Sa mai adaugam si faptul ca Rabat indeplineste rolul de capitala din anul 1956, anul castigarii independentei acestei tari africane.

 

 

*

Toronto - Canada

Daca ai auzit de un oras major din Canada, atunci probabil acesta este Toronto. Este cel mai mare centru urban si, in multe aspecte, se aseamana cu metropolele din Statele Unite ale Americii - exceptie facand criminalitatea mult mai scazuta. Cu un procent de 49% al populatiei nascute in afara Canadei, Toronto este cel mai cosmopolit oras al planetei. Si totusi, ironic, in ciuda multiculturalismului sau, a economiei si a populatiei net superioare altor orase canadiene, Toronto nu este capitala. De ce? Pentru ca atunci cand acest statut a fost acordat, mai precis in anul 1857, Toronto a fost considerat un oras mult prea anglofon pentru compatriotii sai vorbitori de limba franceza din Quebec. Capitala a fost aleasa Ottawa, al doilea oras din Ontario dupa... ati ghicit, Toronto. Macar se poate mandri ca este orasul canadian de catre toata lumea a auzit.

 

 

*

Mumbai - India

Cu o populatie totala de 22,8 milioane de locuitori, dintre care 13, 8 milioane traiesc in zona urbana propriu zisa (restul regasindu-se in districtele Bhiwandi, Navi Mumbai, Kalyan, Thane si Ulhasnagar), Mumbaiul (fostul Bombay), capitala a statului indian Maharastra, a fost declarat cel mai bogat oras al Indiei. Nivelul ridicat de trai al acestui oras, nivel cu mult peste media generala a Indiei, atrage anual sute de mii de locuitori din toate colturile tarii, ceea ce face din Mumbai unul dintre orasele cu adevarat cosmopolite ale lumii. Tot aici se afla si centrul industriei cinematografice indiene, Bollywood. Poate suna destul de curios faptul ca un district a uriasei arii metropolitane Delhi, mai precis New Delhi, a fost ales drept capitala a Indiei, mai ales ca New Delhi a fost construit in secolul XX si a devenit capitala in 1947, anul cuceririi independentei fata de Coroana Britanica, in detrimentul fostei capitale, Calcutta.

 

 



Istanbul -Turcia

Locuitorilor din Istanbul, si nu numai lor, li se pare si astazi ciudat ca stravechea metropola bizantina si, apoi, otomana nu mai este capitala a Turciei, si asta dupa aproape 1.500 de ani in care a indeplinit functia de capitala a Imperiului Bizantin si a celui Otoman. Punct care uneste Asia de Europa, si totodata orasul cu cea mai mare populatiei europeana, Istanbulul adaposteste un numar urias de monumente istorice ( ar fi suficient sa mentionam numai Hagia Sofia si Moschea Albastra ) si este, probabil, cea mai importanta destinatie turistica a Turciei. Chiar daca nu mai este capitala, stravechiul Bizant detine inca o economie net superioara altor orase turcesti. Si atunci, cum se explica faptul ca guvernul turc a ales Ankara drept principal oras al Turciei? Motivul este unul pe cat de simplu, pe atat de greu de conceput. Atunci cand Imperiul Otoman a fost inlocuit de Republica Turca, nationalistii au fost convinsi ca Istanbul nu este nimic altceva decat un simbol al imperialismului. Ca atare, Ankara, un stravechi oras turc, cu origini care merg pana in vremea hittitilor, ar fi fost ideal ca simbol al modernismului.

 



*

Auckland - Noua Zeelanda

Cand ne referim la Auckland, ne referim la cel mai mare si mai dezvoltat oras al Noii Zeelande. In fapt, aici este condensat un procent de circa 31% din intreaga populatie a acestei tari. Este orasul care detine doua porturi majore si a carui economie surclaseaza orice alt oras neozeelandez. Rata sa de dezvoltare este una impresionanta dupa toate standardele internationale. Si totusi, Auckland nu a fost capitala decat intre anii 1841 - 1865. Atunci, politicienii neozeelandezi au ales Wellington, un oras care in acea vreme nu numara mai multi de 4.900 de locuitori, dintr-un motiv cat se poate de practic... acestia s-au temut ca o capitala intr-o zona mult mai populata si cu o etnie majoritar britanica ar duce la scindarea tarii si la crearea unei noi colonii britanice. Acesta a fost motivul pentru care Wellington a ramas pana astazi capitala acestei tari de la Antipozi.

 

 

*

Cape Town - Africa de Sud


Daca vom numi aici numai asezarea superba a orasului Cape Town, la intersectia oceanelor Atlantic si Indian, daca vom pomeni prezenta unuia dintre cei mai frumosi munti ai Africii in imediata sa apropiere, melanjul de nationalitati care formeaza populatia acestei metropole, arhitectura impresionanta, bucataria si vibranta viata de noapte si putem paria ca vorbim de cea mai frumoasa capitala din lume. In schimb, autoritatile sud-africane au ales ca Pretoria sa fie capitala administrativa a Africii de Sud, in timp ce Bloemfontain este cea juridica. Cape Town isi pastreaza titulatura de capitala legislativa. In schimb, cei mai multi dintre noi stiu pe care dintre aceste trei orase il vor alege ca prima destinatie intr-o posibila excursie in Africa de Sud.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Vin ploile!

11:53

Bancul Zilei

05:44

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
Manastirea Bucium – Iasi
25/06/2021 19:04

Manastirea Bucium din Iasi este o manastire de calugari crestin-ortodocsi, cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor Atonului. Lacasul a fost construit in anul 1863, ca metoh al schitului romanesc Prodromul de la ...

Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

Complexul Green Village – Sfantu Gheorghe
05/01/2016 15:38

Localizat in Sfantu Gheorghe, locul unde Dunarea intalneste Marea Neagra, Complexul Green Village inseamna deopotriva o vacanta pe litoral si o evadare in inima Deltei. Descriere Complexul Green Village &nda ...

Vila Luminiş - Muzeul „George Enescu” Sinaia
26/11/2015 12:13

 Vila Luminiş a constituit loc de inspiraţie pentru George Enescu, dar şi loc de relaxare după concerte. Clădirea este realizată intr-un mod autentic romanesc, regăsind in faţada acesteia stilul cu ...

Salina de la Slănic - Prahova
26/11/2015 07:59

 Localitatea Slănic din judeţul Prahova este celebră datorită zăcămantului de sare care se află in această zonă. În 1685, Mihai Cantacuzino şi-a dat seama că aici există un mare zăcăman ...

Turismul in Delta are alternative: Birdwatching, foto safari, mormintele de pirati
17/11/2015 14:00

Marea problema a Deltei o constituie suprataxarea serviciilor turistice care se resimte apoi in pretul pe care il platesc turistii pentru un sejur in aceasta zona. Este nevoie de un plan de dezvoltare a D ...

Palatul Poştei, Galaţi
09/11/2015 05:00

În anul 1399, la Giurgiu, este atestată de către Mircea cel Bătran intr-un Hristov, existenţa serviciilor poştale pe teritoriul Romaniei. Prin acest document, localităţile din ţară erau obligate ...

Pasajul Scărilor
06/11/2015 13:49

Atestat documentar pentru prima dată in 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale infloritorului burg medieval de altădată ori clădiri cu elemente arhitecturale specif ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei