Orasul in care soarele nu apune niciodata: Sun City
Dimensiune font:
Tanarul padurar pune frana brusc. Un exemplar superb de elefant, mascul, se iveste in fata voastra. Vazand jeep-ul, elefantul se opreste. “Trebuie sa-i lasi sa treaca si sa nu le-o iei inainte” sopteste cel de la volan. Iti tii respiratia si stai linistit in timp ce elefantul trece calm, indreptandu-se spre pasunea cu iarba grasa. Este atat de aproape incat il poti atinge.
Nu este o secventa dintr-un film de actiune, ci te afli intr-un circuit safari de doua ore, prin Parcul National Pilanesberg, situat in craterul unui vulcan actualmente inactiv, al patrulea parc ca marime din Africa de Sud, care se intinde pe o suprafata de peste 550 milioane metri patrati. Este locul in care traiesc aproape toate speciile de mamifere sud-africane, printre care lei, gheparzi si rinoceri.
Te afli la aproape 70 de kilometri departare de cel mai apropiat oras, Rustenberg si la doua ore de Pretoria si te simti ca si cum te-ai afla in alta lume. Mai ai putin si ajungi in Sun City, “Regatul placerii” cum i se mai spune, conceput de Sol Kerzner ca un complex pentru practicarea golfului si a jocurilor de noroc si, in prezent, cea mai vestita destinatie de vacanta din Africa de Sud.
Te cazezi la hotelul sau vedeta, Palace of Lost City, inaugurat in anul 1992, la 13 ani dupa Sun City, care a inceput sa-si primeasca turistii in anul 1979. “Palatul” este in prezent giuvaerul de necontestat din coroana statiunii, care a costat exorbitanta suma de 170 milioane lire, dar care a fost ridicat in numai 28 de luni.
In clipa cand ajungi la hotel, e ca si cum ai da peste o civilizatie straveche si mitica, aflata chiar in inima junglei. Mai intai, te frapeaza aparitia turnuletelor sale decorative, de culoare verde, chiar deasupra padurii, apoi curtea interioara in care se afla cascade si o fantana maiestuoasa, impodobita cu sculpturi infatisand antilope.
Odata ce treci pragul locatiei, te intampina si mai multe fantani, coloane, cupole impodobite cu fresce, stalpi sculptati, arcade inalte, podele mozaicate, tapiserii si candelabre gigantice din cristal. Lei si gheparzi din piatra iti arunca priviri impietrite de pe balustrade si de pe acoperis.
Intr-una din curti, o sculptura infatisand un elefant in marime naturala este atat de realista, incat te face sa crezi ca animalul pare ca vrea sa navaleasca prin una din gratioasele arcade. Palatul este ca un basm african care ii incanta pe adulti si pe copii deopotriva, inca de cand a fost deschis. Exista familii care au venit atat de des la acest hotel, incat practic copiii lor au crescut aici. Fraza care reprezinta un adevarat motto pentru hotel este aceea ca aici se poate avea grija de tine de la 0 la 180 de grade. La 181 esti deja pe cont propriu.
Pretul unei camera pleaca de la 400 de euro, dar chiar si una cu dotari standard este spatioasa si confortabila si are un aer exotic. Fiecare vacanta petrecuta aici este o experienta unica, la a carei planificare isi aduce un aport important Departamentul visurilor.
In functie de ce activitati alegi, tarifele variaza. Centrul de distractii, aflat la numai cateva minute distanta, este dotat cu sali de jocuri, cinematografe, cazinouri, cluburi de noapte, magazine, restaurante si chiar si o cresa, legatura intre acestea fiind asigurata prin scari rulante, aflate sub o cupola, aidoma boltii instelate din Africa. Tot aici se afla si Centrul de primire a turistilor, unde iti poti alege la ce aventura vrei sa participi – safari cu balonul cu aer cald, plimbari cu ATV-ul, tiroliana, calarie, ciclism, jet-ski, plimbari cu ambarcatiuni.
Ambarcatiuni? Esti sigur ca te afli in Muntii Pilanesberg, la kilometri intregi departare de apa? In realitate te afli intr-un soi de tufis, care i-ar fi luat lui David Livingstone un an sa-l strabata, dar care n-a constituit un impediment pentru constructorii si arhitectii acestui loc pentru a face aici nici mai mult nici mai putin decat o plaja.
Oarecum sceptic, te duci sa vezi totul cu ochii tai. Acum incepi deja sa te crezi intr-un film regizat de Spielberg, pe masura ce fantasticul ti se asterne in fata ochilor. Lasi in urma Centrul de distractii, avand ca destinatie maiestuoasele Porti Kong, deasupra Podului Timpului. Totul este replica africana a Muntelui Rushmore din SUA, numai ca in loc de capete de presedinti iti apar in fata elefanti, maimute si leoparzi sculptati in piatra.
Dintr-odata podul incepe sa tremure, simuland un vulcan care sta si pazeste Sala comorilor, in interiorul Centrului de distractii. Privesti cu admiratie plaja din fata ta, cu nisipul sau alb si cu valurile care se sparg usor de tarm. Lumea e la plaja, iar copiii se harjonesc in apa, creandu-ti senzatia ca te afli pe malul Oceanului Indian.
In Valea valurilor, exista 13 cascade, raspandite printre gradinile junglei, o prapastie cascata sub un pod care se leagana si care scartaie deasupra apei agitate de dedesubt. Aici exista un rau subteran pe care poti lua parte la Calatoria pe raul sacru, activitate de vacanta perfecta pentru bunici si nepotii lor. Pentru cei aventurosi, exista Templul curajului, un tobogan pe care poti plonja de pe versantul muntelui, in piscina de dedesubt. Poti alege o excursie safari in spatele unui elefant. Fiecare animal poate duce lejer doi oameni, iar saua este surprinzator de confortabila.
Din nou, la cateva minute de forfota din Sun City, te scufunzi in verdeata. Mergand de-a lungul malului raului, linistea este tulburata numai de zgomotul elefantilor, cantecul pasarilor si de sunetele carabusilor. Observi un barbat care te urmareste, cu repeziciune si pe furis, ca un adevarat vanator. Te intrebi ce face si ti se spune ca te filmeaza pentru a le arata imaginile prietenilor.
Poti manca intr-una din seri in restaurantul italienesc al hotelului, Villa del Palazzo. In timp ce te ospatezi cu un carpaccio din strut si escalop de gazela sud-africana cu smochine si vinete, bucatarul Ricardo Nomdoe iti povesteste cum a gatit el pentru Oprah Winfrey si cei 80 de prieteni ai vedetei americane, care au zburat pana aici pentru petrecerea organizata de ziua ei. Cu ocazia acestui eveniment, cofetarul a pregatit tortul astfel incat sa fie gata la timp, odata cu sosirea invitatilor si oaspetii s-au rasfatat cu patru feluri de fructe de mare, incepand cu rac cu sos de sampanie si piure din fasole.
Judecand dupa celebritatile care frecventeaza acest hotel, iti dai usor seama ca el ar satisface chiar si dorintele unui imparat. Poti avea surpriza sa dai nas in nas la receptie cu trupa Black Eyed Peas, Charlize Theron, Leonardo DiCaprio, Al Gore, Nelson Mandela, Cliff Richard sau Bob Geldof.
Desi unii il considera drept un antidot exagerat impotriva constrangerilor de orice natura, Palatul reuseste sa fie mult mai tare decat multe dintre locatiile din Las Vegas, construite in stil Indiana Jones. Serviciile sunt excelente, pana in cele mai mici detalii – nimic nu e spart, murdar sau uzat. Toate acestea fac din Palat o adevarata nestemata in domeniul hotelier si o locatie de prim rang in lume.
Prin comparatie cu alte hoteluri din Africa de Sud, acestea din urma pot parea modeste si lipsite de farmec. Este ceva cu adevarat incantator sa vezi atata indrazneala din punct de vedere al viziunii si atata inclinatie catre sublim.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau