Un weekend in Cairo
Dimensiune font:
Cairo, capitala Egiptului, este probabil unul din cele mai valoroase orase ale lumii, din punct de vedere istoric si cultural. O vizita aici nu inseamna numai o incursiune in fascinanta si misterioasa lume a faraonilor din antichitate, ci si o fereastra deschisa asupra lumii musulmane, in Cairo gasindu-se cea mai veche moschee din Africa.
Primul lucru care iti vine in minte atunci cand pomenesti de Cairo sunt bineinteles faimoasele piramide. Situate in Giza, o suburbie a orasului, probabil vor fi si primele monumente pe care le vei vizita. In fiecare zi o alta piramida este deschisa publicului, asa ca nu iti poti planifica dinainte ce vei vizita. Sigur, cei mai norocosi vor vizita Piramida lui Kheops, una din minunile lumii, insa interiorul acesteia este similar cu al celorlalte doua: a fiului sau Kefren si al nepotului (conform celei mai populare teorii) Mikerinos. Desi o experienta in sine care merita, o vizita in interiorul piramidelor nu este recomandata persoanelor claustrofobice. Pentru a ajunge in camera mortuara trebuie sa strabati pasaje lungi, inclinate la aproximativ 26 de grade, extrem de joase si de stramte, cu o ventilatie aproape inexistenta.
Chiar langa piramide, o alta atractie populara printre turisti este plimbarea cu camila, precum beduinii prin desert. Cel mai bine este sa lasi ghidul, daca ai, sa negocieze pentru tine, pentru ca astfel vei primi o “oferta” mai buna. Vei putea ajunge astfel la o platforma mai inalta, langa piramide, de unde vei avea o panorama exceleneta asupra complexului din Giza, asupra celor 3 piramide mari, dar si asupra celor 6 “sateliti” mai mici, construiti de faraoni pentru neveste si copii. Urmatorul punct, in imediata apropiere, este Sphinxul, construit se pare la ordinele lui Kefren dupa chipul si asemanarea sa, chiar langa templul unde se efectua mumificarea faraonilor. Sphinxul si piramidele din Giza au peste 4000 de ani vechime.
Cele mai multe tururi turistice continua vizita cu Memphis, fosta capitala a Egiptului Antic, unde se poate admira gigantica statuie dedicata lui Ramses al doilea, acum ramasa fara picioare si care este adapostita de un muzeu construit special pentru ea. Ultimul punct pe lista este Sakkara, unde se poate admira cea mai veche piramida, ce masoara 62 de metri, piramida in trepte construita de regele Djoser si arhitectul sau Imhotep. Din pacate, in interiorul acestei piramide nu se mai poate intra, datorita stadiului avansat de degradare, dar se poate admira pe exterior, alaturi de maiestuosul templu construit de faraon.
Cairo este un oras cu multe de descoperit, asa ca o data ce ai fost patruns de maiestoasele piramide, este timpul sa aprofundezi istoria Egiptului Antic, la Muzeul de Egiptologie, muzeul cu cel mai bogat inventar de marturii ale acestei civilizatii marete. In prezent se construieste un nou muzeu, ce va fi gata in 2010, insa pana atunci toate bogatiile lumii antice se regasesc in cladirea veche, situata in centrul orasului, in apropierea Nilului. Muzeul este organizat pe 2 etaje, la etajul al doilea fiind adapostit tezaurul mormantului lui Tutankhamon. Tot aici exista si celebra « Camera a mumiilor », unde sunt adapostite in vid si cu temperatura controlata, 12 mumii ale faraonilor celebri ce au condus Egiptul. Timp de multi ani, aceasta sectiune a muzeului a fost inchisa public, autoritatile considerind imorala expunerea in public a corpurilor mumificate, insa in prezent este deschisa vizitelor, contra unei sume suplimentare.
Istoria musulmana a Egiptului este pregnanta in Cairo, si merita alocata un timp insemnat din vizita oricui. Cea mai Un weekend in Cairo - Egiptveche moschee din Africa se regaseste aici, iar vizitatorii pot intra si admira aproape toate lacasele de cult. Nu uita ca este obligatoriu sa te descalti la intrarea in orice moschee, iar femeile trebuie sa aiba mainile si capul acoperite.
Pentru o vedere de ansamblu, oricine poate urca in Cairo Tower, cea mai inalta cladire din oras, situat pe insula Gezira a Nilului, de unde, in zilele clare, se pot vedea pana si Piramidele din Giza (dintre care cea mai inalta e doar cu 40 de metri mai mica decat acesta). Cairo Tower masoara aproximativ 180 de metri, si pe doua etaje adaposteste o cafenea si un restaurant.
Posibilitatile de distractie pe timp de seara sunt nellimitate, Cairo fiind un oras nocturn, cu precadere in zilele de Ramadam, cand toata lumea posteste pe timp de zi, si sarbatoreste noaptea. Noi va recomandam doar doua activitati, care nu trebuie sa lipseasca din itinerariul oricarui turist aflat pentru prima data aici: o croaziera pe Nil (exista numeroase optiuni care ofera cina + spectacol in timp ce navighezi pe acest urias fluviu) si spectacolul de sunete si lumini de la baza Sfinxului, unde vei afla numeroase amanunte interesante despre istoria faraonilor, in timp ce admiri inca o data, pe timp de noapte, celebrele piramide.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau