Un client de supermarket isi manifestă supărarea pe Twitter, după ce a constatat că sosurile au dispărut din magazine. „Ce e acum? Cumpărături de panică la maioneză??? Serios?” se plange el. Si in comentarii alti utilizatori sunt de acord cu el. „S-a terminat distractia cu maioneza.” Cu toate acestea, cumpărarea de panică (germanii numesc fenomenul Hamsterkäufe) nu este motivul penuriei. Nu achizitiile de provizii, ci războiul din Ucraina, ingreunează livrarea. Deoarece multe dintre ingredientele care sunt esentiale pentru maioneză provin din Ucraina ...
Plăcinta cu dovleac este una dintre cele mai savuroase dulciuri din sezonul de toamnă. Usor de preparat, este mereu un desert apreciat. Pentru aluat avem nevoie de: 500 gr făină, 300 ml apă rece, un praf de sare, 2-3 linguri ulei, o lingurită de otet. Pentru umplutură avem nevoie de: 1,5 kg dovleac ras, 100-150 gr zahăr, 20 gr unt, 1-2 lingurite scortisoară, o lingurită esentă de rom, zahăr vanilat si ulei pentru uns tava. Mod de preparare Se curătă dovleacul si se dă pe răzătoarea cu ochiuri mari sau la robotul de bucătărie. Se cantăreste apoi o cantitate de 1,5 kg, ...
Sătenii din comuna timişeană Coşteiu de Sus folosesc pentru a da savoare mancării in postul Paştelui un ingredient cu gust aparte - seminţele de dovleac. Ciorbe de legume, sarmale de post, fasole flecită cu ulei verde (de dovleac) sunt doar cateva dintre preparatele puse pe masă de gospodine in aceste zile de post. "Este o mancare foarte gustoasă şi hrănitoare fasolea cu ulei de dovleac şi cu murături de varză din butoi. Dacă mănanci o porţie din aceasta, nu iţi mai este foame două zile. Fasolea se fierbe cu ceapă, legume, apoi o pasez ca pe piureul de cartofi, dup ...
Ziua Natională a Romaniei vine si cu o traditie in ceea ce priveste sectorul culinar. Cea mai cerută mancare de 1 Decembrie este deja celebra fasole cu ciolan afumat. Reteta pentru acest preparat este una destul de simplă, insă, dacă vrei să obtii gustul pe care bunica il dădea fasolii, trebuie neapărat să folosesti acest ingredient secret. Fasolea cu ciolan afumat nu este nici pe departe un preparat sofisticat si nici nu iti ia mult timp să il prepari. Reteta este compusă din putine ingrediente, iar modul de preparare este extrem de usor, putand fi făcută chiar si de cea mai n ...
Specialisti romani din domeniul gastronomiei au deslusit misterul asa-zisului meniu traditional al romanilor de 1 Decembrie: fasolea cu ciolan. Este foarte surprinzător de unde vine acest obicei. „Că fasole n-am avut pe aceste plaiuri stie tot omu’. Avurăm mazăre, apoi am aclimatizat bobul (originar din zona mediteraneeană sau Asia Centrală), lintea (din Orientul Apropiat), fasole (din Americi) iar prima orezărie de la noi datează din sec. al XVIII-lea, in Banat”, a precizat jurnalistul specializat in gastronomie Cosmin Dragomir, pentru Hotnews. În ceeea ce pr ...
Cea mai scumpă trufă albă din istorie a fost vandută la licitatie la o valoare de peste trei ori mai mare decat cea a aurului (193 de euro pe gram fată de 55 de euro pentru aur). Un om de afaceri din Hong Kong a plătit 184.000 de euro pentru a achizitiona ultimul lot de aproape un kilogram la cea de-a 23-a Licitatie Mondială de Trufe Albe de Alba, care a avut loc simultan in castelul Grinzane Cavour, Hong Kong, Singapore, Seul, Viena si Doha. Cea mai scumpă trufă din istorie are 950 de grame Trufa, in greutate de 950 de grame, a fost disputată de zeci de cumpărător ...
Trufele fac parte din clasa ciupercilor Ascomycetes, varietatea albă fiind cea mai scumpă. Trufele sunt mai multe specii de ciuperci comestibile cu formă de cartofi, care cresc in pămant. Durata lor de viaţă este cuprinsă intre 200 şi 290 de zile. În Italia, in regiunea Alba din districtul Piemont, se găsesc celebrele trufe albe, supranumite "diamantele albe". În octombrie, incepe sezonul de căutare a acestora. Sunt greu de găsit, se folosesc uneori porci şi caini special dresaţi să le scoată din pămant, dar merită tot efortul. Au o aromă unică, apre ...
Club Sandwich-ul poate fi considerat o gustare, de cele mai multe ori servită pe plaje, la cafenele, dar il poti prepara si pe post de mic dejun. Asadar, dacă iti este poftă de un sandvis gustos, iată reteta pe care o poti incerca in bucătăria ta. Ingrediente 1 piept intreg de pui cu os şi piele 400 g kaizer 2 ouă 5 cartofi mari 80 g unt 2 castraveţi lungi 1 salată verde 4 roşii 24 felii paine toast sare piper Cum se prepară Taie 1 piept intreg de pui cu os şi piele in 8 felii. Dă feliile cu sare şi piper şi rumeneşte-le pe ambele părţi pe un gră ...
Din parfumatele si aromate gutui poti prepara un piure cu care sa glazurezi prăjiturile. De ce ai nevoie pentru piure 4 gutui 1 portocală zeamă de portocală, opţional 1 lingură miere esenţă de vanilie 1 praf de scorţişoară Mode de preparare Cureţi de coajă gutuile. Fierbi bucăţile in apă, cat să le acopere, 30 de minute. La final, scurgi apa, adaugi mierea, scorţişoara, esenţa şi mixezi pană obţii o pastă cat mai fină. O subţiezi cu puţină zeamă de portocală. Separat, mărunţeşti o portocală şi o amesteci cu piureul. La servire, decorezi desertul dup ...
Cuburile aperitiv cu spanac si crema de branza cu ciuperci sunt aperitivul perfect pentru a deschide o masa festiva. Ingrediente: Blatul verde: * 6 oua * 6 linguri de ulei * 3 lingura de smantana * 6 linguri de faina * 3 lingurita praf de copt * 6 linguri de spanac * sare Pentru umplutura: * 250 g crema de branza * 100 g branza feta * 3 linguri smantana * ciuperci taiate (conserva / 400 ml) * vegeta * marar tocat * 5 g gelatina Mod de preparare: Pentru blat - se separa ouale, dupa care intr-un bol cele 6 galbenusuri se freaca cu 6 linguri de ulei, sare, 6 linguri de ...
Orezul negru (numit si orez violet) este un tip de orez cu straturi exterioare pigmentate diferit. Original din China, orezul negru este un orez cu bob intreg cu o culoare naturala inconfundabila de negru care, in timpul prepararii, elibereaza mirosul caracteristic al painii proaspat coapte. Orezul negru este o cereala integrala, fapt care reduce sansele cresterii colesterolului si aparitiei unor boli de inima. Totodata este si o sursa buna de magneziu, fosfor, seleniu, tiamina, niacina, vitamina B6 si mangan. Continand mai mult de 80% din necesarul tau zilnic de mangan, ore ...
Ingrediente 200 g zahar pentru caramel 150 g zahar pentru crema 8 oua 1 litru lapte 1 pastaie de vanilie (semintele) Reteta de crema de zahar ars e una din retetele cele mai iubite si mai cunoscute din copilaria noastra. Este simpla si usoara. In primul rand aveti nevoie de un caramel simplu, adica de zahar ars. Pentru a-l obtine trebuie doar sa puneti zaharul la caramelizat si sa asteptam pana ce obtinem culoarea frumoasa a caramelului. Mare grija pentru ca se poate arde foarte usor, chiar in cateva secunde si poate deveni amar. Daca se intampla asta, cel mai bine ar fi sa-l aruncati si ...
Ingrediente: 450 g carne de vita tocata (daca a fost congelata, o lasi in prealabil sa se dezghete) 1/4 lingurita nucsoara macinata 1/4 lingurita scortisoara macinata 1/4 lingurita cardamom macinat 1/4 lingurita ienibahar macinat 3/4 lingurita sare 3 linguri ulei vegetal 1/4 cana seminte de pin 12 bucati inimi de anghinare congelate (folosesti doar partea de jos, care arata ca un cosulet ce poate fi umplut) 1 cana (aproximativ) apa sau supa de pui sare, dupa gust piper negru macinat, dupa gust patrunjel tocat, pentru decor zeama de lamaie, pentru servire Mod de preparare: Decon ...
Sunt delicioase, cu aromă de iaurt, perfecte pentru gustarea celor mici. Nimic nu vă impiedică să le serviti dimineata, alături de o cească de cafea aromată. Ingredientele pentru aproximativ douăzeci de trufe: 150 de grame de iaurt alb; 120 de grame de branză moale cu continut scăzut de calorii; 120 de grame de făină; 40 de grame de stevie sau o 1de zahăr 00 grame de zahăr normal; trei ouă; trei linguri de ulei de arahide sau de floarea-soarelui; sare, praf de copt, praf de cacao amar. Pregătirea Ouăle se pun i ...
Nimeni nu se naste stiind să gătească. Ca orice altceva, gătitul trebuie invătat, inclusiv instrumentele, tehnicile si terminologia care insotesc această indeletnicire. Terminologia poate fi uneori confuză, mai ales atunci cand definitiile furnizate de surse online sunt contradictorii sau neclare. Este vreo diferentă intre ciorba cea de toate zilele si supă? Ei bine, si da si nu. Cand vine vorba de gătit, cunoasterea definitiilor, inclusiv a diferentei dintre acesti termeni frecvent confuzi, poate ajuta cu sigurantă un bucătar incepător sau nepriceput să citească retete si să ...
Knafeh cea considerată cea mai bună plăcintă din lume. Originara din Iordania, a intrat in Cartea Recordurilor. Ingrediente: 500g branza naboulsie 400g fidea kunafa 100g unt Sirop: 800ml apa 500g zahar 5 pastai cardamon pastaie vanilie 3 linguri apa trandafiri 100g fistic macinat pentru decor Se topeste untul intr-o tigaie si se presara fideaua pe deasupra. Se amesteca pe foc avand grija sa nu ardeti fideaua. Ungeti cu unt o tava cu diametrul de 30cm. Repartizati fideaua uniform in tava. Taiati felii subtiri branza pe care ati desarat-o in apa rece anterior si presarati- ...
Mangold sau sfecla elvetiană este o plantă legumicolă foarte apreciată pentru valoarea sa nutritională. Chiar dacă frunzele de mangold seamănă mai degrabă cu sfecla, gustul este mai apropiat de cel al spanacului. De la mangold sau sfecla elvetiană se consumă atat rădăcina, cat si frunzele si tulpinele. Acestea din urmă insă sunt mai usor de asezonat, dar si mai valoroase din punct de vedere nutritional. O dietă ce contine o mare varietate de legume si fructe reduce factorii de risc ai bolilor de inimă, cum ar fi inflamatia, colesterolul ridicat si hipertensiunea arterială. Ma ...
Din nordul Americii de Sud pană in Arctica, băstinasii americani au inventat zeci de lucruri – de la caiace, ochelari de protectie si biberoane pentru copii pană la anticonceptionale si analgezice – care le-au permis să supravietuiască si să prospere oriunde s-au stabilit. „Oamenii nu isi dau seama de ingeniozitatea sau de cunostintele pe care băstinasii le-au avut despre lumea din jurul lor”, explică Gaetana De Gennaro, de la Muzeul National al Indienilor Americani din New York. Porumbul este cultivat incă de acum 10.000 de ani. Nativii americani i-au invăta ...