Bucătăria bulgărească este foarte apreciată, preparatele sunt delicioase. Banitsa Este o plăcintă traditională făcut cu aluat de patiserie, branză si ouă bătut, totul pus la cuptor pană cand capătă o crustă auriu si extrem de crocantă. Extrem de delicioasă, contine multe calorii. Tarator O supă rece, una dintre favoritele bulgarilor, in special pe perioada verii. De obicei, se serveste la felul intai si este făcută din castraveti proaspeti, usturoi, iaurt, mărar, condimente, otet si zeamă de lămaie. Foarte gustoasă si răcoroasă. Meshana Skara Es ...
Cand ne gandim la ciocolată, chiar şi la cea cu lapte, de cele mai multe ori ne vin in minte sortimentele inchise la culoare, obţinute din praf de cacao, dulci, cu gust specific, prezente pe piaţă din abundenţă, in diverse forme şi compoziţii şi care ne lasă gura apă. Însă, această zi aduce in prim-plan o varietate de ciocolată de multe ori trecută cu vederea, dar la fel de gustoasă: ciocolata albă. Pentru că astăzi este celebrată Ziua ciocolatei albe (#WhiteChocolateDay), ocazia perfectă pentru a afla mai multe despre originile acestui desert delicios. Ciocolata a ...
Dacă te uiti pe o carte veche de bucate din Italia, vei constata că nu găsesti nicăieri retete pentru Tiramisu. De ce? Pentru că această delicatesă a fost preparată pentru prima oară in anii 60, cand mai multe lucruri inventate de italieni au marcat irevocabil omenirea. Asa cum se intamplă peste tot, multe regiuni din Italia isi dispută paternitatea specialitătii de cofetărie care a devenit emblematică in doar cateva decenii. Cea mai plauzibilă poveste a tiramisu-ului este că s-a născut in orasul Treviso, regiunea Veneto.shutterstock_370940129 Povestea spune că desertul s-a ...
In Spania, alunele Tiger se numesc chufa. Sunt folosite ca ingredient principal in lapte vegetal, o bautura pe care localnicii o numesc horchata de chufa. Horchata de chufa este o bautura rece si racoritoare, de care multi se bucura in timpul lunilor de vara. Aceste alune sunt cultivate si in America de Nord si de Sud, unde sunt adesea folosite in hrana animalelor. Recent, au inceput sa castige popularitate in lumea occidentala ca aliment sanatos. Alunele Tiger, unul dintre cele mai tari superalimente de pe piata, nu sunt de fapt, alune/nuci. Aceste mici globulete sifonate, de marimea unei ...
Pavlova - tort/prajitura de bezea (meringue), care poarta numele balerinei rusoaice Anna Pavlova, foarte populara in Australia si Noua Zeelanda in anii `20. Exista peste 670 de retete diferite de pavlova, insa reteta de baza se refera la un blat de bezea servit cu fructe si frisca. Ce e diferit de bezeaua clasica este faptul ca se adauga in compozitia de albus intarit cu zahar si putin otet si amidon, iar ce rezulta se coace astfel incat sa fie crocant la exterior, dar pufos si putin umed inauntru, cam ca o “marshmallow” tare. Fructele cele mai potrivite pentru pavlova sunt zmeura, ...
Tanjesti după ceva dulce? Încercati cartofi dulci cu scortisoară! Acest combo clasic satisface cu sigurantă pofta voastră pentru gustări dulci. Această retetă este deosebit de potrivită pentru persoanele care au nevoie de a stabiliza nivelul de zahăr din sange, lucru asigurat de scortisoară. Retetă de cartofi prăjiti cu scortisoară. De ce o să avem nevoie? • 1 cartof dulce feliat in felii foarte subtiri • 1/2 lingurită de zahăr brun • 1/2 lingurită de scortisoară • unt topit Cum preparăm cartofii prăjiti pai cu scortisoară? • Î ...
Specialistul in nutritie Cristian Mărgărit a vorbit astăzi, la Super Neatza cu Răzvan si Dani, despre cat de sănătoasă este combinatia de branză cu rosii, preferată de romani. Acesta a explicat că este recomandat să facem această combinatie de alimente doar ocazional. O idee excelentă ar fi să punem pe langă branză si rosii si alte ingrediente cum ar fi rucola, măsline sau plante aromatice. Acestea sunt bune pentru că au magneziu. Totusi, la branză trebuie să avem foarte mare grijă dacă nu vrem să ne ingrăsăm. "Vorbim despre combinatia romanească traditională ...
Castravetii au din belsug vitamine importante pentru sanatate, cum sunt vitaminele B, C si E. De asemenea, contin calciu, zinc si magneziu, asa ca nu ai de ce sa iti faci griji ca risti o anemie severa dupa o astfel de dieta. Dimpotriva, aceste vitamine si minerale iti vor imbunatati starea de sanatate. Corpul va fi curatat de toxine, metabolismul va fi accelelerat iar digestia imbunatatita. Castravetele e si un bun diuretic, asa ca va contribui si la pierderea apei in exces. Este una dintre legumele folosite frecvent in diete de detoxifiere, in special indicat pentru pentru persoanele care o ...
Cantitatea optimă de alimente fermentate nu a fost incă determinată. Dar se pare că includerea unuia sau mai multor alimente fermentate in masa de zi cu zi este bună pentru sănătatea intestinală. Iată care sunt alimentele fermentate pe care ar trebui să le consumăm pentru a avea un sistem digestiv mai sănătos: Iaurtul Fermentatia face acest tip de lactate mai usor de digerat chiar si pentru cei cu intolerantă la lactoză. Asigurati-vă că iaurtul contine culturi vii si active. Varza murată Tinută la sare timp de cateva săptămani, varza fermentează incet. Bacteriile d ...
Micii sunt recunoscuti ca fel de mancare independent, cu toate că reteta de bază isi are originea in Balcani, provenind din Serbia. Are si influente otomane, se intalneste si in Grecia sau Turcia. O legendă spune că mititeii ar fi fost inventati in secolul al XIX-lea intr-o seară la hanul La Iordachi din Bucuresti, binecunoscut pentru carnatii săi, cand bucătăria a rămas fără invelisuri. Dovedit, ei au fost mai intai oferiti, in 1902, la restaurantul bucurestean „Caru’ cu bere”, continand numai carne de vită. La acea vreme s-a determinat că un kilogram de carn ...
Un tip de branză proaspătă bulgărească din lapte de capră a caştigat premiul cel mare in cadrul ediţiei de anul acesta a Great Taste Awards, cel mai important sistem de acreditare pentru alimente şi băuturi promovat de Guild of Fine Food, o publicaţie britanică specializată in produse gourmet. Această realizare a fost raportată de compania bulgară din domeniul alimentar Harmonica, creatoarea acestui produs. Branza proaspătă din lapte de capră Harmonica a caştigat trei stele ("Exquisite"), care reprezintă cea mai inaltă clasificare menită să recunoasc ...
Consumul de carne si de derivate ale acesteia nu este doar plăcut, ci este si o sursă importantă de proteine, care furnizează, de asemenea, vitamine si minerale esentiale pentru buna functionare a organismului. Dar adevărul este că, la fel ca orice alt aliment si oricat de sănătos ar fi, trebuie consumat cu moderatie, de 2 sau 3 ori pe săptămană. Întelegem prin dietă echilibrată o dietă care contine toate alimentele necesare pentru a obtine o stare optimă de nutritie. Pentru a realiza acest lucru, trebuie să: - furnizăm suficiente calorii pentru desf ...
Atunci cand faci o retetă de clătite poti intampina tot felul de probleme. Pentru a avea clătite pufoase si fragede este bine să cunosti un secret. Ingrediente: * sase ouă * 300 mililitri lapte rece * 300 mililitri apă minerală carbogazoasă, cantitatea de apă poate fi suplimentată dacă aluatul este prea gros la sfarsit * 300 grame de făină * 100 grame de unt topit, previne lipirea clătitelor de tigaie * trei plicuri zahăr vanilinat * trei linguri de zahăr tos * un praf de sare * o lingurită de smantană cu 24% grăsime, ingredientul secret care face diferenta i ...
Muflonul are o carne mult mai sănătoasă fată de carnea de porc sau de vită. Nu foarte grasă, mufonul fiind foarte activ are o carne marmorată, cu o grăsime direct in muşchi. Carnea de muflon este preferată datorită calitătii nutritive, avand un continut ridicat in aminoacizi esentiali. O pastramă de muflon se ridică in jur la 100 - 110 lei kilogramul. Si din aceste feluri de carne mai exotice se pot pregăti preparate apetisante si gustoase, trebuie doar să intelegem modul ideal de pregătire. În comparaţie cu porcul, carnea de vanat presupune o tehnologie diferi ...
Zahărul din cocos este o noutate doar pentru noi, fiindcă el este folosit de mii de ani in Asia de Sud si Sud-Est, in special in Indonezia, Filipine si Thailanda. A sosit in lumea occidentală ca o variantă mai sănătoasă a indulcirii alimentelor. Desi primul impuls ar fi să ne gandim că acesta provine din fructele copacului, nucile de cocos, de fapt zahărul este extras din nectarul florilor de cocos. Este nerafinat si trece printr-un proces de prelucrare destul de simplu, care permite conservarea tuturor nutrientilor, vitaminelor si mineralelor. După ce nectarul este extras, acesta ...
Locuitorii din Groenlanda, un teritoriu insular care apartine de Regatul Danemarcei, obisnuiesc să mănance kiviak, o delicatesă traditională. Kiviak reprezintă păsări auk puse la fermentat in burta unei foci. Procedeul tehnic este următorul: o focă mai mare ca volum se goleste in interior de tot continutul pană nu mai rămane decat pielea si grăsimea. Asta după ce a fost prinsă si ucisă. În interiorul focii se introduc apoi păsări auk de talie mică (asemănătoare pinguinilor), după care se toarnă grăsime de focă. Continutul este golit de aer, după care se lasă ...
Monahii Caliopie si Ioil sunt brutarii de la Mănăstirea Sihăstria. Acestia au ascultarea de a face zilnic paine pentru obste si pentru credinciosi.
Un desert usor de facut, rustic, cu ingrediente simple, care va va aduce aminte de copilarie si pe care veti vrea sa il refaceti pentru ca pur si simplu este usor, aromat si pe gustul tuturor. Ingrediente pentru 8 portii: 500 ml lapte 150 g gris 3 oua 90 g zahar tos 7-8 caise 7-8 prune Puneti laptele la incalzit pe foc si adaugati grisul in ploaie. Amestecati continuu pentru a nu se forma cocoloase, adaugati zaharul si lasati pana cand se ingroasa. Luati vasul de pe foc si lasati sa se racoreasca 10 minute. Cu mixerul aerati grisul: Adaugati unul cate unul galbenusurile, mixan ...