CULINARIA

Rețetă de turte delicioase

Turtele sunt foarte indicate in perioada postului, reteta fiind una rapid. Pot fi consumate si simple, dar si umplute cu varză, cozi de ceapă verde, cartofi cu ceapă sau chiar cu magiun. Gospodinele au nevoie de următoarele ingrediente: 550 grame de făină albă de calitate superioară 25 grame de drojdie proaspătă sau aproximativ 7 grame din cea uscată 10 grame de sare 1 lingurită rasă de zahăr 50 ml de ulei de floarea soarelui 400 ml de apă caldă. Retetă de post, turte pufoase la tigaie Toate ingredientele solide se amestecă intr-un castron, asadar fără ulei. Se fr ...

Criză de maioneză în Germania. Cauza este războiul din Ucraina
04/12/2022 09:45

Un client de supermarket isi manifestă supărarea pe Twitter, după ce a constatat că sosurile au dispărut din magazine. „Ce e acum? Cumpărături de panică la maioneză??? Serios?” se plange el. Si in comentarii alti utilizatori sunt de acord cu el. „S-a terminat distractia cu maioneza.” Cu toate acestea, cumpărarea de panică (germanii numesc fenomenul Hamsterkäufe) nu este motivul penuriei. Nu achizitiile de provizii, ci războiul din Ucraina, ingreunează livrarea. Deoarece multe dintre ingredientele care sunt esentiale pentru maioneză provin din Ucraina ...

VIDEO/FOTO - Cea mai gustoasă plăcintă cu dovleac
01/12/2022 14:49

Plăcinta cu dovleac este una dintre cele mai savuroase dulciuri din sezonul de toamnă. Usor de preparat, este mereu un desert apreciat. Pentru aluat avem nevoie de: 500 gr făină, 300 ml apă rece, un praf de sare, 2-3 linguri ulei, o lingurită de otet. Pentru umplutură avem nevoie de: 1,5 kg dovleac ras, 100-150 gr zahăr, 20 gr unt, 1-2 lingurite scortisoară, o lingurită esentă de rom, zahăr vanilat si ulei pentru uns tava. Mod de preparare Se curătă dovleacul si se dă pe răzătoarea cu ochiuri mari sau la robotul de bucătărie. Se cantăreste apoi o cantitate de 1,5 kg, ...

FOTO- Sarmale cu dovleac
01/12/2022 13:45

Sătenii din comuna timişeană Coşteiu de Sus folosesc pentru a da savoare mancării in postul Paştelui un ingredient cu gust aparte - seminţele de dovleac. Ciorbe de legume, sarmale de post, fasole flecită cu ulei verde (de dovleac) sunt doar cateva dintre preparatele puse pe masă de gospodine in aceste zile de post. "Este o mancare foarte gustoasă şi hrănitoare fasolea cu ulei de dovleac şi cu murături de varză din butoi. Dacă mănanci o porţie din aceasta, nu iţi mai este foame două zile. Fasolea se fierbe cu ceapă, legume, apoi o pasez ca pe piureul de cartofi, dup ...

Fasole cu ciolan, rețeta celebră de Ziua Națională a României
30/11/2022 11:49

Ziua Natională a Romaniei vine si cu o traditie in ceea ce priveste sectorul culinar. Cea mai cerută mancare de 1 Decembrie este deja celebra fasole cu ciolan afumat. Reteta pentru acest preparat este una destul de simplă, insă, dacă vrei să obtii gustul pe care bunica il dădea fasolii, trebuie neapărat să folosesti acest ingredient secret. Fasolea cu ciolan afumat nu este nici pe departe un preparat sofisticat si nici nu iti ia mult timp să il prepari. Reteta este compusă din putine ingrediente, iar modul de preparare este extrem de usor, putand fi făcută chiar si de cea mai n ...

De unde vine tradiția fasolei cu ciolan
27/11/2022 13:31

Specialisti romani din domeniul gastronomiei au deslusit misterul asa-zisului meniu traditional al romanilor de 1 Decembrie: fasolea cu ciolan. Este foarte surprinzător de unde vine acest obicei. „Că fasole n-am avut pe aceste plaiuri stie tot omu’. Avurăm mazăre, apoi am aclimatizat bobul (originar din zona mediteraneeană sau Asia Centrală), lintea (din Orientul Apropiat), fasole (din Americi) iar prima orezărie de la noi datează din sec. al XVIII-lea, in Banat”, a precizat jurnalistul specializat in gastronomie Cosmin Dragomir, pentru Hotnews. În ceeea ce pr ...

Cea mai scumpă trufă din istorie, vândută la licitație pentru 184.000 de euro
25/11/2022 11:30

  Cea mai scumpă trufă albă din istorie a fost vandută la licitatie la o valoare de peste trei ori mai mare decat cea a aurului (193 de euro pe gram fată de 55 de euro pentru aur). Un om de afaceri din Hong Kong a plătit 184.000 de euro pentru a achizitiona ultimul lot de aproape un kilogram la cea de-a 23-a Licitatie Mondială de Trufe Albe de Alba, care a avut loc simultan in castelul Grinzane Cavour, Hong Kong, Singapore, Seul, Viena si Doha. Cea mai scumpă trufă din istorie are 950 de grame Trufa, in greutate de  950 de grame, a fost disputată de zeci de cumpărător ...

ULTIMA ORA
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
FOTO/VIDEO - Ce trebuie să știi despre trufe, cele mai scumpe ciuperci din lume
24/11/2022 17:30

Trufele fac parte din clasa ciupercilor Ascomycetes, varietatea albă fiind cea mai scumpă. Trufele sunt mai multe specii de ciuperci comestibile cu formă de cartofi, care cresc in pămant. Durata lor de viaţă este cuprinsă intre 200 şi 290 de zile. În Italia, in regiunea Alba din districtul Piemont, se găsesc celebrele trufe albe, supranumite "diamantele albe". În octombrie, incepe sezonul de căutare a acestora. Sunt greu de găsit, se folosesc uneori porci şi caini special dresaţi să le scoată din pămant, dar merită tot efortul. Au o aromă unică, apre ...

Club Sandwich, cea mai gustoasă rețetă. Acum, îl poți prepara acasă rapid!
19/11/2022 10:48

Club Sandwich-ul poate fi considerat o gustare, de cele mai multe ori servită pe plaje, la cafenele, dar il poti prepara si pe post de mic dejun. Asadar, dacă iti este poftă de un sandvis gustos, iată reteta pe care o poti incerca in bucătăria ta. Ingrediente 1 piept intreg de pui cu os şi piele  400 g kaizer 2 ouă 5 cartofi mari 80 g unt 2 castraveţi lungi 1 salată verde 4 roşii 24 felii paine toast sare piper   Cum se prepară Taie 1 piept intreg de pui cu os şi piele in 8 felii. Dă feliile cu sare şi piper şi rumeneşte-le pe ambele părţi pe un gră ...

Piure de gutui
17/11/2022 11:40

Din parfumatele si aromate gutui poti prepara un piure cu care sa glazurezi prăjiturile. De ce ai nevoie pentru piure 4 gutui 1 portocală zeamă de portocală, opţional 1 lingură miere esenţă de vanilie 1 praf de scorţişoară Mode de preparare Cureţi de coajă gutuile. Fierbi bucăţile in apă, cat să le acopere, 30 de minute. La final, scurgi apa, adaugi mierea, scorţişoara, esenţa şi mixezi pană obţii o pastă cat mai fină. O subţiezi cu puţină zeamă de portocală. Separat, mărunţeşti o portocală şi o amesteci cu piureul. La servire, decorezi desertul dup ...

Cuburi aperitiv cu spanac si crema de branza cu ciuperci
14/11/2022 15:35

Cuburile aperitiv cu spanac si crema de branza cu ciuperci sunt aperitivul perfect pentru a deschide o masa festiva.   Ingrediente: Blatul verde: * 6 oua * 6 linguri de ulei * 3 lingura de smantana * 6 linguri de faina * 3 lingurita praf de copt * 6 linguri de spanac * sare Pentru umplutura: * 250 g crema de branza * 100 g branza feta * 3 linguri smantana * ciuperci taiate (conserva / 400 ml) * vegeta * marar tocat * 5 g gelatina Mod de preparare: Pentru blat - se separa ouale, dupa care intr-un bol cele 6 galbenusuri se freaca cu 6 linguri de ulei, sare, 6 linguri de ...

Beneficiile orezului negru. Face minuni în bucătărie!
14/11/2022 10:30

Orezul negru (numit si orez violet) este un tip de orez cu straturi exterioare pigmentate diferit.   Original din China, orezul negru este un orez cu bob intreg cu o culoare naturala inconfundabila de negru care, in timpul prepararii, elibereaza mirosul caracteristic al painii proaspat coapte.   Orezul negru este o cereala integrala, fapt care reduce sansele cresterii colesterolului si aparitiei unor boli de inima. Totodata este si o sursa buna de magneziu, fosfor, seleniu, tiamina, niacina, vitamina B6 si mangan. Continand mai mult de 80% din necesarul tau zilnic de mangan, ore ...

FOTO/VIDEO - Cremă de zahăr ars
08/11/2022 12:40

Ingrediente 200 g zahar pentru caramel 150 g zahar pentru crema 8 oua 1 litru lapte 1 pastaie de vanilie (semintele) Reteta de crema de zahar ars e una din retetele cele mai iubite si mai cunoscute din copilaria noastra. Este simpla si usoara. In primul rand aveti nevoie de un caramel simplu, adica de zahar ars. Pentru a-l obtine trebuie doar sa puneti zaharul la caramelizat si sa asteptam pana ce obtinem culoarea frumoasa a caramelului. Mare grija pentru ca se poate arde foarte usor, chiar in cateva secunde si poate deveni amar. Daca se intampla asta, cel mai bine ar fi sa-l aruncati si ...

FOTO - Anghinare umpluta cu carne si seminte de pin
07/11/2022 12:45

Ingrediente: 450 g carne de vita tocata (daca a fost congelata, o lasi in prealabil sa se dezghete) 1/4 lingurita nucsoara macinata 1/4 lingurita scortisoara macinata 1/4 lingurita cardamom macinat 1/4 lingurita ienibahar macinat 3/4 lingurita sare 3 linguri ulei vegetal 1/4 cana seminte de pin 12 bucati inimi de anghinare congelate (folosesti doar partea de jos, care arata ca un cosulet ce poate fi umplut) 1 cana (aproximativ) apa sau supa de pui sare, dupa gust piper negru macinat, dupa gust patrunjel tocat, pentru decor zeama de lamaie, pentru servire Mod de preparare: Decon ...

Trufe de iaurt, care se topesc în gură. Un desert senzațional de vară. O porție are doar 60 de calorii
06/11/2022 11:45

Sunt delicioase, cu aromă de iaurt, perfecte pentru gustarea celor mici. Nimic nu vă impiedică să le serviti dimineata, alături de o cească de cafea aromată.  Ingredientele pentru aproximativ douăzeci de trufe: 150 de grame de iaurt alb; 120 de grame de  branză moale cu continut scăzut de calorii; 120 de grame de făină; 40 de grame de stevie sau o 1de zahăr 00 grame de zahăr normal; trei ouă; trei linguri de ulei de arahide sau de floarea-soarelui; sare, praf de copt, praf de cacao amar.   Pregătirea   Ouăle se pun i ...

Ciorba și supa. Care este diferența dintre ciorbă și supă?
03/11/2022 12:00

Nimeni nu se naste stiind să gătească. Ca orice altceva, gătitul trebuie invătat, inclusiv instrumentele, tehnicile si terminologia care insotesc această indeletnicire. Terminologia poate fi uneori confuză, mai ales atunci cand definitiile furnizate de surse online sunt contradictorii sau neclare. Este vreo diferentă intre ciorba cea de toate zilele si supă? Ei bine, si da si nu. Cand vine vorba de gătit, cunoasterea definitiilor, inclusiv a diferentei dintre acesti termeni frecvent confuzi, poate ajuta cu sigurantă un bucătar incepător sau nepriceput să citească retete si să ...

FOTO/VIDEO - Knafeh, cea mai scumpă plăcintă din lume. A intrat în Cartea Recordurilor
01/11/2022 16:47

Knafeh cea considerată cea mai bună plăcintă din lume. Originara din Iordania, a intrat in Cartea Recordurilor.  Ingrediente: 500g branza naboulsie 400g fidea kunafa 100g unt Sirop: 800ml apa 500g zahar 5 pastai cardamon pastaie vanilie 3 linguri apa trandafiri 100g fistic macinat pentru decor Se topeste untul intr-o tigaie si se presara fideaua pe deasupra. Se amesteca pe foc avand grija sa nu ardeti fideaua. Ungeti cu unt o tava cu diametrul de 30cm. Repartizati fideaua uniform in tava. Taiati felii subtiri branza pe care ati desarat-o in apa rece anterior si presarati- ...

Ce este mangold și cum ne ajută la sănătate
01/11/2022 13:30

Mangold sau sfecla elvetiană este o plantă legumicolă foarte apreciată pentru valoarea sa nutritională. Chiar dacă frunzele de mangold seamănă mai degrabă cu sfecla, gustul este mai apropiat de cel al spanacului. De la mangold sau sfecla elvetiană se consumă atat rădăcina, cat si frunzele si tulpinele. Acestea din urmă insă sunt mai usor de asezonat, dar si mai valoroase din punct de vedere nutritional. O dietă ce contine o mare varietate de legume si fructe reduce factorii de risc ai bolilor de inimă, cum ar fi inflamatia, colesterolul ridicat si hipertensiunea arterială. Ma ...

Povestea mămăligii
31/10/2022 18:56

Din nordul Americii de Sud pană in Arctica, băstinasii americani au inventat zeci de lucruri – de la caiace, ochelari de protectie si biberoane pentru copii pană la anticonceptionale si analgezice – care le-au permis să supravietuiască si să prospere oriunde s-au stabilit. „Oamenii nu isi dau seama de ingeniozitatea sau de cunostintele pe care băstinasii le-au avut despre lumea din jurul lor”, explică Gaetana De Gennaro, de la Muzeul National al Indienilor Americani din New York. Porumbul este cultivat incă de acum 10.000 de ani. Nativii americani i-au invăta ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei