Sucul de pătrunjel este, de fapt, un smoothie verde care devine un factor potent in eliminarea kilogramelor in plus. Practic, poti combina zilnic o legătură de pătrunjel intr-un smoothie cu legumele si fructele tale favorite verzi: * kiwi * mere * avocado * frunze de spanac, telină, kale * castraveti * lime * mentă Acest smoothie poate inlocui micul dejun, si te va ajuta să mentii starea de satietate si să elimini pofta de mancare de-a lungul zilei. Poti să adaugi in smoothie putină miere, dacă il vrei dulce sau iaurt, dacă vrei un gust mai bogat. Poti folosi atat frunzele ...
O călătorie in lumea ciocolatei este mai mult decat o explorare a evolutiei unui produs culinar; este o incursiune in istoria, cultura si inovatia. În ciuda formei si formulei sale actuale, ciocolata isi incepe povestea cu mult timp in urmă, in civilizatiile antice ale Americii Latine. Începuturi divine Povestea ciocolatei debutează in epoca precolumbiană, cu mai bine de 3000 de ani in urmă, in culturile Maya si Aztec. Aici, boabele de cacao erau atat de valoroase, incat erau utilizate ca mijloc de plată si chiar oferite in ofrande zeilor. Ciocolata era preparată sub form ...
Mancarea de bame este una dintre cele mai cunoscute retete din timpsul Ramadanului. Ingrediente: 800 g bame; 3-4 ardei; 500 g roşii; Sare, piper; 50 ml ulei de măsline, zeama de la o lămaie; un litru borş; 3 cepe; o legătură pătrunjel. Mod de preparare Se curăţă bamele de codiţe, se spală in apă călduţă şi apoi se opăresc intr-un litru de borş, in cateva clocote. Separat, se curăţă ceapa, se toacă solzişori şi se căleşte in uleiul de măsline cat să devină sticloasă, apoi se adaugă ardeiul tăiat cubuleţe şi puţină apă. Bamele se scot din borş, se lasă ...
Condimentele sunt mai mult decat simple ingrediente care adaugă gust mancărurilor noastre; ele sunt o fereastră spre istoria si cultura lumii. De la vechile rute comerciale care traversau continentele pană la mesele noastre moderne, condimentele au jucat un rol esential in formarea gastronomiei si a relatiilor internationale. Sarea. Cristalul vietii Sarea, probabil cel mai comun condiment, este vitală pentru viată. Folosită incă din preistorie, sarea a fost atat un conservant alimentar, cat si o monedă de schimb. Varietătile de sare, cum ar fi sarea de mare, sarea de Himalaya ...
Supa de legume cu năut este una dintre mancărurile de post preferate, apreciată nu doar pentru gustul său revigorant si valoarea sa nutritivă, ci si pentru simplitatea si versatilitatea sa. Această retetă imbină armonios legumele proaspete si năutul bogat in proteine, oferind o masă echilibrată si delicioasă, perfectă pentru orice ocazie. Unul dintre aspectele cheie care face această supă atat de populară este combinatia sa de ingrediente sănătoase si gustoase. Legumele proaspete, cum ar fi morcovii, cartofii, ceapa, ardeiul gras si varza, sunt bogate in nutrienti es ...
Una dintre primele autoare de cărti de bucate din Romania a fost Maria General Dobrescu, lucrarea „Bucătăria sătencei" fiind publicată in 1941. “Se fierbe prazul taiat feliute. Apoi se infierbanta uleiul intr-o cratita, se pune cate o lingura de faină de persoana, se prajeste bine si se umple cratita cu prazul fiert si zeama lui.” Ingrediente 2-3 fire praz 1/4 pahar ulei 5 linguri faina putin marar putina sare Instructiuni Se curata, se spala prazul si partea tare a acestuia se taie rondele Intr-o oala, se pun la fiert rondelele de praz cu apa cat sa le ...
Borsul rusesc este mereu o alege foarte buna fie că este post, fie că nu. Ingrediente 2 cartofi medii 2 sfecle rosii medii coapte/fierte 1 ceapa rosie 2 morcovi (mov in cazul meu, dar puteti folosi si morcovi obisnuiti) 1/4 varza (alba sau rosie) 1 frunza dafin 2 l supa de legume 2 linguri ulei masline 250 ml suc de rosii (al meu este preparat in casa) sare (piper dupa gust) otet de mere/ bors /zeama de lamaie dupa gust smantana pentru servit (optional) Mod de preparare Sfecla rosie (cruda sau gatita) se rade pe razatoarea mare si se lasa deoparte cartofii se curata, se spala ...
O mancare gătită rapid in timpul postului, o retetă foarte simplă si usor de preparat este pilaful sarbesc. Reteta este gata in maximum o jumătate de oră, iar pentru patru portii sunt necesare următoarele ingrediente: -250g orez cu bobul rotund -750ml apă -4 ardei gras -1 ceapa normală -3 linguri ulei -1 lingura pastă de tomate -sare si piper macinat dupa gust -4 crengute mărar verde Mod de preparare -ceapa se curata si se taie marunt, -ardeii se curata de cotor, se spala si se taie cubulete, -se invinge putin ulei si se caleste ceapa la foc tare ...
Marii retaileri prezenti pe piata romanească duc o adevărată bătălie pentru a avea cat mai multi clienti. In ciuda faptului că preturile cat mai avantajoase sunt extrem de importante in ecuatia succesului, supermarketurile au strategii foarte bine gandite pentru a atrage cumpărătorii. Una dintre acestea este amplasarea produselor de panificatie la intrarea in magazin. Putini sunt insă cei care stiu cum ii poate influenta acest truc pe clienti. Majoritatea romanilor se aprovizionează din marile supermarketuri. Alegerile clientilor sunt influentate in primul rand de preturile oferite ...
Preparatul ideal pentru persoanele care iubesc aromele tari, painea cu usturoi este o delicatesă. Pentru o versiune de lux, căutati usturoiul rosu Nubia sau usturoiul rosu Voghiera, acestea sunt foarte delicate. Ingrediente pentru paine cu branză cu usturoi ( 4 portii) 1 bucată de paine tăiată in două 1 căpătană de usturoi (sau 2 mici) 1 lingură de ulei 1 legătură de pătrunjel Sare, piper si un varf de cutit de ardei iute 75 g unt moale 125 g mozzarella pentru pizza sau provola dulce tăiată in fasii julienne Tăiati căpătana de usturoi in jumătate si puneti-o in ...
Masa gastronomică a francezilor sau arta de „a manca şi de a bea bine” a fost inscrisă in anul 2010 pe lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii. Reuniţi la 16 noiembrie 2010, la Nairobi, in capitala Kenyei, experţii UNESCO au considerat că masa gastronomică franceză, cu ritualurile şi prezentarea ei, indeplineşte condiţiile pentru a fi inscrisă pe „lista patrimoniului cultural imaterial al umanităţii”. Conform UNESCO, gastronomia franceză ţine de o „practică socială destinată să sărbătorească ...
Foarte apreciată in orice anotimp, salata de vinete este un aperitiv gustos si delicios. Salata poate fi preparată atat cu vinete copate, cat si cu vinete proaspete. Salata de vinete romaneasca Ingrediente: * doua vinete mari * ½ ceapa alba sau rosie * 60-70 ml ulei de floarea-soarelui * zeama de lamaie proaspata * sare si piper, dupa gust Dupa ce ai copt vinetele, le-ai curatat, scurs si tocat marunt, poti incepe sa incorporezi uleiul, amestecand cu lingura de lemn, ca la maioneza. Adauga sare, piper, putina zeama de lamaie si ceapa tocata marunt si lasa vinetele sa se ...
Dulceata de piersici făcută in casă este atat de bună incat o să vrei să o savurezi in fiecare dimineată. Cu ajutorul acestei retete simple te poti bucura de gustul dulce si aroma imbietoare a piersicilor pentru tot restul anului. INGREDIENTE 1 kg piersici (coapte) 600 g zahăr 2 linguri suc de lămaie 100 ml apă. MOD de PREPARARE 1. Primul pas pentru dulceata de piersici este să spălăm piersicile, se curătă de coajă si se indepărtează samburii. Se taie in cuburi potrivite. 2. Într-o cratită incăpătoare se adaugă piersicile. Se toarnă apa peste si se las ...
Varza murată cu ciolan afumat este una dintre mancărurile preferate ale romanilor. Pentru a o prepara aveam nevoie de: - o varza murata; - 400 g ciolan afumat; - o lingura pasta de tomate; - o lingura untura de porc; - o cana supa de legume(apa); - o frunza de dafin; - cimbru; - piper; - boia iute; - vegeta(optional); - o legatura de marar. Mod de preparare: - lasa varza la desarat in apa rece, vreme de trei ore; - pune untura intr-un tuci si cand se incinge adauga ciolanul taiat bucati potrivite( partea cu mai multa grasime a ciolanului); lasa ciolanul sa se ru ...
Iti place ciorba de burta, dar nu si carnea din ea? Trebuie neaparat sa incerci varianta mai simpla si mult mai rapida: ciorba de burta falsa, facuta cu ciuperci pleurotus, ce imita tare bine fasiutele de carne. In 40 de minute, ciorba de burta falsa e gata de servit! INGREDIENTE PENTRU CIORBA 1/2 kg ciuperci pleurotus 2 morcovi un ardei 100 g afumatura 500 ml bors 3 linguri ulei sare INGREDIENTE PENTRU DRES CIORBA 200 g smantana grasa 3 galbenusuri 3 catei usturoi INGREDIENTE PENTRU SERVIT ardei iute 1 lingura otet gogosari murati MOD DE PREPARARE: 1. Toaca ceapa, ardeii si ...
Mancarea de post nu este pe gustul tuturor si foarte multi oameni consideră că nu este foarte sănătoasă pentru organismul uman, insă dacă sunt alese alimentele care trebuie corpul poate beneficia de o detoxifiere si de o revitalizare după atatea preparate grele din punct de vedere digestiv. Preparatele din comert pentru post sunt ultraprocesate si nu tocmai sănătoase, dar specialistii in nutritie consideră că oamenii pot alege alimente care fac bine organismului uman. În timpul anului, credinciosii crestini, fie ei catolici sau ortodocsi, tin mai multe posturi, in care nu au ...
Pe timpul verii, mancarea de legume este mereu o alternativă delicioasă, mai ales cele care au multi ardei copti. O tocană de ardei copti este mereu o optiune gustoasă pentru pranz. Ingrediente * 1 kg ardei grasi * 5-6 cepe potrivite * 1 kg rosii coapte bine * 2 lg pasta tomate * sare,piper foi dafin & 1 lingurita boia dulce, 1/4 lingurita fulgi de ardei iute verdeata tocata 2-3 linguri ulei pentru prajit * o lingură de smantană Mod de preparare Se spală si se usucă ardeii, apoi se coc. Se lasă la răcit intr-un castron acoperit, după care se pot curăta ...
Prezent pe rafturile magazinelor, pe mesele noastre de dimineată sau drept gustare de la pranz, iaurtul a devenit un aliment indispensabil vietii moderne. Dar cum a ajuns această delicatesă fermentată in viata noastră si ce se ascunde in spatele acestei povesti vechi de milenii? De-a lungul istoriei sale, acest produs a fost nu doar o mancare, ci si un leac, o traditie si, astăzi, un simbol al unei industrii infloritoare. Despre originile exacte ale iaurtului nu se stie nimic cu certitudine, dar se presupune căa apărut in regiunile Asiei Centrale, acum mii de ani. Se crede că l ...