Nicolaescu ştie unde va fi primul spital regional de urgenţă
Dimensiune font:
* ministrul Sănătăţii spune că prima astfel de unitate ar putea fi înfiinţată la Târgu Mureş * deocamdată, acesta nu a făcut nicio menţiune despre Iaşi
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat sâmbătă că Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş ar putea să devină primul spital regional de urgenţă din ţară, după toate normativele internaţionale. Potrivit acestuia, un colectiv de specialişti conduşi de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat va analiza etapele pe care ar trebui să le parcurgă unitatea pentru a fi astfel clasificată. „Spitalul din Târgu Mureş este spital clasificat la 1 A, cel mai bine clasificat, are statut de Spital Regional de Urgenţă, în consecinţă trebuie să aibă şi un tarif de decontare care să se plieze pe modul de clasificare a spitalului. Ştiţi foarte bine că din precedentul mandat am avut ca obiectiv ca la Mureş să existe Spital Regional de Urgenţă”, a spus Nicolăescu. El a spus însă că pentru înfiinţarea spitalului regional, trebuie să se aleagă între două variante: construirea unui nou spital sau dezvoltarea celui actual.
Descentralizarea, o prostie
Totodată, ministrul a spus că se rediscută posibilitatea readucerii Spitalelor Judeţene de Urgenţă în subordinea Ministerului, întrucât decentralizarea s-a făcut „fără cap, fără logică şi fără principii”. „Eu consider că în continuare medicina de urgenţă, cea care se manifestă în sistemul spitalicesc prin Unităţile de Primiri Urgenţe în special trebuie să fie a Ministerului Sănătăţii, pentru că este responsabilitatea constituţională a statului, a Guvernului. Faptul că spitale judeţene de urgenţă au ajuns la CJ sau, mai grav, la consilii municipale, mi se pare o prostie fără margini făcute de unii dintre predecesorii mei”, a mai afirmat Nicolăescu. Acesta i-a solicitat secretarului de stat, Raed Arafat, să facă o analiză, „o reaşezare a principiilor” pentru a se stabili ce decizii trebuie luate. El a punctat totuşi că există judeţe în care spitalele judeţene de urgenţă au fost „tratate foarte bine”, în care consiliile judeţene au investit, dar sunt şi unele „în care este jale”.
Coplata şi majorarea salariilor mai aşteaptă
Nu în ultimul rând, Eugen Nicolăescu a apreciat că, din punctul său de vedere, România nu este încă pregătită pentru a trece la sistemul de coplată şi că, dacă aceasta va fi în cele din urmă introdusă, va fi „doar în baza unei decizii politice”. „România nu este pregătită pentru acest sistem în condiţiile în care circa 70% din populaţie este săracă, când populaţia nu are educaţie sanitară şi nu s-a făcut nimic pentru asta, când contractul-cadru este în continuare dezechilibrat din punct de vedere al drepturilor şi obligaţiilor pacienţilor şi medicilor”, a mai spus Nicolăescu. În ce priveşte salariile medicilor rezidenţi, ministrul a spus că o majorare a acestora ar putea avea loc în 2014, întrucât, pentru moment nu sunt bani. „Eu când am plecat din mandat în 2008, un medic rezident avea salariu de încadrare 1.100 de lei şi l-a adus guvernarea lui Traian Băsescu la 700. Eu nu pot să fac creşteri salariale în 2013. Nu am posibilitatea”, a arătat Eugen Nicolăescu. (Beatrice Talancă)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau