DIICOT IASI anunță 15 arestări după ce a descins la Clanul Corduneanu, într-un dosar incendiar de cămătărie
Dimensiune font:
15 persoane au fost reținute și una a fost plasată sub control judiciar în urma perchezițiilor făcute luni de polițiștii și procurorii DIICOT din Iași într-un dosar de camătă. Membrii grupărilor vizate ar fi dat bani împrumut bani cu dobânzi de până la 400%. Potrivit IPJ Iași, în urma celor 42 de percheziții făcute luni, 35 de persoane au fost duse la sediul DIICOT și al BCCO Iași pentru audieri, scrie Mediafax.
La finalizarea acestora, 15 persoane au fost reținute pentru 24 de ore, iar față de o altă persoană a fost dispusă măsura controlului judiciar. În cursul zilei de marți, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți cu propunerea de arestare preventivă a celor 15 persoane reținute.
În urma perchezițiilor domiciliare, au fost descoperiți și ridicați 50.680 de euro, 33.000 de lei, 2,2 kg de aur, 2 pistoale, dintre care unul cu piper și unul de tip Airsoft, 12 cuțite și săbii, spray-uri lacrimogene, 55 de telefoane mobile, documente ce ar conține evidența operațiunilor de cămătărie și acte de proprietate pentru bunuri imobile.
De asemenea, a fost instituit sechestru asigurător pe un imobil tip vilă, în valoare de aproximativ 200.000 de euro.
Potrivit IPJ Iași, din probatoriile administrate a rezultat faptul că, la începutul anului 2021, în municipiul Iași, s-ar fi constituit două grupări infracționale organizate, în scopul acordării de împrumuturi bănești, cu camătă cuprinsă între 20 și 120%, uneori camăta ajungând la 400%.
Membrii celor două grupări ar fi acordat împrumuturi cu camătă doar acelor persoane despre care ar fi avut informații că sunt solvabile. Astfel, ar fi fost împrumutate persoane care ar deține imobile, persoane care ar avea diverse afaceri, împătimiți ai jocurilor de noroc, persoane care ar lucra în instituții publice și persoane care ar săvârși diverse infracțiuni.
După identificarea persoanelor pretabile acordării de împrumuturi, membrii grupării le-ar fi verificat prin diverse legături, în ceea ce privește posibilitatea acestora de a returna împrumuturile sau posibilitatea obținerii unor importante suprafețe de teren.
Polițiștii și procurorii au identificat peste 50 de persoane vătămate.
După acordarea împrumuturilor, membrii celor două grupări infracționale ar fi început să pună presiune asupra persoanelor vătămate, în scopul recuperării sumelor împrumutate și a dobânzilor, și ar fi recurs la amenințări cu acte de violență sau la lipsiri de libertate.
Pentru a da o aparență de legalitate a împrumuturilor, membrii grupării infracționale ar fi determinat persoanele vătămate să încheie inițial contracte de împrumut, în care era trecută suma împrumutată și camăta, iar ulterior ar fi încheiat contracte de dare în plată, prin care ar fi intrat în posesia unor suprafețe importante de teren, a căror valoare depășeau și de 10 ori valoarea împrumutului acordat.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau