Fabrică de armament din România, extinsă cu finanţare din Germania. Ministrul Economiei confirmă, dar spune că muniţia nu e pentru Ucraina
Dimensiune font:
Ministrul Economiei, Florin Spătaru, confirmă extinderea producţiei de armament din România cu ajutorul unei finanţări din Germania, dar spune că scopul nu este producerea de obuze pentru armata ucraineană, ci pentru suplinirea deficitului de armament al României şi al ţărilor NATO
În urmă cu două zile, jurnaliştii de la Wall Street Journal spuneau că o fabrică de armament din România va primi o cofinanţare din Germania, pentru a produce obuze pentru Ucraina, dar şi că o confirmare oficială în acest sens ar urma să vină la finalul lunii ianuarie.
Totul după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit despre o criză de armament în NATO, în timpul vizitei făcute la Washington.
"Ocupanții au un avantaj semnificativ în ceea ce privește artileria. Ei au un avantaj în ceea ce privește muniția. Ei au mult mai multe rachete și avioane”, a declarat el în fața Congresului.
Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a confirmat la Digi 24 informaţia extinderii producţiei de armament, dar spune că obuzele rezultate nu vor fi fabricate pentru Ucraina.
"În cursul anului 2022 au fost mai multe discuţii legate de investiţii comune în producţia de muniţii. Ce pot să spun este că cel puţin în acest moment nu avem un acord semnat sau o scrisoare de intenţie semnată cu vreuna dintre aceste ţări cu care am discutat. Pe de altă parte, România a alocat bani pentru producţia de muniţie, 10 milioane de euro, alocaţi din rectificarea bugetară din 2022 şi bugetul pe 2023, pentru modernizarea şi reluarea producţiei de muniţie de calibru greu
Aş vrea să fac o clarificare despre producţia de muniţie pentru războiul din Ucraina. Vom produce această muniţie pentru acoperirea stocului necesar pentru Ministerul Apărării Naţionale şi pentru stocul sau deficitul de stoc pentru alte ţări NATO. Scopul nu este asigurarea acestei muniţii pentru războiul din Ucraina", a declarat Florin Spătaru.
Întrebat care este motivul pentru care Germania co-finanţează producţia de armament din România, aşa cum punctează jurnaliştii americani, ministrul Economiei a spus că "Germania are de asemenea nevoie de această muniţie. Stocul este la nivel minim în toate ţările. Producând acum câţiva ani muniţie de calibru greu, România poate să asigure această muniţie la un preţ competitiv. Dar discuţiile în ceea ce priveşte colaborarea cu Germania şi alte ţări vizează nu numai producţia de muniţie, ci şi realizarea în parteneriat a unei fabrici de producţie de pulberi. Sunt mai multe proiecte care vizează industria de apărare, în care România investeşe alături de alte ţări şi alte companii".
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau