Prețul aurului urcă la maximul ultimelor 6 luni. Analiştii se aşteaptă la noi recorduri în 2023
Dimensiune font:
Aurul spot a atins un vârf de puţin sub 1.850 de dolari pe uncie în primele ore, înainte de a se relaxa şi de a se tranzacţiona în jurul valorii de 1.834 de dolari pe uncie la sfârşitul dimineţii în Europa. Contractele futures pe aur din SUA au crescut cu 0,72% la 1.839,40 dolari până la ora 6 a.m. ET.
Preţul aurului a avut o tendinţă de creştere de la începutul lunii noiembrie, pe măsură ce turbulenţele de pe piaţă, creşterea aşteptărilor de recesiune şi mai multe achiziţii de aur din partea băncilor centrale au susţinut cererea.
„În general, ne aşteptăm la un preţ prietenos pentru 2023, susţinut de riscurile de recesiune şi de evaluare a pieţei bursiere – un eventual vârf al ratelor băncilor centrale, combinat cu perspectiva unui dolar mai slab şi a faptului că inflaţia nu va reveni la nivelul aşteptat de sub 3% până la sfârşitul anului – toate acestea adăugând susţinere”, a declarat Ole Hansen, şeful departamentului de strategie pentru mărfuri de la Saxo Bank. „În plus, de-dollarizarea observată la mai multe bănci centrale anul trecut, când s-a cumpărat o cantitate record de aur, pare să continue.”
Privind în viitor, Hansen a sugerat că evenimentele cheie pentru preţul aurului vor fi minutele de miercuri de la ultima şedinţă a Rezervei Federale americane şi raportul de vineri privind locurile de muncă din SUA.
O mare parte din perspectivele din 2023 pentru pieţele globale depind de traiectoria politicii monetare, pe măsură ce băncile centrale reduc creşterea agresivă a ratelor dobânzilor din ultimul an, pe fondul încetinirii creşterii economice şi al posibilei recesiuni.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau