„ Afecțiunile pielii, mai ales cele cronice, trebuie controlate pe termen lung și de foarte multe ori pentru toată viața, ceea ce îi sperie pe pacienți”

Dr.-Alin-Nicolescu1

Dimensiune font:

| 26-04-2024 14:33

Dialog cu dr Alin Nicolescu, secretarul general al Societății Române de Dermatologie și președintele Comisiei de experți ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate

Afecțiunile dermatologice sunt extrem de diverse și pot varia de la condiții ușoare și temporare până la probleme cronice și debilitante. În ciuda diversității lor, există câteva afecțiuni care sunt întâlnite frecvent și care pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții. Psoriazisul este o afecțiune autoimună care provoacă creșterea rapidă a celulelor pielii, ceea ce duce la formarea unor plăci roșii și solzoase. Poate afecta orice parte a corpului și poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții și stimei de sine. Acneea este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni dermatologice, afectând atât adolescenții, cât și adulții. Nu este o afecțiune fatală, dar poate avea un impact psihologic semnificativ și poate lăsa cicatrici permanente. Dermatită atopică este o afecțiune inflamatorie cronică a pielii, care provoacă mâncărime, iritații și erupții cutanate. Cancerul de piele este una dintre cele mai grave afecțiuni dermatologice, cu potențial fatal. Există mai multe tipuri de cancer de piele, cel mai frecvent fiind carcinomul bazocelular, carcinomul cu celule scuamoase și melanomul. Expunerea excesivă la soare și istoricul de arsuri solare sunt factori de risc majori pentru dezvoltarea cancerului de piele.Vitiligo este o afecțiune în care pielea pierde pigmentul, rezultând pete albe sau depigmentate. Cauza exactă a vitiligo nu este pe deplin înțeleasă, iar aceasta poate avea un impact semnificativ asupra aspectului fizic și asupra stimei de sine a unei persoane. Acestea sunt doar câteva exemple dintre cele mai întâlnite și mai grave afecțiuni dermatologice despre care am discutat cu dr Alin Nicolescu, secretarul general al Societății Române de Dermatologie și președintele Comisiei de experți ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

- Care sunt principalele tendințe și inovații în tratamentul dermatologic în ultimii ani, din perspectiva dumneavoastră, care ar putea schimba practica clinică în viitorul apropiat?

- Este o întrebare la care nu cred că avem timpul necesar să răspundem în totalitate, din fericire sau din păcate, depinde cum privind lucrurile. Din fericire, pentru că avem opțiuni terapeutice, din păcate, pentru că sunt din ce în ce mai multe afecțiuni care se demonstrează că sunt destul de grave, cu impact major pentru calitatea vieții. Avem în continuare noi medicamente și noi abordări în ceea ce înseamnă psoriazisul vulgar, a cincea cea mai gravă boală cronică netransmisibilă, conform clasificării Organizației Mondiale a Sănătății. Este bine că avem abordări terapeutice noi și, de asemenea, o înțelegere mai bună a clinicii, a practicii și a diagnosticului în dermatita atopică, iarăși o afecțiune extrem, extrem de gravă. Mai nou, sunt alte afecțiuni care aș putea spune că erau aproape orfane de tratament cum ar fi pemfigusul vulgar, hidradenitasupurativă, pentru care, iată și devoalez acum, s-ar putea să avem în curând terapii rambursate integral. Sunt studii în continuare pentru alte afecțiuni considerate fără opțiuni terapeutice până în prezent și mă refer aici la vitiligo, la alopecia areata, cu rezultate extrem de încurajatoare pentru pacienți. Să nu uităm patologia oncologică, unde iarăși avem terapii avansate, terapii biologice pentru carcinomul scuamo-celular, pentru carcinomul bazocelular, dar și terapii adjuvante în melanon. Vorbim de terapii ce se pot aplica în fazele incipiente, ceea ce pot aduce un mare beneficiu acestor pacienți, ca să nu mai spunem că le crește și speranța de viață. Sunt foarte multe noutăți, eu am prezentat doar o parte dintre ele.

- Ce provocări întâmpină dermatologia în România în ceea ce privește accesul la tratamentele moderne și costul acestora?

- Din fericire, să știți că stăm foarte bine și suntem la un nivel cel puțin comparabil cu al unor țări mult mai avansate economic decât decât noi. Practic, în ariile terapeutice despre care am amintit avem cam toate terapiile posibile rambursate. Când spun acest lucru, mă refer în special la cele foarte, foarte scumpe, care sunt rambursate integral. Adică sută la sută, practic pacientul nu plătește nimic. Am omis urticaria cronică spontană, o altă boală extrem de severă. E celebră declarația unui cunoscut dermatolog care spunea la un moment dat că preferă să intre într-o cușcă plină cu 20 de câini decât să aibă un pacient cu urticarie în cabinet. Și cu toate acestea, iată, astăzi avem terapii rambursate sută la sută și pentru această boală. Deci, din punctul meu de vedere, stăm bine în acest domeniu.

- Care sunt cele mai frecvente mituri sau concepții greșite despre tratamentele dermatologice, inclusiv despre utilizarea laserului în terapie? Nu am ales întâmplător am ales laserul, dvs fiind și președintele Societății Române de Lasere în Medicină și Chirurgie.

- Da, laserul este o pasiune de-a mea mai veche. Am început studiul lui undeva prin 1996, am avut norocul și privilegiul unor specializări în țări foarte dezvoltate cu această opțiune terapeutică. Sunt destule provocări în continuare, sunt destule mituri pentru că avem tendința uneori de a idolatriza această tehnică și am spus-o întotdeauna: Laserul nu este un panaceu!

Avem lasere diferite pentru diferite tipuri de leziuni. Avem lasere foarte bune pentru cancere, pentru leziuni tumorale. Avem lasere foarte bune pentru leziuni vasculare, dar trebuie să știm să le folosim unde trebuie și cum trebuie. Mitul este oricine le poate folosi ținând cont de niște presetări ale aparatului, idee care contravine credinței că tratăm bolnavi și nu boli. Laserul trebuie înțeles și trebuie aplicat așa cum trebuie, cui trebuie. Există multe mituri că intervențiile cu laser nu au sângerări. Paradoxul este că laserul, de obicei, sângerează tocmai pentru că nu distruge țesutul, ci încearcă să conserve cât mai mult din țesutul normal. Ca urmare, nu dezvoltă o energie foarte mare care să-mi facă o coagulare. Acestea sunt mituri despre lasere, dar în dermatologie mai exisă multe alte mituri cum ar fi cele despre acnee cum că ar fi o boală infecțioasă și nu este, cum că ar fi o boală endocrină și nu este. Are o componentă endocrină, există și una infecțioasă, dar, la fel ca și dermatozele, este o boală inflamatorie. Mai există mitul despre hidradenita supurativă care până de curând era tratată ca o boală infecțioasă, chiar avea și altă denumire ce te ducea cu gândul în acea zonă, și toată lumea spunea că e dată de un stafilococ, dar este o boală imunologică. Există miturile conform cărora bolile de piele sunt afecțiuni simple, chiar sunt banale. În anii din urmă chiar era o vorbă că sunt trei boli și două creme, dar nu este deloc așa, din păcate, deși mi-aș fi dorit pentru că ar fi fost bine pentru pacient. Pielea este cel mai mare organ al omului, are cea mai complexă imunologie și din acest motiv, bolile de piele, care în marea lor majoritate au componentă imunologică, ereditară, sunt cele mai greu de controlat, de manageriat.

Niciodată nu este prea târziu să înveți ceva și oricând ai de învățat de la oricine”

- Veți reveni în Capitala Moldovei la un eveniment emblematic - Primăvara Dermatologică Ieșeană. Ce v-a atras mereu la această manifestare?

- Da, cât de curând ne vom revedea la o nouă ediție a PDI, un eveniment la care m-au atras înaltul grad științific și interdisciplinaritatea despre care se tot discută, dar pe care se pare că dermatologii o aplică mai mult decât ceilalți medici, ceea ce este un lucru foarte bun. Colaborarea dintre specialități este un factor de succes în îngrijirea pacienților. În plus, la PDI am fost primit mereu cu multă căldură.

- Cum apreciați participarea numeroasă atât în rândul lectorilor, cât și a celor care au audiat prelegerile? În sală nu sunt doar dermatologi, ci și specialiști din alte domenii, iar dvs sunteți unul dintre lectorii apreciați care onorează PDI.

(râde) – Probabil, și scuzați eventuala lipsă de modestie că nu despre mine voiam să vorbesc, dar poate că este o recunoaștere a valorii prezentărilor, a valorii informației științifice și a nevoii de a împărtăși experiența unii cu ceilalți, de a învăța unii de la ceilalți. Niciodată nu este prea târziu să înveți ceva și oricând ai de învățat de la oricine.

- PDI are ca țintă și educația medicală continuă, prin DermatoFocusuri. Ce beneficii aduc medicilor și pacienților?

- Mă bucur că sunt parte, ca lector, a acestor DermatoFocusuri, educația medicală continuă fiind foarte importantă. Sunt întâlniri care aduc mari beneficii deoarece de fiecare dată vorbim despre niște teme clare, concrete, punctuale, cu întrebări și răspunsuri. Au o mare aplicabilitate practică de care toată lumea are nevoie. Este, dacă doriți, pe de o parte, o punere la punct a teoriei, a practicii în anumite domenii extrem, extrem de importante, dar în același timp și un schimb de idei și de ce nu, de abordare a unor pacienți cu probleme speciale sau aflați într-o situație dificilă.

- Cum credeți că putem îmbunătăți educația publicului în ceea ce privește îngrijirea pielii și prevenire afecțiunilor dermatologice?

- Exact prin astfel de acțiuni cum este PDI, prin folosirea, dacă vreți, și aici atașez ghilimele de rigoare, a specialiștilor pentru a-i promova și încuraja să ofere informații corecte despre ceea ce înseamnă un tratament, despre ceea ce înseamnă o boală dermatologică și ceea ce presupune managementul ei. Afecțiunile pielii, mai ales cele cronice, trebuie controlate pe termen lung și de foarte multe ori pentru toată viața, ceea ce îi sperie pe pacienți. Mulți nu știu cât de grave sunt, nu știu că, spre exemplu, un psoriazis netratat crește de trei-patru riscul de infarct miocardic sau de accident vascular cerebral, ceea ce poate părea surprinzător pentru el. Uneori, când pacienții vine cu astfel de întrebări poate nu au inspirația de a-i oferi un răspuns mai elaborat, dar poți să-l întrebi simplu: „Pentru hipertensiune iei tratament toată viața, la fel și pentru diabet. Așa va fi și cu acest afecțiuni cutanate”.

- Ce recomandări aveți pentru profesioniști în dermatologie care doresc să se implice mai mult în activități academice și de cercetare la nivel național și poate internațional?

- Să nu ezite să facă acest lucru cât de repede, dacă este posibil, să ia legătura și să colaboreze cu cei care au experiență în acest domeniu, care au anumite dotări în cabinete. Ar fi păcat dacă ar proceda altfel fiindcă sunt atât de multe provocări în acest domeniu. Să nu se implice doar din dorința de a mai adăuga un titlu la cartea de vizită sau în CV-ul lor. Dacă își doresc cu adevărat o carieră, dacă au pasiuni în acest sens, să nu ezite să întrebe oamenii cu experiență și, din fericire, avem suficienți.

- Școala dermatologică românească este foarte bine cotată.

- Este o școală care deja este recunoscută și pe plan internațional, dovadă modul în care suntem primiți la toate manifestările, dovadă toate grupurile internaționale de lucru din care unii dintre noi, destul de mulți, fac parte. În ultimii ani, și acesta este un motiv de mândrie, prima specialitate care se epuizează la rezidențiat este dermatologia. Cu alte cuvinte, vin oamenii poate cei mai bine pregătiți. Sigur, este un concurs, un examen, dar totuși, în momentul în care cele mai mari note merg către dermatologie, ai un ascendent. Ca urmare, îi invit pe toți colegii să participe la astfel de acțiuni - la PDI, la Reziderma, să participe la toate evenimentele unde li se deschid niște uși. Să nu uităm că anual Societatea Română de Dermatologie acordă granturi de cercetare, pe care le și susține financiar. Noi facem tot posibilul, le oferim niște condiții pe care din păcate, mulți dintre noi nu le-am avut, am răzbit cum am putut, așa că este păcat ca ei, în condițiile în care au aceste oportunități, să nu le folosească.

A consemnat Maura ANGHEL

 

Dr Alin Nicolescu este medic primar dermatolog, președintele Societății Române de Lasere în Medicină și Chirurgie, secretar General al Societății Române de Dermato-venerologie, președintele Comisiei de experți ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, membru al Academiei Americane de Dermatologie.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
„Noi artiștii, avem nevoie de întâlniri cu oameni din toate mediile, altfel riscăm să avem o viziune extrem de îngustă asupra lumii în care trăim, să ne izolăm într-o bulă”
25/09/2024 18:48

Cand ne gandim la teatru, de multe ori ne limităm imaginar la scenele mari ale oraselor, la clădirile impozante ale scenelor nationale sau la publicul sofisticat care asistă la premiere. Dar teatrul, in esen ...

„Viitorul medicinii tradiționale chineze în România pare promițător, cu posibilități de integrare în sistemul de sănătate”
21/09/2024 10:04

- Cum a inceput călătoria dumneavoastră in domeniul medicinei traditionale chineze? Ce v-a atras initial către această formă de medicină? - Călătoria mea in medicina traditională chineză (MTC) a i ...

„Dacă spectatorii se recunosc în personajele pe care le jucăm și măcar pentru o secundă, cred că ne-am făcut treaba”
21/09/2024 09:44

Una dintre cele mai vechi forme de artă, teatrul are un impact profund asupra dezvoltării culturale si emotionale a oamenilor, in special asupra adolescentilor, care se află intr-o perioadă de formare a ide ...

„Un curs de cinematografie îi pregătește pe copii să devină oameni asumați”
21/09/2024 09:24

- Cum a apărut ideea de a organiza un curs de cinematografie dedicat copiilor? Ce v-a inspirat să creati acest program? - Încă de pe vremea cand fetita mea era mică si practica modellingul si avea di ...

  „Oamenii caută adesea să aibă experiențe inedite care să le ofere amintiri de neuitat”
21/09/2024 08:23

Romanii au avut o vară plină in acest an, date fiind cifrele companiilor de turism. Cele mai populare destinatii au fost Turcia, Grecia, Egipt, Bulgaria, dar si turismul intern, atat la mare, cat si la munte. ...

„E nevoie de crearea unei comunități care să mențină viu teatrul de animație și de păpuși”
21/09/2024 08:21

„V-ati intrebat vreodată cum se nasc marile capodopere ale literaturii, care ne fac să visăm, indiferent de varstă sau de istorie? 20K leghe sub mări este o aventură in laboratorul de creatie a ...

Top 8 tehnologii auto care vor revoluționa industria în viitorul apropiat
27/08/2024 10:34

Top 8 tehnologii auto care vor revolutiona industria in viitorul apropiat Industria auto se află intr-o perioadă de transformare rapidă, impulsionată de inovatii tehnologice care promit să schimbe radi ...

Scandal între frații Ionuț și Tudor Chirilă. Cei doi au avut relații tensionate în perioada copilăriei și a adolescenței
07/07/2024 18:47

Viata lui Tudor Chirilă (50 de ani) a fost una plină de aventuri si intamplări pe care clar nu le va uita niciodată. Prezent la podcast-ul lui Mihai Bobonete, artisul a povestit despre conflictele intre el ...

„Gastronomia românească nu este doar despre gusturi, ci și despre povești”
16/05/2024 20:09

Dar gastronomia traditională romanească nu este doar despre alimente si retete. Este un ambasador al valorilor noastre, o modalitate de a celebra comunitatea si de a ne conecta la rădăcinile noastre. Prin i ...

„Vinul este o artă complexă”
16/05/2024 12:20

Oenologia, stiinta si arta vinului, ocupă un loc special in cultura umană, fiind mai mult decat o simplă activitate de producere si consum a băuturilor. Este o lume complexă si fascinantă care impleteste ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei