„Am nevoie să gătesc, am nevoie de adrenalina pe care mi-o oferă bucătăria”

Dimensiune font:

| 23-03-2024 09:27

Dialog cu Vlăduț Eugen Manoliu, un promotor al artei gastronomice, un român pentru care acasă înseamnă locul unde vibrează pământul

Gastronomia este o artă a vieții, o călătorie fascinantă prin arome, texturi și culturi, care ne conectează într-un mod profund la lumea din jurul nostru. Este o modalitate de a experimenta bucuria, creativitatea și identitatea culturală, a cărei importanță se reflectă în multiplele moduri în care ne influențează viața de zi cu zi.

Prin intermediul gastronomiei, putem explora o diversitate de ingrediente și tehnici culinare care ne permit să experimentăm o varietate de arome, culori și gusturi. Contribuie la o alimentație sănătoasă și echilibrată, promovând sănătatea și bunăstarea, dar este mai mult decât doar nutriție. Este un vehicul pentru cultură și tradiție. Fiecare cultură are propria sa bucătărie, cu rețete și tehnici transmise din generație în generație. Astfel, gastronomia reprezintă o modalitate de a păstra și transmite istoria și identitatea culturală a unui popor. De la sushi-ul japonez la pasta italiană, fiecare fel de mâncare spune o poveste despre țara de origine și despre oamenii care o prepară.

În plus, gastronomia are un impact economic semnificativ. Industria alimentară și restaurantelor oferă locuri de muncă pentru milioane de oameni la nivel global. Stimulează agricultura și pescuitul, având un efect direct asupra economiilor locale și globale. Este un factor important în turism, atrăgând milioane de turiști în căutare de experiențe culinare unice.

Gastronomia are, de asemenea, un rol social important. Mesele aduc oamenii împreună și promovează comunicarea și conectarea. Acestea sunt momente în care putem împărtăși povești, tradiții și emoții cu cei dragi. Prin intermediul acestei arte, putem experimenta bucuria de a găti împreună cu familia sau de a savura mese în compania prietenilor.

În concluzie, nu este doar un act de hrănire a corpului, ci și o formă de artă, o expresie culturală, o forță economică și un mijloc de conectare socială. Despre toate acestea, dar și despre pasiunea de a lucra în bucătărie, am discutat cu Vlăduț, un chef despre care cu siguranță vom auzi mult mai multe lucruri frumoase.

- Cum a început pasiunea ta pentru gătit și când ai știut că vrei să urmezi această carieră?

- Pasiunea pentru gătit a început încă din copilărie când , locuind cu bunicii la Roman, unde sunt născut, se gătea foarte des. Fiind cel mai mic, mă învârteam printre picioarele bunicii în timp ce gătea și cu timpul am început să o ajut. Când am mai crescut a început să îmi placă și am încercat rețete” noi, nu mereu comestibile.

- Ce te-a inspirat să participi la concursul Chefi la cuțite și cum crezi că această experiență te-a modelat ca bucătar?

- Dorința de a mă face văzut m-a împins să particip la Chefi la cuțite”. Eu știam că gătesc bine, dar ca să evoluez profesional trebuiau să vadă și alții.

- Lumea a tot spus că ai gătit pentru Conor McGregor (celebrul luptător irlandez de arte marțiale mixte și pugilist profesionist - n.r.). Cum a fost?

- Primesc mereu această întrebare și mă amuză teribil de fiecare dată. Nu am gătit în mod special pentru Conor McGregor. Lucram la un restaurant într-o zonă foarte bună din Dublin la care obișnuia să vină el. Fiind chef de partie (bucătar responsabil de o secție - n.r.), responsabil de secția caldă, am gătit în momentul în care ne-a vizitat restaurantul împreună cu familia sa. Eram la Dublin, lucram în bucătăria de la Fallon and Byrne din Peoples Park, aflată în golful Dun Laoghaire.

- Ai fost bucătar în Irlanda. Ce te-a determinat să pleci peste hotare?

- Nu eram într-un loc foarte bun în viața mea în momentul în care am decis să plec în Irlanda. Un prieten foarte bun plecase deja de câteva luni și vorbeam aproape zilnic despre viața lui acolo și de cât de frumoasă i se părea experiența într-un hotel de 5 stele. Am vrut să evoluez și mi-am dat seama că, la momentul respectiv, în Iași nu prea mai aveam cum și unde să cresc. Așa am ajuns să plec.

- Ce le-ai gătit celor din străinătate?

- Le-am gătit irlandezilor ciorbă rădăuțeană care le-a plăcut foarte mult. Le-am făcut și sarmale care i-au dat pe spate. Slănină și șoric nu au vrut să mănânce, au avut o reticență în privința asta. În principiu, avem o gastronomie văzută foarte bine peste hotare, în primul rând datorită faptului ca folosim foarte multe produse locale, crescute la noi, în grădină.

- Te-ai întors acasă. Cum ai decis să iei biletul către Iași?

- În adâncul sufletului meu sunt naționalist și îmi iubesc țara. Nu la extrem, dar simt cum mă cheamă pământul românesc înapoi acasă. Mi-am promis că o să fac în așa fel încât să ajut la evoluția bucătăriei de acasă, din Iași, cu ajutorul cunoștințelor dobândite acolo. Și asta am făcut. Am venit cu niște sisteme și practici de lucru pe care le-am

implementat în  bucătăriile pe care le-am condus în Iași.

- Ce îți place să mănânci în timpul liber? Există vreun fel de mâncare care îți este preferat?

- Iubesc să mănânc vită, gătită în toate felurile posibile. De la tartar până la beef bourguignon.

- Cu ce tip de gastronomie te identifici cel mai mult și de ce?

- Cred că cel mai mult mă identific cu bucătăria franțuzească. Sunt de părere ca bucătăria s-a născut și a crescut în Franța, după care a plecat în călătorie în jurul lumii. Îmi place tehnica de gătit franceză, felul migălos de a face totul cu o precizie chirurgicală. Totodată, pot spune ca sunt fan al simplității din bucătăria italiană. Încerc mereu să găsesc echilibrul între tehnica asta complexă și simplitate.

- Care a fost cel mai dificil fel de mâncare pe care l-ai gătit vreodată și pentru cine a fost?

- Cele mai dificile feluri de mâncare gătite sunt cele pentru soția mea, care este cel mai mare critic al meu. Uneori imposibil de mulțumit nu pentru ca este pretențioasă, ci pentru că nu mănâncă foarte multe lucruri.

- Ai avut vreodată accidente în bucătărie, cum ar fi tăieturi cu cuțitul sau mâncare arsă? Cum te-ai descurcat în acele situații?

- Există o vorbă: „Arsurile și tăieturile sunt ale noastre și le purtăm cu mândrie la fel cum militarii de carieră își poartă medaliile”. Bineînțeles ca au existat accidente, unele mai grave, altele mai puțin. Pot aminti despre unul dintre ele, când, fiind understaffed în bucătărie, eram doi bucătari în loc de patru, din grabă și neatenție, mi-am tăiat o bucată considerabilă din degetul arătător la feliator. Ar fi trebuit să mă duc la spital,  dar am considerat că e mai important serviciul, m-am pansat singur și am continuat tura până la final.

- Ce faci atunci când nu gătești? Ai hobby-uri sau interese în afara bucătăriei?

- Există viață și după bucătărie! Puțină ce-i drept, dar există. De obicei mă joc, sunt gamer într-o oarecare măsură, nu prea mai am timp din cauză că de un an jumătate jonglez între job, casă și facultate. M-am înscris la Facultatea de Economie pentru a aprofunda cunoștințele practice de management HoReCa pe care le am și pentru a dobândi unele noi care mă pot ajuta în dezvoltarea profesională.

- Cum menții echilibrul între viața profesională și cea personală?

- Grea întrebare, greu răspuns și mai greu de realizat. Am noroc de o soție care mă înțelege și care îmi este alături în tot ceea ce fac. A înțeles ca nu pot fără bucătărie și nici nu vreau. A înțeles ca am nevoie să gătesc, am nevoie de adrenalina pe care mi-o oferă bucătăria. Și eu la rândul meu am înțeles că viața se alcătuiește din momente, mai ales cele frumoase trăite împreună. Viața mea e dedicată în mare parte creării de momente frumoasă alături de ea.

- Cine te-a influențat cel mai mult în cariera ta și ce sfaturi prețioase ai primit?

- Fiind puțin influențabil aș spune că nimeni. Ar fi totuși câteva sfaturi pe care le-aș putea aminti: Cât ești tânăr plimbă-te în cât de multe bucătării cu putință și acumulează toată experiența posibilă.  La 30 de ani, stabilește-te într-o bucătărie pe care să o conduci”. Nu există nu pot, nu există nu știu, când primești un task care ți se pare imposibil de realizat, informează-te și du-l până la capăt”. 

- Ce părere ai despre bucătăria românească?

- Din punctul meu de vedere noi nu prea avem mâncare tradițional romanescă. Sarmalele și ciorba de burtă sunt turcești, chiftelele sunt și ele asiatice unde se numesc kufta, kafta sau kofta. Suntem, cum spune vorba, un popor de ciobani mâncători de carne de porc. Având ca și poezie reprezentativă miorița putem spune ca suntem un popor de ciobani dar nu prea mâncăm carne de miel. Deși nu sunt ale noastre 100% sunt sigur ca le-am îmbunătățit și le-am adaptat gusturilor noastre. În afară de faptul că mâncăm destul de gras, nu prea există greșeli sau lucruri pe care le-aș schimba în bucătăria românească.

- Cine este Vlad Manoliu? Ce te definește? Ce vise ai?

- Vlăduț Manoliu este băiatul acela grăsuț din Roman care nu a dus o viață neapărat ușoară, dar care i-a promis mamei lui că o va face mândră și care, bineînțeles, și-a promis sieși că nu o să mai fie niciodată sărac. Vlăduț Manoliu este tânărul bucătar care a auzit despre el că nu este chiar ce și-ar dori bucătarul șef și care și-a promis că nu o să mai audă asta despre el niciodată. Vlăduț Manoliu este bucătarul care și-a respectat promisiunea pe care și-a făcut-o, aceea de a ajunge bucătar șef înainte de 30 de ani. Vlăduț Manoliu este bucătarul șef pe care nu toți și-l doresc, dar este bucătarul șef de care au nevoie.

Următorul plan, pentru că lucrez pe bază de planuri, nu de vise, este să deschid un restaurant în Iași și o școală de bucătari.

Sunt bucătar șef la un restaurant mic din centrul orașului. Îmbin rețetele tradiționale românești gătite cu ajutorul tehnicilor moderne cu mâncarea clasică de bistro unde poți găsi paste, risotto, steak-uri, dar și o salată, un șnițel cu salată germană de cartofi și bacon sau o supă cremă din legume de sezon” - Vlăduț Eugen Manoliu

 Importanța gastronomiei se reflectă în multiplele moduri în care ne influențează viața de zi cu zi, contribuind la sănătatea noastră, la transmiterea culturii și tradiției, la dezvoltarea economică și la crearea legăturilor sociale. Reprezintă un element fundamental al existenței umane și merită să fie explorată și apreciată în întreaga sa diversitate și profunzime.

Gastronomia reprezintă un aspect fundamental al culturii și societății noastre, având un impact profund asupra identității și interacțiunilor noastre sociale. Prin intermediul preparatelor culinare, oamenii transmit istorii, tradiții și valori, iar gastronomia devine astfel o formă de expresie culturală și socială deosebit de semnificativă.

Unul dintre cele mai importante roluri ale gastronomiei în cadrul culturii este acela de a păstra și transmite tradițiile și istoria unei comunități. Fiecare cultură are propriile sale rețete tradiționale și metode de gătire care sunt transmise de-a lungul generațiilor. Prin preparatele lor specifice, oamenii celebrează evenimente importante, precum sărbători sau ceremonii, își amintesc de trecutul lor. De asemenea, mâncarea poate juca un rol important în consolidarea identității culturale și sociale. Grupurile de prieteni sau familii se pot identifica printr-o anumită preferință pentru anumite tipuri de bucătărie, ceea ce poate contribui la formarea unui sentiment de apartenență și coeziune socială.

Maura ANGHEL 

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:23

FIVE Administration S.P.R.L, vinde prin licitatii publice utilaje agricole, al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza in perioada 27.03.2025 -30.04.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobiliare aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: 1. Utilaje agricole conform lista nr. 1 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in perioada 27.03 -01.04.2025, termen-limita inscriere: 26.03.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 08.04 -11.04.2025, termen-limita inscriere: 07.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 3 in perioada 17.04 -22.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 16:00. 2. Utilaje agricole conform lista nr. 2 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in data de 02.04.2025, termen-limita inscriere: 01.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in data de 14.04.2025, termen-limita inscriere: 11.04.2025, ora 16:00; -Licitatia nr. 3 in data de 23.04.2025, termen-limita inscriere: 22.04.2025, ora 12:00. Doar pentru Pachet Bunuri Mobile Nr. 4 -Licitatia nr. 4 in data de 30.04.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00. Licitatiile nr. 2, nr. 3, respectiv 4 se vor organiza doar pentru bunurile care nu s-au vandut la licitatiile anterioare. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administrator ului judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administrator ului judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 119 Lei (TVA inclus) si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenele-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie sunt mentionate mai sus pentru fiecare set de licitatii, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five -advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la societatea Agrocomplex Barlad S.A, pe adresa de e-mail: office@agro-complex.ro sau la numarul de telefon: 0744.950.751 -Petru Maximiuc, numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini. Informatii privind achizitionarea Caietelor de sarcini pot fi obtinute pe e-mail: vanzari@five -advisory.ro.
Comuna Tasca, judetul Neamt,  concesioneaza o parcela de 3.226mp, in intravilanul comunei Tasca 1.Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, email: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2.Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: o parcela de 3.226mp, nr.cadastral- 51842, CF-51842, situata in intravilanul comunei Tasca, sat Tasca, F.N., apartine domeniului privat al Comunei Tasca, conform H.C.L.Tasca nr.21/27.02.2025 si O.U.G.nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2.Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism, din cadrul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt.Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar, la Casieria Comunei Tasca. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.04.2025, ora 12.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 29.04.2025, ora 09.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 4.3.Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un exemplar original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5.Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 29.04.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr.8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7.Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.03.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
  „Medicina în dar și credința în vindecare”
06/04/2025 20:05

* dialog cu prof. univ. dr. Daciana Elena Brănisteanu, fondatorul Primăverii  Dermatologice Iesene, care incepe astăzi in Capitala Moldovei. Un interviu despre puterea discretă a credintei si despre tr ...

„Fiecare dintre noi are un dar special, o chemare unică, iar lumea devine mai frumoasă atunci când fiecare își urmează drumul cu sufletul deschis”
26/03/2025 08:39

- Cum v-a influentat propriul parcurs profesional modul in care ii inspirati pe copii să-si descopere potentialul si să-si urmeze pasiunile? - Pentru mine, a fi invătătoare este un mod de viată, o menire ...

„Ne-am dorit atât de mult să devenim egale cu bărbații, încât, undeva pe traseu, ne-am pierdut”
23/03/2025 20:50

 - Ce v-a purtat pasii spre această meserie dură? A fost o chemare limpede sau o poveste care s-a tesut in timp? - A fost, oricat de cliseistic ar suna, chemarea destinului. Toată copilăria mi-am dori ...

„Femeile pot face orice, dar nu oricum. Grația și sensibilitatea ne permit să vedem dincolo de geometria rigidă”
23/03/2025 12:43

- Cum v-ati impletit pasii printre structuri de beton si geometrii riguroase, păstrand in suflet gratia si frumusetea de a fi femeie? – Pentru mine, ingineria constructiilor nu a fost niciodată doar de ...

„Principala cauză a alienării sociale din prezent este fluxul continuu de informații și experiențe digitale”
22/03/2025 11:30

- Oamenii au fost dintotdeauna alienati sau ceva s-a schimbat fundamental in ultimul secol? - Alienarea a fost legată in trecut de conditiile socio-economice, fiind inteleasă ca lipsa sau indepărtarea de r ...

„Arta poate fi o armă pentru evoluţie, frumuseţe, pentru OM”
21/03/2025 08:49

Muzica nu este doar o artă, ci o fortă care modelează suflete, dăramă ziduri si construieste punti intre oameni. Muzica nu este doar sunet. Este vibratie, ecou al sufletului, formă de cunoastere si dialog ...

„Un proiect de suflet e cel al cărui spațiu sau siluetă îți declanșează emoția încă de la prima schiță”
20/03/2025 20:29

- Ce v-a inspirat să deveniti arhitect si cum a influentat acest lucru stilul dvs. arhitectural? - De-a lungul anilor si in special in copilărie, am avut parte de experiente senzoriale si interactiuni umane ...

„Paradoxul neurologiei este că, deși se știu atât de multe și se investește enorm în cercetare, rămâne un mister de multe ori. Aidoma unei femei”
20/03/2025 18:10

-  Ce v-a atras spre neurologie si in ce fel v-a transformat această profesie, ca om? - Neurologia a fost motivul pentru care am dat admitere la Medicină. M-am indrăgostit pe loc de ea in clasa a VII-a ...

„Eu urmăresc viața liniștită, armonia și iubirea. Firescul. Bucuria de a fi ÎNTREG. Din acest spațiu, viața însăși este un vis împlinit”
20/03/2025 17:51

  * dialog cu terapeutul Cristina Mircea - Ce inseamnă pentru dumneavoastră „arta de a fi femeie” si cum s-a conturat această intelegere de-a lungul vietii? A fi femeie este naturalul. C� ...

„Există locuri pe pământ în care soarta femeilor mă înfioară și revoltă”
18/03/2025 21:55

- Care este pentru dumneavoastră cea mai profundă definitie a artei de a fi femeie? - Cea mai profundă artă de a fi femeie? Ca pentru orice om, dincolo de gen, arta de a fi tu insăti, dincolo de poncife, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei