„Am nevoie să gătesc, am nevoie de adrenalina pe care mi-o oferă bucătăria”

interviu vladut manoliu
interviu 1
interviu2

Dimensiune font:

| 23-03-2024 09:27

Dialog cu Vlăduț Eugen Manoliu, un promotor al artei gastronomice, un român pentru care acasă înseamnă locul unde vibrează pământul

Gastronomia este o artă a vieții, o călătorie fascinantă prin arome, texturi și culturi, care ne conectează într-un mod profund la lumea din jurul nostru. Este o modalitate de a experimenta bucuria, creativitatea și identitatea culturală, a cărei importanță se reflectă în multiplele moduri în care ne influențează viața de zi cu zi.

Prin intermediul gastronomiei, putem explora o diversitate de ingrediente și tehnici culinare care ne permit să experimentăm o varietate de arome, culori și gusturi. Contribuie la o alimentație sănătoasă și echilibrată, promovând sănătatea și bunăstarea, dar este mai mult decât doar nutriție. Este un vehicul pentru cultură și tradiție. Fiecare cultură are propria sa bucătărie, cu rețete și tehnici transmise din generație în generație. Astfel, gastronomia reprezintă o modalitate de a păstra și transmite istoria și identitatea culturală a unui popor. De la sushi-ul japonez la pasta italiană, fiecare fel de mâncare spune o poveste despre țara de origine și despre oamenii care o prepară.

În plus, gastronomia are un impact economic semnificativ. Industria alimentară și restaurantelor oferă locuri de muncă pentru milioane de oameni la nivel global. Stimulează agricultura și pescuitul, având un efect direct asupra economiilor locale și globale. Este un factor important în turism, atrăgând milioane de turiști în căutare de experiențe culinare unice.

Gastronomia are, de asemenea, un rol social important. Mesele aduc oamenii împreună și promovează comunicarea și conectarea. Acestea sunt momente în care putem împărtăși povești, tradiții și emoții cu cei dragi. Prin intermediul acestei arte, putem experimenta bucuria de a găti împreună cu familia sau de a savura mese în compania prietenilor.

În concluzie, nu este doar un act de hrănire a corpului, ci și o formă de artă, o expresie culturală, o forță economică și un mijloc de conectare socială. Despre toate acestea, dar și despre pasiunea de a lucra în bucătărie, am discutat cu Vlăduț, un chef despre care cu siguranță vom auzi mult mai multe lucruri frumoase.

- Cum a început pasiunea ta pentru gătit și când ai știut că vrei să urmezi această carieră?

- Pasiunea pentru gătit a început încă din copilărie când , locuind cu bunicii la Roman, unde sunt născut, se gătea foarte des. Fiind cel mai mic, mă învârteam printre picioarele bunicii în timp ce gătea și cu timpul am început să o ajut. Când am mai crescut a început să îmi placă și am încercat rețete” noi, nu mereu comestibile.

- Ce te-a inspirat să participi la concursul Chefi la cuțite și cum crezi că această experiență te-a modelat ca bucătar?

- Dorința de a mă face văzut m-a împins să particip la Chefi la cuțite”. Eu știam că gătesc bine, dar ca să evoluez profesional trebuiau să vadă și alții.

- Lumea a tot spus că ai gătit pentru Conor McGregor (celebrul luptător irlandez de arte marțiale mixte și pugilist profesionist - n.r.). Cum a fost?

- Primesc mereu această întrebare și mă amuză teribil de fiecare dată. Nu am gătit în mod special pentru Conor McGregor. Lucram la un restaurant într-o zonă foarte bună din Dublin la care obișnuia să vină el. Fiind chef de partie (bucătar responsabil de o secție - n.r.), responsabil de secția caldă, am gătit în momentul în care ne-a vizitat restaurantul împreună cu familia sa. Eram la Dublin, lucram în bucătăria de la Fallon and Byrne din Peoples Park, aflată în golful Dun Laoghaire.

- Ai fost bucătar în Irlanda. Ce te-a determinat să pleci peste hotare?

- Nu eram într-un loc foarte bun în viața mea în momentul în care am decis să plec în Irlanda. Un prieten foarte bun plecase deja de câteva luni și vorbeam aproape zilnic despre viața lui acolo și de cât de frumoasă i se părea experiența într-un hotel de 5 stele. Am vrut să evoluez și mi-am dat seama că, la momentul respectiv, în Iași nu prea mai aveam cum și unde să cresc. Așa am ajuns să plec.

- Ce le-ai gătit celor din străinătate?

- Le-am gătit irlandezilor ciorbă rădăuțeană care le-a plăcut foarte mult. Le-am făcut și sarmale care i-au dat pe spate. Slănină și șoric nu au vrut să mănânce, au avut o reticență în privința asta. În principiu, avem o gastronomie văzută foarte bine peste hotare, în primul rând datorită faptului ca folosim foarte multe produse locale, crescute la noi, în grădină.

- Te-ai întors acasă. Cum ai decis să iei biletul către Iași?

- În adâncul sufletului meu sunt naționalist și îmi iubesc țara. Nu la extrem, dar simt cum mă cheamă pământul românesc înapoi acasă. Mi-am promis că o să fac în așa fel încât să ajut la evoluția bucătăriei de acasă, din Iași, cu ajutorul cunoștințelor dobândite acolo. Și asta am făcut. Am venit cu niște sisteme și practici de lucru pe care le-am

implementat în  bucătăriile pe care le-am condus în Iași.

- Ce îți place să mănânci în timpul liber? Există vreun fel de mâncare care îți este preferat?

- Iubesc să mănânc vită, gătită în toate felurile posibile. De la tartar până la beef bourguignon.

- Cu ce tip de gastronomie te identifici cel mai mult și de ce?

- Cred că cel mai mult mă identific cu bucătăria franțuzească. Sunt de părere ca bucătăria s-a născut și a crescut în Franța, după care a plecat în călătorie în jurul lumii. Îmi place tehnica de gătit franceză, felul migălos de a face totul cu o precizie chirurgicală. Totodată, pot spune ca sunt fan al simplității din bucătăria italiană. Încerc mereu să găsesc echilibrul între tehnica asta complexă și simplitate.

- Care a fost cel mai dificil fel de mâncare pe care l-ai gătit vreodată și pentru cine a fost?

- Cele mai dificile feluri de mâncare gătite sunt cele pentru soția mea, care este cel mai mare critic al meu. Uneori imposibil de mulțumit nu pentru ca este pretențioasă, ci pentru că nu mănâncă foarte multe lucruri.

- Ai avut vreodată accidente în bucătărie, cum ar fi tăieturi cu cuțitul sau mâncare arsă? Cum te-ai descurcat în acele situații?

- Există o vorbă: „Arsurile și tăieturile sunt ale noastre și le purtăm cu mândrie la fel cum militarii de carieră își poartă medaliile”. Bineînțeles ca au existat accidente, unele mai grave, altele mai puțin. Pot aminti despre unul dintre ele, când, fiind understaffed în bucătărie, eram doi bucătari în loc de patru, din grabă și neatenție, mi-am tăiat o bucată considerabilă din degetul arătător la feliator. Ar fi trebuit să mă duc la spital,  dar am considerat că e mai important serviciul, m-am pansat singur și am continuat tura până la final.

- Ce faci atunci când nu gătești? Ai hobby-uri sau interese în afara bucătăriei?

- Există viață și după bucătărie! Puțină ce-i drept, dar există. De obicei mă joc, sunt gamer într-o oarecare măsură, nu prea mai am timp din cauză că de un an jumătate jonglez între job, casă și facultate. M-am înscris la Facultatea de Economie pentru a aprofunda cunoștințele practice de management HoReCa pe care le am și pentru a dobândi unele noi care mă pot ajuta în dezvoltarea profesională.

- Cum menții echilibrul între viața profesională și cea personală?

- Grea întrebare, greu răspuns și mai greu de realizat. Am noroc de o soție care mă înțelege și care îmi este alături în tot ceea ce fac. A înțeles ca nu pot fără bucătărie și nici nu vreau. A înțeles ca am nevoie să gătesc, am nevoie de adrenalina pe care mi-o oferă bucătăria. Și eu la rândul meu am înțeles că viața se alcătuiește din momente, mai ales cele frumoase trăite împreună. Viața mea e dedicată în mare parte creării de momente frumoasă alături de ea.

- Cine te-a influențat cel mai mult în cariera ta și ce sfaturi prețioase ai primit?

- Fiind puțin influențabil aș spune că nimeni. Ar fi totuși câteva sfaturi pe care le-aș putea aminti: Cât ești tânăr plimbă-te în cât de multe bucătării cu putință și acumulează toată experiența posibilă.  La 30 de ani, stabilește-te într-o bucătărie pe care să o conduci”. Nu există nu pot, nu există nu știu, când primești un task care ți se pare imposibil de realizat, informează-te și du-l până la capăt”. 

- Ce părere ai despre bucătăria românească?

- Din punctul meu de vedere noi nu prea avem mâncare tradițional romanescă. Sarmalele și ciorba de burtă sunt turcești, chiftelele sunt și ele asiatice unde se numesc kufta, kafta sau kofta. Suntem, cum spune vorba, un popor de ciobani mâncători de carne de porc. Având ca și poezie reprezentativă miorița putem spune ca suntem un popor de ciobani dar nu prea mâncăm carne de miel. Deși nu sunt ale noastre 100% sunt sigur ca le-am îmbunătățit și le-am adaptat gusturilor noastre. În afară de faptul că mâncăm destul de gras, nu prea există greșeli sau lucruri pe care le-aș schimba în bucătăria românească.

- Cine este Vlad Manoliu? Ce te definește? Ce vise ai?

- Vlăduț Manoliu este băiatul acela grăsuț din Roman care nu a dus o viață neapărat ușoară, dar care i-a promis mamei lui că o va face mândră și care, bineînțeles, și-a promis sieși că nu o să mai fie niciodată sărac. Vlăduț Manoliu este tânărul bucătar care a auzit despre el că nu este chiar ce și-ar dori bucătarul șef și care și-a promis că nu o să mai audă asta despre el niciodată. Vlăduț Manoliu este bucătarul care și-a respectat promisiunea pe care și-a făcut-o, aceea de a ajunge bucătar șef înainte de 30 de ani. Vlăduț Manoliu este bucătarul șef pe care nu toți și-l doresc, dar este bucătarul șef de care au nevoie.

Următorul plan, pentru că lucrez pe bază de planuri, nu de vise, este să deschid un restaurant în Iași și o școală de bucătari.

Sunt bucătar șef la un restaurant mic din centrul orașului. Îmbin rețetele tradiționale românești gătite cu ajutorul tehnicilor moderne cu mâncarea clasică de bistro unde poți găsi paste, risotto, steak-uri, dar și o salată, un șnițel cu salată germană de cartofi și bacon sau o supă cremă din legume de sezon” - Vlăduț Eugen Manoliu

 Importanța gastronomiei se reflectă în multiplele moduri în care ne influențează viața de zi cu zi, contribuind la sănătatea noastră, la transmiterea culturii și tradiției, la dezvoltarea economică și la crearea legăturilor sociale. Reprezintă un element fundamental al existenței umane și merită să fie explorată și apreciată în întreaga sa diversitate și profunzime.

Gastronomia reprezintă un aspect fundamental al culturii și societății noastre, având un impact profund asupra identității și interacțiunilor noastre sociale. Prin intermediul preparatelor culinare, oamenii transmit istorii, tradiții și valori, iar gastronomia devine astfel o formă de expresie culturală și socială deosebit de semnificativă.

Unul dintre cele mai importante roluri ale gastronomiei în cadrul culturii este acela de a păstra și transmite tradițiile și istoria unei comunități. Fiecare cultură are propriile sale rețete tradiționale și metode de gătire care sunt transmise de-a lungul generațiilor. Prin preparatele lor specifice, oamenii celebrează evenimente importante, precum sărbători sau ceremonii, își amintesc de trecutul lor. De asemenea, mâncarea poate juca un rol important în consolidarea identității culturale și sociale. Grupurile de prieteni sau familii se pot identifica printr-o anumită preferință pentru anumite tipuri de bucătărie, ceea ce poate contribui la formarea unui sentiment de apartenență și coeziune socială.

Maura ANGHEL 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
„Noi artiștii, avem nevoie de întâlniri cu oameni din toate mediile, altfel riscăm să avem o viziune extrem de îngustă asupra lumii în care trăim, să ne izolăm într-o bulă”
25/09/2024 18:48

Cand ne gandim la teatru, de multe ori ne limităm imaginar la scenele mari ale oraselor, la clădirile impozante ale scenelor nationale sau la publicul sofisticat care asistă la premiere. Dar teatrul, in esen ...

„Viitorul medicinii tradiționale chineze în România pare promițător, cu posibilități de integrare în sistemul de sănătate”
21/09/2024 10:04

- Cum a inceput călătoria dumneavoastră in domeniul medicinei traditionale chineze? Ce v-a atras initial către această formă de medicină? - Călătoria mea in medicina traditională chineză (MTC) a i ...

„Dacă spectatorii se recunosc în personajele pe care le jucăm și măcar pentru o secundă, cred că ne-am făcut treaba”
21/09/2024 09:44

Una dintre cele mai vechi forme de artă, teatrul are un impact profund asupra dezvoltării culturale si emotionale a oamenilor, in special asupra adolescentilor, care se află intr-o perioadă de formare a ide ...

„Un curs de cinematografie îi pregătește pe copii să devină oameni asumați”
21/09/2024 09:24

- Cum a apărut ideea de a organiza un curs de cinematografie dedicat copiilor? Ce v-a inspirat să creati acest program? - Încă de pe vremea cand fetita mea era mică si practica modellingul si avea di ...

  „Oamenii caută adesea să aibă experiențe inedite care să le ofere amintiri de neuitat”
21/09/2024 08:23

Romanii au avut o vară plină in acest an, date fiind cifrele companiilor de turism. Cele mai populare destinatii au fost Turcia, Grecia, Egipt, Bulgaria, dar si turismul intern, atat la mare, cat si la munte. ...

„E nevoie de crearea unei comunități care să mențină viu teatrul de animație și de păpuși”
21/09/2024 08:21

„V-ati intrebat vreodată cum se nasc marile capodopere ale literaturii, care ne fac să visăm, indiferent de varstă sau de istorie? 20K leghe sub mări este o aventură in laboratorul de creatie a ...

Top 8 tehnologii auto care vor revoluționa industria în viitorul apropiat
27/08/2024 10:34

Top 8 tehnologii auto care vor revolutiona industria in viitorul apropiat Industria auto se află intr-o perioadă de transformare rapidă, impulsionată de inovatii tehnologice care promit să schimbe radi ...

Scandal între frații Ionuț și Tudor Chirilă. Cei doi au avut relații tensionate în perioada copilăriei și a adolescenței
07/07/2024 18:47

Viata lui Tudor Chirilă (50 de ani) a fost una plină de aventuri si intamplări pe care clar nu le va uita niciodată. Prezent la podcast-ul lui Mihai Bobonete, artisul a povestit despre conflictele intre el ...

„Gastronomia românească nu este doar despre gusturi, ci și despre povești”
16/05/2024 20:09

Dar gastronomia traditională romanească nu este doar despre alimente si retete. Este un ambasador al valorilor noastre, o modalitate de a celebra comunitatea si de a ne conecta la rădăcinile noastre. Prin i ...

„Vinul este o artă complexă”
16/05/2024 12:20

Oenologia, stiinta si arta vinului, ocupă un loc special in cultura umană, fiind mai mult decat o simplă activitate de producere si consum a băuturilor. Este o lume complexă si fascinantă care impleteste ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei