Camelia Gavrilă: „Politica este pe voturi, pe notorietate...”
Dimensiune font:
* dialog cu deputatul Camelia Gavrilă, candidat PSD la alegerile pentru funcţia de primar al municipiului Iaşi
- Doamna deputat, poate avea Iaşul o femeie primar, pentru prima oară în istorie? Sau, mai bine spus, de ce nu a avut Iaşul o femeie primar?
- Este o întrebare interesantă, mai ales în condiţiile în care vorbim despre aspiraţia modernităţii spre egalitate de gen, şi ar trebui să ne preocupe. Nu a fost, poate, contextul... Există femei primar, există şi modele în occident, există şi modele la noi, în ţară. Poate aceasta va fi o şansă în care Iaşul să vadă şi o administraţie coordonată sub semnul feminităţii, deoarece, cred eu, poate fi o complementaritate de viziune între ceea ce face un bărbat şi plusul adus de o femeie, ca meticulozitate, ca spirit legist mai aplicat, ca sensibilitate faţă de problemele sociale şi, nu în ultimul rând, ca deschidere spre ascultarea şi înţelegerea cetăţenilor. Un concept la care m-aş gândi, legat de ideea de feminitate în administraţie, ar fi acela al unei administraţii mai prietenoase, mai deschisă spre cetăţeni. Ştim foarte bine cât este de apăsătoare birocraţia şi dificultatea de a ajunge la dialog cu primarul sau cu viceprimarii - o presiune pe care de cele mai multe ori o resimt cetăţenii. Probabil că, într-un context în care ai o administraţie receptivă şi cu o doză de sensibilitate şi de preocupare, pot fi găsite mai rapid soluţii pentru majoritatea problemelor.
- Am să vă întreb în mod direct: cum poate fi învins primarul actual, Mihai Chirica?
- Mihai Chirica nu este nici o legendă, nici un personaj infailibil! Este primarul în funcţie, toate abordările şi sociologice şi politologice spun că, în general, un primar în funcţie are întotdeauna o şansă în plus, pentru că are o experienţă, un aparat administrativ şi vine cu această aparentă siguranţă pe care i-o dă mandatul recent. Primarul Chirica poate fi învins printr-un proiect care să fie o alternativă. Sunt, efectiv, teme care nu au cum să fie ignorate de orice alt candidat la Primărie, după cum pot fi şi accente. Poate fi vorba de o anumită viziune, de o anumită strategie, de propunerea unui oraş care să fie deschis şi spre educaţie şi spre dezvoltare, spre cultură, spre o anumită seriozitate, spre o anumită disciplină urbanistică şi armonie arhitecturală, care au fost de foarte multe ori ignorate în acest context. Poate că ar mai fi un aspect, deoarece este un moment în care cetăţenii ar putea să pună în balanţă ceea ce ne dorim: o administraţie, un management care să meargă pe un statu-quo şi pe proiecte mici, fără viziune, care asigură o cosmetizare şi o punere în valoare a frumuseţii oraşului şi a rezolvării problemelor de facto, iar pe de altă parte o primărie în care să existe curajul unor proiecte, curajul unor decizii radicale. Este o chestiune de a construi persuasiv, argumentat, o strategie alternativă.
- Acestea sunt argumentele dumneavoastră principale pentru disputa electorală viitoare...
- Vorbim de un prolog înainte de simfonia pe care o va reprezenta campania electorală, unde lucrurile vor fi mai detaliate, pe programe, pe domenii, pe zone, pe cartiere şi lucrurile vor căpăta mai mult contur şi consistenţă.
„Lucrurile au curs relativ normal, deşi filiala noastră a avut unele momente legate de plecarea lui Mihai Chirica din zona PSD şi conflictele interne generate de acolo. Au fost şi diferite curente de opinie care au continuat, ele s-au armonizat în timp, au fost şi alegerile interne... Anul electoral, însă, reaşează grupările; există o grupare a tinerilor mai impetuoşi sau care consideră că vocea lor ar putea fi mai ascultată şi există o grupare mai raţională, care analizează totul pe bază de procente... Există o ierarhie în orice partid şi avem nevoie de contribuţia fiecăruia”
- Ce spun sondajele interne pe care, probabil, PSD Iaşi le-a realizat în ultima vreme? Unde se situează Camelia Gavrilă, în raport cu ceilalţi candidaţi?
- Sondajele sunt favorabile, iar tendinţele sunt de creştere. În general, există un scor al partidului, valabil pentru toate formaţiunile, dar şi scoruri care se leagă de candidat şi atunci candidatul poate aduce plus-valoare, poate veni cu reperele personalităţii sale, ale notorietăţii, competenţei profesionale, politice sau administrative pe care a avut-o, motiv pentru care s-a şi decis candidatura aceasta, ca soluţie potrivită şi cu şanse de câştig.
- Puteţi expune un punct de vedere asupra conflictului mocnit instalat între conducerea filialei judeţene a partidului şi organizaţia municipală Iaşi?
- În orice partid, în momentele acestea electorale - pentru că eu aşez lucrurile în ecuaţia anului electoral în care ne aflăm, există disensiuni. La noi, lucrurile au curs relativ normal, deşi filiala noastră a avut unele momente legate de plecarea lui Mihai Chirica din zona PSD şi conflictele interne generate de acolo. Au fost şi diferite curente de opinie care au continuat, ele s-au amonizat în timp, au fost şi alegerile interne... Anul electoral, însă, reaşează grupările. Există o grupare a tinerilor mai impetuoşi sau care consideră că vocea lor ar putea fi mai ascultată şi există şi o grupare mai raţională, care analizează totul pe bază de procente. Politica este pe voturi, politica este pe notorietate, pe personalităţi care completează activismul politic! Există o ierarhie în orice partid şi avem nevoie de contribuţia fiecăruia, iar în momentul în care vorbim de marile confruntări electorale, atunci sigur că trebuie să ai alături oameni care sunt şi posibili câştigători sau care sunt vârfuri de aisberg şi pot susţine partidul.
- Dar tensiunile există...
- Eu aş spune mai degrabă că sunt puncte de vedere diferite, care pot fi armonizate cu multă înţelepciune. Eu sunt adepta unor abordări clare, fără echivoc, nu a unor încercări de a amâna rezolvarea conflictului, pentru că asta înseamnă, de fapt - o agitaţie internă care merge mai departe şi este defavorabilă momentului actual. Dar, în acelaşi timp, cred că activitatea fiecăruia şi datele de personalitate ale colegilor noştri pot fi valorizate, iar proiectele politice clarificate se pot regăsi mai departe.
Dan M.BREZULEANU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau