6 lucruri pe care corpul le face pentru a ne proteja
Dimensiune font:
Corpul nostru este format dintr-o colectie complexa de numeroase cicluri biologice care pot fi adesea foarte dificil de inteles. Setul de mecanisme de aparare constituie un astfel de sistem. Acest mecanism ne protejaza 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana.
Lacrimile
Lacrimile au rolul de a lubrifia mucoasa oculara si de a proteja ochii de impuritatile care pot patrunde la acest nivel.
Pe langa acest rol, lacrimile reprezinta si un instrument de aparare emotionala. Cercetatorii sunt de parere ca, in situatii de stres, corpul creaza o noua sursa puternica, care distrage persoana de la durerea pe care o simte.
Stranutul
Stranutul este reflexul corpului ce se declanseaza cel mai adesea atunci cand exista un factor iritant la nivelul cailor nazale. Stranutul ne ajuta sa scapam de alergeni, microbi, praf sau alte lucruri care provoaca o iritatie.
Incretitul pielii
Aceste santuri apar pe piele si joaca un rol foarte important. In conditii de umiditate crescuta, degetele incretite ne permit sa avem o aderenta mai mare.
“Pielea de gaina”
Prima functie a acestui fenomen este de a reduce caldura pe care organismul o pierde prin pori. Acest fapt ne ajuta sa ne incalzim in conditii nu tocmai prielnice.
Mioclonii
Tresaririle nocturne se manifesta prin senzatie de cadere, de spasm muscular sau de pierdere a echilibrului, fiind denumite medical, mioclonii hipnagogice.
Acest fenomen ciudat este rezultatul faptului ca atunci cand adormi scade rapiditatea respiratiei, pulsul scade si el si muschii se relaxeaza.
In mod uimitor, creierul nostru interpreteaza aceste evolutii ca prevestind moartea. Asa ca, el incearca sa te “salveze”, oferindu-ti un soc.
Pierderea memoriei
Pierderea memoriei se intampla de multe ori dupa cele mai neplacute experiente de viata. Creierul nostru sterge literalmente cele mai cumplite momente din amintirile noastre, protejandu-ne astfel.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau