Top 3 mituri care influențează decizia românilor de a cumpăra mașini electrice

OLX piese@httpswww.ziarulevenimentul.ro

Dimensiune font:

| 22-09-2022 08:58

Deşi avantajele unei maşini electrice sunt numeroase şi destul de convingătoare, mulţi români încă preferă să îşi cumpere maşini pe combustie. Trei din cele mai des întâlnite aparente motive sunt: preţul de achiziţie ce creşte constant, prea puţine staţii de încărcare şi autonomia prea scurtă ce implică un timp prea lung de încărcare. 

Deşi dorinţa de a proteja mediul înconjurător nu este chiar în topul preocupărilor românilor atunci când vine vorba despre maşini electrice, un număr tot mai mare de persoane şi-ar dori totuşi să renunţe la maşina clasică pe combustie. Aceştia sunt atraşi în principal de costurile reduse de alimentare, semnificativ mai mici decât la maşinile pe benzină sau diesel. 

Se pare că dorinţa de a proteja mediul înconjurător este pe un loc secundar, dat fiind numărul mare de controverse referitoare la procesul de producţie al maşinilor electrice. Totuşi, rezultatul final produce zero emisii poluante în aer, lucru extrem de util în întreaga lume, dar mai ales în oraşele sufocate de maşini pe combustie care reprezintă unul din cei mai novici factori poluanţi. În plus, maşinile electrice au mai puține piese şi necesită o întreţinere mai ieftină, fără schimburi periodice de ulei, de filtre sau de piese consumabile. Deoarece la noi în ţară vânzările pieselor auto second hand sunt în continuă creştere, românii cu maşini clasice verifică mai mereu cu atenție anunturile cu piese pentru electrica înainte de a da confirmarea mecanicului pentru achiziţionarea celor necesare. Astfel, gândind în perspectivă, preţul unei reparaţii poate fi mult mai mic faţă de cel al unei mașini electrice. Deloc de neglijat este faptul că, puţinele piese ce necesită a fi schimbate în timp  la o maşină electrică au în acest moment preţuri mai mari decât piesele pentru maşinile clasice. 


Iată care sunt miturile pentru care mulţi români încă ezită să renunţe la maşina pe combustie pentru a conduce exclusiv o maşină electrică:


1. Preţul mare de achiziţie

Dacă în urmă cu aproximativ un an costul de achiziţie a unei mașini electrice autohtone era 

atractiv, odată cu creşterea vânzărilor, preţul acestora şi al celor asemănătoare de la alte companii au crescut semnificativ. Iar acest lucru, din păcate, nu pare să se oprească, având în vedere costurile tot mai mari de producție cauzate de mai mulţi factori externi. Însă, chiar şi cu stoparea creşterii costurilor de producţie, preţul unei maşini electrice faţă de una clasică ce foloseşte carburanţi convenţionali poate fi chiar şi cu 50% mai mare. Însă, beneficiind programul Rabla Plus, o maşină electrică poate fi achiziţionată cu o reducere de 45.000 lei prin ecotichetul primit. 


2. Puţine staţii de încărcare şi timp mare de încărcare

Dacă pentru drumurile zilnice în oraş, cu puţină atenţie, maşina electrică este cea mai bună opţiune, pentru călătoriile în afara oraşului aceasta necesită ceva mai multă atenţie. Staţiile de încărcare sunt, în acest moment, mult mai puţine decât cele clasice, dar numărul lor se creşte constant. Astfel, cu o bună organizare a timpului şi în baza informaţiilor afişate în bordul maşinii, oricât cât de lungă este călătoria ce urmează a fi făcută, poţi stabili din timp pe site-uri sau în aplicaţii locurile de încărcare din drumul tău. 


3. Autonomia prea mică a bateriei 

Majoritatea maşinilor electrice au o autonomie de doar câteva sute de kilometri, ceea ce înseamnă că un plin este adesea suficient pentru un număr mai mic de kilometri decât cel ce trebuie parcurs. Acest lucru se poate rezolva printr-o planificare din timp a pauzelor de încărcare în funcţie de staţiile disponibile pe drum, timp perfect şi pentru pasageri pentru a lua o pauză de cafea sau de luat masa. 


Momentan, o mare parte dintre românii care au achiziţionat o maşină electrică încă deţin un autoturism pe combustie. Însă, odată cu dezvoltarea a cât mai multor modele electrice, cu siguranţă vor creşte şi performanţele acestora şi infrastructura publică de încărcare, şi astfel românii vor avea tot mai puține argumente contra acestui tip de maşină prietenos cu mediul. 


Sursa foto: Shutterstock 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:29

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Ce efect are mariajul asupra barbaţilor?
06/11/2024 13:23

Ce efect are mariajul asupra barbaţilor? Mariajul reprezintă un pas important in viata fiecăruia, unul care de bicei aduce cu sine schimbări majore in stilul nostru de viată. Asadar, ne poate ajuta mariaj ...

Misterioasele tuneluri de sub Marea Neagră care leagă România de Turcia
05/11/2024 11:56

Misterioasele tuneluri de sub Marea Neagră care leagă Romania de Turcia Într-o cronică, scrisă inaintea Primului Război Mondial, este relatată o poveste stranie in care se vorbeste despre cum tă ...

Durerea de care nu scapă nimeni - dorul. Ghid de supraviețuire în caz de dor
05/11/2024 10:31

Durerea de care nu scapă nimeni - dorul. Ghid de supravietuire in caz de dor O caracteristică unică pe care o are dorul este că mereu ne aduce aminte de nevoia de a simti emotii plăcute, de a petrece m ...

  Bârfa și efectele sale sociale, psihologice și economice
04/11/2024 17:17

Barfa, privită de unii ca o plăcere vinovată si de altii ca un viciu de evitat, este o activitate umană veche de cand lumea, iar efectele sale se răsfrang asupra societătii intr-un mod mai complex decat a ...

România - leagănul civilizaţiei umane
04/11/2024 16:08

Romania - leagănul civilizaţiei umane Acum mai bine de 10.000 de ani, zona geografică in care se află Romania de astăzi era considerată vatra lumii, locul unde a inceput cu adevărat civilizatia umană. ...

Botine elegante pentru birou: selecția perfectă pentru un look profesional.
04/11/2024 10:46

Botine elegante pentru birou: selectia perfectă pentru un look profesional Botinele elegante sunt piesa esentială care imbină stilul si profesionalismul in garderoba de birou. Confortabile si usor de asorta ...

Viespea care poate consuma alcool toată săptămâna fără să se îmbete
01/11/2024 15:20

Potrivit unui studiu nou, viespile extreme au o tolerantă uimitoare la alcool. Ce au descoperit oamenii de stiintă despre viespile orientale? Consumul de cantităti mici de alcool este destul de comun in lum ...

Coarnele - fructele uitate ale copilăriei
01/11/2024 14:48

Cornul sau cornul european (Cornus mas) este o specie de plante nativă sudului Europei si sud-vestului Asiei. Creste in pădurile de foioase din zonele de deal si munte, dar il intalnim si ca plantă ornamen ...

Viclenia – o artă sau o capcană?
31/10/2024 13:55

Viclenia este o caracteristică umană veche de cand lumea, fascinantă si periculoasă in egală măsură. Este acea abilitate de a manipula circumstantele, de a trasa strategii ascunse si de a obtine benefici ...

Secretele unui păr de invidiat: cum să obții stilul dorit și să-ți menții părul sănătos
31/10/2024 13:38

Secretele unui păr de invidiat: cum să obtii stilul dorit si să-ti mentii părul sănătos Părul reprezintă o parte importantă a imaginii personale, iar stilizarea corectă poate face o diferentă enorm ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei