Top 3 mituri care influențează decizia românilor de a cumpăra mașini electrice
Dimensiune font:
Deşi avantajele unei maşini electrice sunt numeroase şi destul de convingătoare, mulţi români încă preferă să îşi cumpere maşini pe combustie. Trei din cele mai des întâlnite aparente motive sunt: preţul de achiziţie ce creşte constant, prea puţine staţii de încărcare şi autonomia prea scurtă ce implică un timp prea lung de încărcare.
Deşi dorinţa de a proteja mediul înconjurător nu este chiar în topul preocupărilor românilor atunci când vine vorba despre maşini electrice, un număr tot mai mare de persoane şi-ar dori totuşi să renunţe la maşina clasică pe combustie. Aceştia sunt atraşi în principal de costurile reduse de alimentare, semnificativ mai mici decât la maşinile pe benzină sau diesel.
Se pare că dorinţa de a proteja mediul înconjurător este pe un loc secundar, dat fiind numărul mare de controverse referitoare la procesul de producţie al maşinilor electrice. Totuşi, rezultatul final produce zero emisii poluante în aer, lucru extrem de util în întreaga lume, dar mai ales în oraşele sufocate de maşini pe combustie care reprezintă unul din cei mai novici factori poluanţi. În plus, maşinile electrice au mai puține piese şi necesită o întreţinere mai ieftină, fără schimburi periodice de ulei, de filtre sau de piese consumabile. Deoarece la noi în ţară vânzările pieselor auto second hand sunt în continuă creştere, românii cu maşini clasice verifică mai mereu cu atenție anunturile cu piese pentru electrica înainte de a da confirmarea mecanicului pentru achiziţionarea celor necesare. Astfel, gândind în perspectivă, preţul unei reparaţii poate fi mult mai mic faţă de cel al unei mașini electrice. Deloc de neglijat este faptul că, puţinele piese ce necesită a fi schimbate în timp la o maşină electrică au în acest moment preţuri mai mari decât piesele pentru maşinile clasice.
Iată care sunt miturile pentru care mulţi români încă ezită să renunţe la maşina pe combustie pentru a conduce exclusiv o maşină electrică:
1. Preţul mare de achiziţie
Dacă în urmă cu aproximativ un an costul de achiziţie a unei mașini electrice autohtone era
atractiv, odată cu creşterea vânzărilor, preţul acestora şi al celor asemănătoare de la alte companii au crescut semnificativ. Iar acest lucru, din păcate, nu pare să se oprească, având în vedere costurile tot mai mari de producție cauzate de mai mulţi factori externi. Însă, chiar şi cu stoparea creşterii costurilor de producţie, preţul unei maşini electrice faţă de una clasică ce foloseşte carburanţi convenţionali poate fi chiar şi cu 50% mai mare. Însă, beneficiind programul Rabla Plus, o maşină electrică poate fi achiziţionată cu o reducere de 45.000 lei prin ecotichetul primit.
2. Puţine staţii de încărcare şi timp mare de încărcare
Dacă pentru drumurile zilnice în oraş, cu puţină atenţie, maşina electrică este cea mai bună opţiune, pentru călătoriile în afara oraşului aceasta necesită ceva mai multă atenţie. Staţiile de încărcare sunt, în acest moment, mult mai puţine decât cele clasice, dar numărul lor se creşte constant. Astfel, cu o bună organizare a timpului şi în baza informaţiilor afişate în bordul maşinii, oricât cât de lungă este călătoria ce urmează a fi făcută, poţi stabili din timp pe site-uri sau în aplicaţii locurile de încărcare din drumul tău.
3. Autonomia prea mică a bateriei
Majoritatea maşinilor electrice au o autonomie de doar câteva sute de kilometri, ceea ce înseamnă că un plin este adesea suficient pentru un număr mai mic de kilometri decât cel ce trebuie parcurs. Acest lucru se poate rezolva printr-o planificare din timp a pauzelor de încărcare în funcţie de staţiile disponibile pe drum, timp perfect şi pentru pasageri pentru a lua o pauză de cafea sau de luat masa.
Momentan, o mare parte dintre românii care au achiziţionat o maşină electrică încă deţin un autoturism pe combustie. Însă, odată cu dezvoltarea a cât mai multor modele electrice, cu siguranţă vor creşte şi performanţele acestora şi infrastructura publică de încărcare, şi astfel românii vor avea tot mai puține argumente contra acestui tip de maşină prietenos cu mediul.
Sursa foto: Shutterstock
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau