Firmele ieșene au „importat” aproape 1.000 de muncitori străini
Dimensiune font:
* cei mai mulți angajați străini care au primit drept de muncă la Iași provin din Nepal – 232, Republica Moldova – 182 și Bangladesh – 121, însă sunt și foarte mulți lucrători din Turcia, Vietnam, China, Filipine sau Sri Lanka * în anul 2020 au primit drept de muncă la Iași 1.006 muncitori străini, în 2019 au fost doar 486 de solicitări aprobate, iar în anul 2018 – 234 * cei mai mulți dintre aceștia lucrează în construcții
Sătui să tot caute zadarnic forță de muncă autohtonă, majoritatea antreprenorilor ieșeni s-au orientat către piața de muncă din alte state. Așa se face că, de la începutul anului și până în prezent, firmele ieșene au angajat cu acte în regulă 902 muncitori străini, alte aproape 100 de solicitări fiind în curs de soluționare.
Cei mai mulți angajați străini care au primit drept de muncă la Iași provin din Nepal – 232, Republica Moldova – 182 și Bangladesh – 121, însă sunt și foarte mulți lucrători din Turcia, Vietnam, China, Filipine sau Sri Lanka.
Pe lângă cei 902 muncitori care lucrează deja la Iași, alți apropae 100 au solicitările în curs de soluționare, ceea ce crează premisele unui an-record în privința angajărilor din sursă externă. Cei mai mulți dintre aceștia lucrează în construcții și agricultură.
În anul 2020 au primit drept de muncă la Iași 1.006 muncitori străini, cei mai mulți din Republica Moldova – 384, Nepal – 207, și Turcia – 115, în 2019 au fost doar 486 de solicitări aprobate, iar în anul 2018 – 234.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General pentru Imigrări, comisar de poliție Ermina Mihai, a declarat pentru Evenimentul Regional al Moldovei că numărul lucrătorilor străini care caută un loc de muncă în România este în creștere constantă, în ciuda anumitor restricții la nivel mondial, generate de pandemia COVID-19. „La nivel național, până la jumătatea lunii august au fost aprobate peste 20.000 de solicitări de permise de muncă pentru lucrătorii provenind din alte state decât cele ale Uniunii Europene. Cei mai mulți lucrători provin din Turcia, Nepal și Bangladesh”, ne-a declarat comisarul de poliție Ermina Mihai.
Guvernul a aprobat, în ședința din 11 august, dublarea la 50.000 de persoane a numărului de muncitori străini care vor fi acceptați pe piața muncii din România în acest an, premierul spunând că necesarul pentru a putea realiza proiectele de investiții este de 160.000 de lucrători.
De remarcat că turcii au luat locul vietnamezilor în topul preferinţelor la angajare, după ce în perioada 2017- 2019 Vietnamul ocupa primul loc în rândul statelor din care „importam” cei mai mulţi cetăţeni străini (în 2019 România a avut un record de aproape 6.300 de vietnamezi „importaţi”).
Specialiștii susțin că era oarecum de aşteptat ca numărul vietnamezilor să scadă deoarece şi reputaţia lor era destul de zdruncinată încă de acum 3 ani. Din 2018 se ştia că vietnamezii folosesc România ca o rampă de plecare spre Germania de cele mai multe ori. În Germania există foarte multe comunităţi de vietnamezi şi mulţi dintre ei fac reîntregirea familiei acolo.
Pe de altă parte, numărul de turci a crescut în România şi pentru că regimul politic din Turcia este unul din ce în ce mai greu de suportat.
În ultimii zece ani, aproape 115.000 de cereri de angajare pentru cetăţenii străini din state non-UE au fost înregistrate de Inspectoratul General pentru Imigrări în perioada 2011- 2021.
Străinii au ales să muncească în toate zonele țării, Bucureștiul fiind pe primul loc în topul alegerilor acestora, urmat de județele Constanța, Ilfov, Iași și Timiș.
Salariul pentru un muncitor necalificat venit din Asia ajunge la 400-450 de dolari. În România, salariul minim net este de 330 de dolari. Daniel BACIUPUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau