Peste 5.500 de locuri libere în universităţile ieșene, la admiterea de toamnă
Dimensiune font:
De luni se dă startul unei noi sesiuni de admitere în învăţământul universitar ieşean. Universităţile din Iaşi vin cu o propunere mai mult decât ofertantă: peste 5.500 de locuri aşteaptă să fie ocupate de viitorii studenţi. Cea mai diversă ofertă o are Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, iar cele mai puţine locuri au fost scoase la concurs la Universitatea de Medicină.
UAIC oferă 4.106 locuri la studiile de licenţă, master şi doctorat
La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, pentru studiile de licenţă şi master vor fi scoase la concurs 3.374 de locuri. Înscrierile se fac în perioada 6-8 septembrie, doar la facultăţile şi specializările unde au rămas locuri disponibile după admiterea din iulie, o nouă sesiune de înscrieri pentru studii de licenţă şi master. Candidaţii au posibilitatea de a se înscrie online, la adresa inscriere.uaic.ro, sau prin depunerea dosarului la sediul facultăţilor şi filialelor UAIC.
Astfel, la admiterea de toamnă organizată de UAIC, pentru licenţă vor fi, în total, 1.909 locuri, din care 1.652 de locuri pentru candidaţii români (261 de locuri la buget, din care 35 de locuri la buget pentru absolvenţii de licee situate în mediul rural, 8 locuri la buget pentru candidaţii etnici romi şi 1.391 de locuri la taxă) şi 257 de locuri pentru candidaţii români de pretutindeni (241 de locuri la buget, dintre care 59 la Extensiunea Bălţi, 50 de locuri la Extensiunea Chişinău şi 16 locuri la taxă).
La Facultatea de Drept şi Facultatea de Informatică nu se organizează admitere pentru studii de licenţă în septembrie, întrucât au fost ocupate toate locurile în sesiunea de admitere din iulie, iar Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport organizează admitere la studii de licenţă în sesiunea septembrie 2021 doar la specializarea Kinetoterapie şi Motricitate Specială de la Extensiunea Chişinău.
Pentru admiterea la studii de master la cele 15 facultăţi din cadrul UAIC vor fi scoate la concurs 1.923 de locuri, din care 1.755 sunt pentru candidaţii români (412 locuri la buget şi 1.343 locuri la taxă) şi 168 de locuri pentru candidaţii români de pretutindeni (130 de locuri la buget, din care 21 de locuri la Extensiunea Bălţi şi 38 de locuri cu taxă).
Tot pentru studii de master, candidaţii se pot înscrie în perioada 6-10 septembrie 2021 pentru locurile rămase neocupate la specializările de master ce vor funcţiona în cadrul Filialelor UAIC de la Botoşani şi Focşani.
Astfel, la Filiala Focşani mai sunt disponibile 25 locuri cu taxă la programul de studii universitare de master Matematici fundamentale pentru învăţământ şi 6 locuri cu taxă la programul de studii universitare de master Drept şi ordine publică.
La Filiala Botoşani a Universităţii, candidaţii se pot înscrie pentru cele 5 locuri la buget de la programul de master Retorica discursului ştiinţific, literar, jurnalistic, publicitar şi electoral.
De asemenea, în perioada 1-6 septembrie au loc înscrieri pentru studiile universitare de doctorat, pentru cele 155 de locuri la buget (76 de locuri cu bursă oferită de Ministerul Educaţiei, respectiv 40 de locuri cu bursă asigurată de UAIC) şi 119 locuri cu taxă.
La USV sunt disponibile 428 de locuri pentru licenţă şi master
La Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi, fosta Universitate de Agronomie şi Medicină Veterinară, admiterea de toamnă se desfăşoară în perioada 6 - 9 septembrie pentru un total de 428 de locuri la buget şi taxă, atât pentru studii de licenţă, cât şi pentru masterat, rămase neocupate în sesiunea din vară. Locurile sunt pentru 15 programe de studiu la licenţă din cadrul facultăţilor de Agricultură, Horticultură şi Ingineria Resurselor Animale şi Alimentare.
Cei care se înscriu la Facultatea de Agricultură pot opta pentru: Agricultură, Montanologie, Exploatarea maşinilor şi instalaţiilor pentru agricultură şi industria alimentară, Ingineria şi managementul afacerilor agricole, Tehnologia prelucrării produselor agricole, Protecţia consumatorului şi a mediului sau Biologie. La Facultatea de Horticultură, viitorii studenţi se pot specializa în Horticultură, Peisagistică, Ingineria mediului sau Biotehnologii. În cadrul Facultăţii de Ingineria Resurselor Animale şi Alimentare, candidaţii pot opta pentru specializările: Zootehnie, Piscicultură şi acvacultură, Inginerie şi management în alimentaţia publică şi agroturism, Controlul şi expertiza produselor alimentare. La Facultatea de Medicină Veterinară locurile, atât cele bugetate cât şi cele cu taxă, au fost ocupate la sesiunea din luna iulie.
Înscrierea candidaţilor se face atât prin depunerea dosarului la sediul facultăţilor, cât şi online platforma va fi disponibilă până la ora 23,59 a penultimei zile din perioada dedicată înscrierilor - 8 septembrie.
Acelaşi calendar de admitere este valabil şi pentru studiile de master, unde candidaţii au la dispoziţie 149 de locuri la buget, 25 la taxă, dar şi pentru învăţământul la distanţă unde sunt disponibile 135 de locuri cu taxă.
Admiterea candidaţilor pentru programele de licenţă, la USV din Iaşi, se face pe baza notelor obţinute la probele de Bacalaureat (nota de la proba scrisă de Limba şi literatura română - 50%, nota de la o altă probă scrisă, la alegerea candidatului - 50%).
La TUIASI sunt disponibile 950 de locuri la buget pentru licenţă şi master
La admiterea de toamnă la 11 din cele 13 facultăţi ale Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) sunt scoase 500 de locuri la buget la licenţă, şi 450 de locuri la buget pentru masterat. Automatica şi Calculatoarele şi Arhitectura sunt singurele facultăţi unde nu se va organiza o nouă sesiune de admitere, pentru că din cauza concurenţei foarte mari locurile au fost ocupate integral încă din sesiunea de vară.
Înscrierea se va desfăşura în perioada 6 - 17 septembrie. Procesul de admitere va avea loc integral online, pe platforma dezvoltată de universitate, actele urmând a fi trimise la final, în original, de către studenţii admişi. Pentru cei care nu au acces la o conexiune stabilă de internet vor exista centre pentru înscriere la faţa locului.
Rezultatele preliminare la admiterea de toamnă pentru studiile de licenţă vor fi afişate pe data de 18 septembrie. Între 19 şi 23 septembrie candidaţii trebuie să aducă actele în original şi să îşi confirme locul, iar rezultatele finale se vor afişa pe 24 septembrie.
În sesiunea din vară pentru studiile de licenţă au fost ocupate aproximativ 80% dintre locurile la buget, iar la studiile de master, 70%. În sesiunea de admitere din vară TUIASI a înregistrat o premieră, având cel mai mare număr de studenţi din Uniunea Europeană şi din ţările non-UE înmatriculaţi în anul I, cu taxă, la licenţă şi la master. Cei mai mulţi provin din ţări precum Albania, Austria, Bangladesh, India, Iordania, Israel, Maroc, Nigeria, Palestina, Pakistan, SUA sau Sudan. Dacă ar fi să luăm în considerare şi studenţii din Republica Moldova, numărul tinerilor din altă ţară decât România înmatriculaţi în anul I la TUIASI este mai mare decât 500.
La UMF sunt 30 de locuri la taxă, la Cosmetologie
La Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi din 6 septembrie până pe 15 septembrie, la ora 12,00, se pot face înscrieri online pentru admiterea la specializarea Cosmetică medicală şi tehnologia produsului farmaceutic, care funcţionează din această toamnă în cadrul Facultăţii de Farmacie.
Pentru cele 30 de locuri scoase la concurs, testul grilă se va desfăşura pe 17 septembrie. Candidaţii pot opta să susţină examenul la disciplina Chimie organică sau Biologie de clasa a XI-a (Anatomia şi fiziologia omului). Durata studiilor este de 3 ani şi are 180 credite. Locurile sunt disponibile doar la taxă, aceasta fiind de 4.000 de lei pe an. Înscrierea se face doar online, din 6 septembrie până pe 15 septembrie, la ora 12,00.
Programul se adresează absolvenţilor de liceu cu diplomă de bacalaureat, dar şi absolvenţilor de studii universitare care doresc să se formeze în domeniul sănătăţii şi înfrumuseţării. Prin parcurgerea curriculei universitare, absolvenţii vor dobândi cunoştinţe teoretice şi abilităţi practice din domeniul ştiinţelor fundamentale (chimie, biologie, anatomie, fiziologie), medicale (histologie, histopatologie, dermatologie, microbiologie etc), produselor cosmetice şi dermato-cosmetice, tehnicilor dermato-cosmetice, de îngrijire corporală şi înfrumuseţare, precum şi din domeniul siguranţei aplicării tratamentelor şi procedurilor cosmetice. Laura RADUPUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau