Salvată în ultimul moment, de medicii de la Neurochirurgie
Dimensiune font:
O femeie de 37 de ani a fost adusă cu elicopterul de la Brăila și salvată la Spitalul de Neurochirurgie din Iași, unde medicii i-au descoperit o tumoră cerebrală de 5 cm.
Florentina Pârlog povestește că niciodată nu ar fi bănuit că o durere de cap poate ascunde o tumoră cerebrală. „Am avut dureri de cap și nu am știut de la ce sunt durerile de cap. Am făcut niște investigații mai amănunțite, am ajuns până la psihiatru și în urmă cu șapte, opt zile am avut și vomă. Am chemat salvarea și m-au dus la spital pe Brăila, pe UPU. Acolo mi-au făcut două tomograf, mi-au luat analize, au fost foarte prompți și mi-au spus că nu este nimic pe psihiatrie, mi-au spus pur și simplu că am o tumoră. Mi-au făcut legătura cu Iașul și m-au adus cu elicopterul pe urgență a doua zi. M-au preluat imediat, mi-au făcut din nou analize aici, investigații și în câteva zile m-au luat la operație”, povestește femeia.
Nu a crezut că are șanse de reușită. Chiar s-a temut că băiețel său de patru ani va rămâne singur acasă. Operația s-a dovedit a fi un succes. „Toată admirația mea. Nu mă așteptam la atât de multă promptitudine, chiar nu mă așteptam. Mi-a fost salvată viața și nu pot să fiu decât recunoscătoare și toată admirația mea. Nu am cuvinte. Felicitările mele. Nu sunt cuvinte. Foarte emoționant, am plâns foarte mult. Sunt emoții prea mari ca să se poată descrie în cuvinte așa ceva. Am speranțe, am speranțe să mă duc să-mi văd copilul care e singurul lucru care contează”, a declarat femeia.
Operația a fost făcută de o echipă de medici condusă de Lucian Eva, manager Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași. „La nivelul Spitalul Clinic de Urgență Prof. Dr. Nicolae Oblu Iași acidul 5-aminolevulinic (5-ALA) este utilizat frecvent ca protocol standard de rezecție a glioamelor cu grad înalt (glioblastom) în tumorile cerebrale. Cu ajutorul preparatului Gliolan am reușit o localizare, delimitare și implicit o rezecție de 98% a tumorei, îmbunătățind prognosticul și crescând calitatea vieții pacientei. Este vorba despre o substanță de contrast care se fixează pe celulele tumorale, delimitând mult mai ușor tumora de țesutul sănătos din jur. Intervenția chirurgicală a durat aproximativ trei ore și a fost un real succes. Suntem primul spital public din România care a introdus terapia moleculară, rezecția glioamenlor de grad înalt cu ajutorul acidul 5-aminolevulinic (5-ALA), preparatul Gliolan”, a explicat dr Lucian Eva.
La Spitalul de Neurochirurgie această tehnologie este folosită de aproximativ zece ani. Tehnologia asigură o creștere a duratei de viață a pacienților care suferă de tumori agresive și care în principiu nu au vindecare. „Am reușit cu preparatul Gliolan să prelungim viața pacienților chiar și cu 7 ani. Axarea sistemului de sănătate pe calitatea vieții pacientului este un alt concept pe care trebuie să-l avem în vedere pe viitor. Medicina viitorului este o medicină personalizată și va fi o medicină robotizată. Cred că toate eforturile care s-au depus în ultimii ani au reuşit să atingă scopul pentru care spitalul a fost creat, acela de a salva vieţi omeneşti”, a declarat dr Eva.
Asemeni lui, toți medicii de la Neurochirurgie spun același lucru: medicina este astăzi într-un proces permenent de schimbare. Ei vorbesc despre o medicină axată pe pacient. „În Spitalul de Neurochirurgie din Iași pacientul este partenerul echipei medicale. Acesta este noul concept. Pacientul nu mai este obiectul muncii echipei medicale, ci este partener al echipei medicale, participă efectiv la actul medical în sine. Fiecare secundă câştigată pentru viața unui pacient este importantă”, a spus dr Eva. Laura RADU
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau