Spirale în timp. Călătoria fascinantă a stâlpului de frizerie

spiralele

Dimensiune font:

| 11-04-2024 15:08

De-a lungul istoriei, simbolurile au jucat un rol crucial în comunicarea ideilor, valorilor și meseriilor. Unul dintre aceste simboluri, omniprezent în peisajul urban și în memoria culturală, este stâlpul de frizerie. Acest obiect colorat, cu spirale albe, roșii și uneori albastre, nu este doar un indicator al prezenței unui salon de frizerie, ci și un purtător de poveste, cu rădăcini adânci în istorie.

Originea stâlpului de frizerie ne poartă înapoi în Evul Mediu, când frizerii nu se limitau doar la tăierea părului și bărbierit, ci îndeplineau și funcții medicale, cum ar fi extragerea dinților și sângerarea, o practică comună de „vindecare” a diferitelor boli. Spiralele roșii și albe ale stâlpului simbolizează bandajele însângerate și curate, rulate în jurul unui băț pe care pacienții se țineau în timpul procedurii. Albastrul, adăugat mai târziu în unele versiuni, reprezintă venele.

Transformarea stâlpului de frizerie într-un simbol pur comercial a fost treptată. Pe măsură ce profesia medicală s-a separat de cea de frizerie, semnificația stâlpului a început să se schimbe, reprezentând exclusiv locul unde bărbații puteau să-și tundă părul și să se bărbierească. Cu toate acestea, designul său iconic a rămas, devenind un element de design familiar și confortabil pentru mulți, evocând o senzație de tradiție și de continuitate într-o lume în continuă schimbare.

Obiect de colecție

Pe plan global, stâlpul de frizerie este recunoscut, dar interpretările și semnificațiile sale variază. În unele culturi, albastrul este mai proeminent, reflectând diferite tradiții estetice sau simbolice. În Japonia, de exemplu, stâlpii de frizerie pot fi adesea văzuți rotindu-se în sens invers, o reflectare a diferitelor sensuri ale mișcării și timpului.

În era modernă, stâlpul de frizerie transcende funcția sa inițială de semn al prezenței unui salon. A devenit un obiect de colecție, o piesă de decor dorită de entuziaștii de antichități și de iubitorii de design interior. Este, de asemenea, un simbol al mișcării globale de reînviere a saloanelor de bărbierit tradiționale, unde bărbații se pot bucura nu doar de o tunsoare și de un bărbierit, ci și de o experiență socială, întorcându-se la rădăcinile comunitare și interpersonale ale meseriei.

Reflectând asupra parcursului stâlpului de frizerie de la un instrument în proceduri medicale la un simbol cultural global, este uimitor cum un obiect aparent simplu poate adăposti atâtea straturi de semnificație și istorie. Acesta ne reamintește de complexitatea și interconectarea tradițiilor umane și de modul în care cultura materială reflectă și modelează experiențele noastre colective.

Stâlpul de frizerie nu este doar un relicvar al trecutului sau un punct de reper urban, ci și o punte către înțelegerea profunzimilor culturii umane. Pe măsură ce ne îndreptăm în viitor, continuând să reinterpretăm și să reimaginăm simbolurile noastre, stâlpul de frizerie rămâne o amintire a trecutului nostru comun, un punct fix în amintirea colectivă, care ne amintește de rădăcinile noastre și de evoluția neîntreruptă a societății umane.

Prin urmare, stâlpul de frizerie ne invită să explorăm nu doar istoria sa, ci și modul în care semnificațiile și simbolurile se transformă de-a lungul timpului. Este o mărturie a adaptabilității culturale, reflectând schimbările în practicile sociale, estetica și valorile unei comunități.

În epoca digitală, unde totul pare să se miște cu o viteză amețitoare, stâlpul de frizerie servește ca o ancora în tumultul schimbărilor, reamintindu-ne de importanța locurilor de întâlnire fizice. Saloanele de bărbierit nu sunt doar spații pentru îngrijire personală, ci și locuri unde se țes relații, se schimbă povești și se construiește comunitate. În acest sens, stâlpul de frizerie poate fi văzut ca un simbol al rezistenței împotriva izolării aduse de era digitală, promovând valoarea interacțiunii umane directe.

Mai mult decât atât, stâlpul de frizerie reprezintă și un apel la meștesug. Într-o lume unde producția în masă și consumul rapid domină, frizeriile tradiționale și stâlpii lor rotitori sunt memento-uri ale importanței măiestriei. Fiecare tunsoare și bărbierit este un act de artă, un proces meticulos care cere timp, abilitate și o conexiune personală între frizer și client. Astfel, stâlpul de frizerie simbolizează nu doar o profesie, ci o formă de artizanat, un omagiu adus priceperii umane și dedicării.

Simbol recunoscut în cinematografie, literatură și artă

Interesant este și cum stâlpul de frizerie s-a infiltrat în cultura populară, devenind un simbol recunoscut în cinematografie, literatură și artă. Este adesea folosit pentru a evoca o anumită epocă sau pentru a transmite un sentiment de familiaritate și confort. Această omniprezență culturală subliniază modul în care un simbol poate transcende contextul său original și poate deveni parte a unui vocabular vizual mai larg.

Pe măsură ce societatea continuă să evolueze, va fi interesant de observat cum se vor transforma semnificațiile stâlpului de frizerie. Cu noi mișcări în frumusețe și îngrijire personală, inclusiv creșterea accentului pe experiențele de îngrijire unisex și neutre din punct de vedere al genului, stâlpul de frizerie ar putea suferi noi reinterpretări. Cu toate acestea, indiferent de schimbările viitoare, este probabil ca acesta să rămână un punct de reper vizual și cultural, o amprentă a trecutului nostru împărtășit și o promisiune a adaptabilității și rezilienței umane.

Maura ANGHEL

Călătoria stâlpului de frizerie din trecutul său medieval până în prezent este o poveste despre adaptare, tradiție și comunitate. Este un simbol al modului în care obiectele și semnele noastre culturale pot rezista testului timpului, adaptându-se pentru a rămâne relevante și a răspunde nevoilor și aspirațiilor în continuă schimbare ale societății. Într-un mod profund, stâlpul de frizerie ne amintește că, indiferent de schimbările prin care trecem, există întotdeauna elemente ale culturii noastre care rămân constante, oferindu-ne un punct de ancorare și un sentiment de continuitate.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:29

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Blagesti, cu sediul in comuna Blagesti, Str. Aleea Scolii nr. 1, judetul Bacau, telefon 0334.805.110, fax 0334.805.109, e-mail primaria _blagesti@yahoo.com, cod fiscal 4834777. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: Bun imobil - cladire administrativa (chiosc), in suprafata de 28 mp, si teren aferent, in suprafata de 44 mp, situat in intravilanul satului Blagesti, comuna Blagesti, Str. Primariei nr. 9, judetul Bacau, identificat cu numar cadastral 75133, inscris in cartea funciara nr. 75133, apartinand domeniului privat al Comunei Blagesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Blagesti nr. 29/29.03.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa depusa la sediul Comunei Blagesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, Comuna Blagesti, comuna Blagesti, Str. Aleea Scolii nr. 1, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita la Casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 14.05.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 22.05.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartiment Secretariat, Comuna Blagesti, comuna Blagesti, Str. Aleea Scolii nr. 1, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate: unul interior si unul exterior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 23.05.2024, ora 10.00, Comuna Blagesti, comuna Blagesti, Str. Aleea Scolii nr. 1, judetul Bacau, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Buhusi, oras Buhusi, Str. Doctor Carol Davila nr. 1, judetul Bacau, cod postal 605100, telefon 0234.265.745, fax 0234.265.744, e-mail: jud-buhusi-gref@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 22.04.2024.
Neuroplasticitatea. Creierul în continuă schimbare
22/05/2024 09:36

Neuroplasticitatea este unul dintre cele mai fascinante si importante concepte din neurostiintă. Aceasta se referă la capacitatea creierului de a se modifica si reorganiza structura si functia sa in răsp ...

Copiii rămași în urmă. Exodul tragic al părinților
22/05/2024 09:19

Migratia romanilor a inceput imediat după 1989, odată cu deschiderea granitelor si instaurarea libertătii de circulatie. Odată cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeană in 2007, procesul a devenit si m ...

Părinții toxici, umbrele care întunecă lumina copilăriei
21/05/2024 14:45

Termenul de „părinti toxici” a apărut in literatura psihologică pentru a descrie acei părinti ale căror comportamente, atitudini si modalităti de relationare au un impact negativ profund si de ...

Teiul, lemnul sfânt al icoanelor
21/05/2024 14:21

Între arborii pe care traditia romanească i-a investit cu virtuti deosebite se numără teiul. Numele teiului provine din latinescul „tilia”, fiind o amintire a Romei Antice, similar cu artar ...

Muzicuța, instrumentul preferat al cântărețului de blues
20/05/2024 13:59

  Muzicuta este un instrument muzical de suflat cu o istorie fascinantă, plină de evolutie si inovatie. Originea muzicutei poate fi trasată inapoi in China antică, aproximativ 3000 de ani in urmă, un ...

Puterea rugăciunii, o forță de neclintit
20/05/2024 08:15

Rugăciunea a fost, de-a lungul istoriei, un pilon central al spiritualitătii umane. Indiferent de religie sau cultură, rugăciunea a servit ca un canal prin care oamenii isi exprimă recunostinta, cer ajutor ...

Persoanele neurodivergente, diversitatea care îmbogățește comunitatea
19/05/2024 14:52

Persoanele neurodivergente sunt indivizii care prezintă variatii in dezvoltarea neurologică, adesea diferite de ceea ce este considerat tipic sau standard. Termenul „neurodivergent” a fost creat p ...

Ascensiunea și impactul media tactică
17/05/2024 16:00

   Media tactică a evoluat ca un instrument pentru activism si interventie socială, oferind o platformă alternativă pentru voci marginale si pentru contestarea narativelor dominante. Originea aces ...

La rădăcinile hazardului. O călătorie prin istoria jocurilor de noroc
17/05/2024 15:48

Jocurile de noroc sunt o prezentă constantă in istoria umanitătii, un fenomen cultural care a evoluat odată cu civilizatiile de-a lungul mileniilor. Această călătorie a hazardului ne poartă prin timp, d ...

Copiii hiperkinetici, călătoria spre înțelegere și îngrijire
17/05/2024 13:50

Într-o lume agitată si in continuă evolutie, copiii nostri se confruntă cu diverse provocări si obstacole in căutarea unei cresteri sănătoase si echilibrate. Unul dintre aceste obstacole il reprezi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei