Foto/VIDEO - Ce este haka și ce importanță are pentru rugbiștii din Noua Zeelandă
Dimensiune font:
Multa lume a auzit de haka. Multi stiu ca este vorba de dans pe care il fac rugbystii. Putini stiu ca acest ceremonial este practicat numai de rugbystii din Noua Zeelanda. Unii il considera barbar, altii ritual sacru.
Haka este un dans traditional maori. A devenit cunoscut in lume din momentul in care a inceput sa fie utilizat de echipa de rugby a Noii Zeelande. De mentionat este faptul ca mai sunt si alte tari care recurg la astfel de dansuri, dar haka All Blacks este de departe cel mai cunoscut.
Din 1884, All Blacks executa acest ritual inaintea fiecarui meci. Intotdeauna haka este initiat si condus de un jucator neozeelandez cu radacini maori. Cea mai cunoscuta varianta a Haka este Ka mate.
Una din interpretarile acestui dans prezinta povestea lui Te Rauparah, unul dintre cei mai importanti sefi de trib Maori. Fiind vanat de adversari, Te Rauparah ii cere ajutorul lui Te Wharerangi, un alt sef de trib. Te Wharerangi il ascunde intr-o groapa in care tinea cartofii si il acopera cu pamant Acesta este, se pare, momentul in care Te Rauparah compune Ka mate. Versurile dansului sunt metaforice si se refera la situatia in care se afla Te Rauparah in momentul in care este acoperit cu pamant. “Barbatul paros” este Te Wharerangi (care era renumit, conform legendei, pentru parul abundent de pe corp). El il ajuta pe Te Rauparah sa scape si sa vada din nou lumina zilei. Ka mate este privit de unii ca un semn al renasterii.
O alta varianta a haka este Kapa O Pango. Aceasta este utilizata in situatii mai speciale si este adaptata mai mult echipei de rugby. Versurile vorbesc despre suprematia jucatorilor in echipament negru inscriptionat cu feriga argintie pe piept. Datorita gesturilor extrem de agresive din timpul dansului si mai ales a finalului care simuleaza taierea capetelor adversarilor francezii au vrut sa interzica desfasurarea Kapa O Pango la meciurile disputate in tara lor.
In istorie sunt foarte putine echipe care au indraznit sa infrunte haka. Pentru ca neozeelandezi considera acest gest un afront. Cei care au avut curajul de a se intoarce totusi cu spatele in timp ce All Blacks faceau haka sau au facut alte gesturi de sfidare au simtit pe pielea lor furia neozeelandezilor.
In ultimii ani, echipe precum Anglia, Franta, Tara Galiilor sau Irlanda au folosit diferite metode prin care au incercat sa raspunda la haka. Meciurile au fost si mai incrancenate decat de obicei, dar All Blacks nu au ramas niciodata datori.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau