Cetatea Dacică de pe Bâtca Doamnei
Dimensiune font:
În călătoria dumneavoastră prin ţară, trebuie să vă opriţi şi în ţinutul Neamţului. În oraşul Piatra Neamţ, pe un drum improvizat ce urcă lin până pe creastă, pe Bâtca Doamnei, au fost descoperite ruinele Cetăţii Dacice, unul dintre cele mai vechi monumente dacice, ce se află la o altitudine de 456 metri. Locul unde cetatea a fost ridicată este ultima prelungire spre nord a Muntelui Doamnei. De aici, cetatea ieşea spre râul Bistriţa, precum un bastion şi închidea această vale apărată de pantele aproape verticale dinspre răsărit. La această cetate se ajungea printr-o alee îngustă, care conducea spre Bâtca Doamnei.
Această cetate este considerată una dintre cele mai interesante fortificaţii antice din Moldova. Începând cu anul 1957, au fost făcute mai multe săpături arheologice care au scos la iveală existenţa unui aşezări care a aparţinut eneoliticului - Cucuteni, epocii bronzului - Cultura Monteoru, cetatea dacică- secolul I î.Hr- I după Hr., şi o aşezare feudală din secolul XII. Arheologii au descoperit două niveluri de locuire, iar cele mai important se pare că aparţine epocii dacice. În acea epocă a existat aici un centru militar important care era şi cult.
Aşezarea a avut o perioadă îndelungată perioadă de înflorire pe timpul lui Burebista şi mai apoi al lui Decebal. Sfârşitul fortificaţiei a avut loc după al doilea război daco- roman, atunci romanii fiind interesaţi să distrugă acest adăpost care periclita securitatea frontierei răsăritene a provinciei Dacia. Aici au fost descoperite şi numeroase obiecte de valoare, printre care numeroase fragmente ceramice de factură dacică, importuri romane şi greceşti, arme din fier şi unelte.
Un lucru important care trebuie ştiut este că Cetatea Dacică de la Bâtca Doamnei a fost identificată ipotetic cu Petrodava, aşezare menţionată de Ptolemeu. Ruinele Cetăţii Dacice de pe Bâtca Doamnei, vor rămâne cele mai interesante şi mai comentate fortificaţii antice din Moldova.
Deşi din vechea cetate mai sunt doar câteva fragmente de zid, interesante mai ales din punct de vedere arheologic, o drumeţie până aici este o experienţă frumoasă, mai ales că de pe culmea Bâtca Doamnei se deschide în faţa ochilor o privelişte minunată.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric, prin telefon la numărul unic 0332 780 780, urmat de codul obiectivului ales: 2753.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau