Cetatea Enisala - Tulcea
Dimensiune font:
Ruinele fortaretei medievale Yeni-Sale (Enisala, heraclee sau Heraclia) se afla la 2 km de localitatea Enisala, pe un deal calcaros. Cetatea Enisala este situata in apropierea satului Enisala, comuna Sarichioi.
Aceasta domina peisajul, fiind construita pe cel mai inalt promontoriu situat intre lacurile Babadag si Razim. Fortificatia a fost ridicata la jumatatea sec. XIV din necesitati economice si strategice de supraveghere a drumurilor de pe mare si de pe uscat, si a facut parte din lantul de colonii genoveze care cuprindea orasele Chilia si Likostomion din Delta Dunarii, Cetatea Alba de la gurile Nistrului, Caffa si Balaclava din sudul Crimeei.
Intre anii 1397-1416, in timpul domniei lui Mircea cel Batran, cetatea de la Enisala a facut parte din sistemul defensiv al Tarii Romanesti. Dupa cucerirea Dobrogei de catre turci, in cetate s-a instalat o garnizoana militara otomana. Ulterior, datorita inaintarii stapanirii turcesti dincolo de gurile Dunarii pana la Cetatea Alba si Chilia si a formarii cordoanelor de nisip ce separa lacul Razim de Marea Neagra, cetatea a fost abandonata deoarece nu mai corespundea intereselor strategice si economice turcesti.
Cetatea propriu-zisa, de forma poligonala neregulata, ocupa o suprafata de aproximativ 0,3 ha. Zidurile cetatii, construite din blocuri de calcar, sunt prevazute pe trei laturi cu turnuri de aparare. Zidurile din incinta, turnurile si bastioanele se pastreaza in unele puncte pe o inaltime de 5-10 m. Ca element arhitectonic deosebit este bastionul portii principale, cu arcada dubla, de origine orientala, ce era intalnita frecvent in evul mediu.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau