Cetatea nouă a Romanului
Dimensiune font:
Dacă vă aflaţi în trecere prin oraşul Roman, vă invit să vizitaţi Cetatea nouă a Romanului, care se află la doar 5 km de oraş, în Comuna Sagna, satul Gâdinţi.
Satul Gâdinţi este atestat documentar în anul 1415 pe data de 12 iulie. Atunci Alexandru cel Bun a ridicat şi Mănăstirea Bistriţa pe care a înzestrat-o cu moşii şi sate printre care şi satul Gâdinţi. Acesta a rămas închinat mănăstirii până în anul 1500 când are loc un schimb de sate între Ştefan cel Mare şi egumenul Grigorie.
Oraşul Roman a fost în urmă cu foarte mult timp, reşedinţă episcopală. Ca toate oraşele din Moldova, nici aceasta nu a fost înconjurat de ziduri de incintă însă este menţionată în anul 1392, în timpul domniei lui Roman Muşat, o cetate de pământ, cu palisade şi turnuri de lemn. O cetate nouă a fost ridicată pe timpul lui Ştefan. Aceasta era din piatră şi a fost ridicată în anul 1466 între localităţile Roman şi Gâdinţi.
Fortificaţia avea ziduri groase de aproximativ 4 metri şi cu 7 bastioane circulare. În anul 1476, turcii au incendiat-o, iar în anul 1478 aceasta a fost reconstruită fiind extinsă şi întărită. În această nouă formă, cetatea Romanului a continuat să aibă un rol important în sistemul defensiv al Moldovei, până în anul 1675 când a fost distrusă din nou la ordinul lui Dumitraşcu Cantacuzino.
Fortăreaţa a devenit apoi inutilizabilă. Zidurile, care au fost cândva impunătoare, s-au risipit treptat, însă au rămas temeliile adânc înfipte în malul Siret, precum şi amintirea vie a faptelor vitejeşti.
În oraşul Roman, nu ezitaţi să treceţi şi pe la Episcopia ortodoxă care este închinată Sfintei Parascheva. Aceasta a fost ridicată odată cu cetatea, pe timpul domniei lui Roman Muşat şi a lui Alexandru cel Bun. Episcopia un loc important în patrimoniul istoric şi cultural artistic românesc. Aceasta a contribuit la afirmarea oraşului ca un important centru economic, politic şi de credinţă ortodoxă la răsărit de Carpaţi.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric, prin telefon la numărul unic 0332 780 780, urmat de codul obiectivului ales: 2754.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau