Cetatile Ponorului – Padis
Dimensiune font:
Se afla in Muntii Apuseni, mai precis in partea de nord a muntilor Bihor. Zona turistica Padis se constituie din bazinul inchis Cetatile Ponorului cu o suprafata de 36 km patrati (incluzand Cheile Galbenei si Poiana Florilor) la sud vest si Cheile Somesului Cald – Poiana Varasoaia – Poiana Cuciulata la Nord. Tot in regiunea Padis mai poate fi inclusa si Valea Boga, situata in NV bazinului inchis, la poalele Varfului Boghii.
Descriere Complexul Cetatile Ponorului
Accesul cu masina se poate face din localitatea Chiscau (Pensiunea Maria) sat Bradet, sat Stancesti apoi se ajunge la intersectie si se face la dreapta spre Pietroasa (12km de asfalt) urmand 23km de drum forestier pana in Padis. Drumul forestier Boga – Padis poate fi parcurs si pe jos, urmand marcajul cruce albastra, care scurteaza serpentinele, ajungand in saua Balileasa, langa cantonul silvic Scarita. Aici drumul se bifurca: cel din stanga duce la Cabana Padis, iar cel din dreapta, spre poiana Glavoi. Zona “La Grajduri” constituie punctul de plecare pentru vizitarea celor mai frumoase obiective ale regiunii: Cetatile Ponorului, Ghetarul Focul Viu, Piatra Galbenei, Groapa Barsa, Cheile Galbenei, Poiana Ponor, Lumea Pierduta, Poiana Florilor. Cetatile Ponorului reprezinta fara indoiala cel mai grandios fenomen carstic al Romaniei, cunoscut si apreciat in intreaga lume. Din start trebuie mentionat ca turistii ce-l viziteaza raman profund impresionati de capacitatea de creatie a naturii, care in aceasta zona s-a intrecut pe sine realizand o adevarata cetate gigantica. Cetatile Ponorului sunt constituite din trei circuri mari de stanca, aflate intr-o imensa depresiune impadurita, adanca de 300m si la care partea superioara are un diametru de peste 1km. Cununa de culmi inconjuratoare care inchide circular depresiunea este taiata doar intr-un singur loc de canionul Vaii Cetatilor.
Poteca de acces porneste de la drumul forestier, Poiana Glavoi (Zona la Grajduri) pe langa pancardele ce avertizeaza turistul ca se afla in preajma unui monument al naturii, si coboara treptat prin padure, pe un teren accidentat paralel cu Valea Cetatilor circa 30 minute pana in primul circ (Dolina I). Acesta este sfarsitul propriu-zis al vaii, care se termina aici intr-un fund de sac. Peretele lateral de vest, inalt de peste 150 de metri este perforat de un portal ce depaseste 70 de metri inaltime sub care se pravaleste zgomotos Valea Cetatilor. Imensul Portal al Cetatilor Ponorului, imagine obsedanta, sugereaza o ogiva gotica devenita un fel de simbol al carstului Muntilor Apuseni. Brazii aninati in peretii albi de calcar sunt singurul termen de comparatie pentru uriasa dimensiune a portalului si a peretelui in care este sapat. In partea stanga se zareste partea superioara a unui perete si mai inalt ce strajuieste Dolina III, cu cele doua balcoane de barne aninate deasupra prapastiei. La trei ore de mers pe jos, plecand de la Cabana Padis, in Muntii Bihorului, se deschide, tacuta si misterioasa, Lumea Pierduta. I se spune asa, pentru ca, pe vremuri, cine intra acolo, nu mai gasea calea de intoarcere. Era o zona foarte putin umblata si periculoasa in acelasi timp, din cauza avenelor despre care nu se stia prea multe.
Astazi, Lumea Pierduta este in continuare locul in care salbaticia isi graieste legile. Aici, orice vorba spusa pe un ton mai ridicat te face sa-ti amintesti ca in acel loc linistea este la mare pret. O singura diferenta: pentru turistul curios acum exista indicatoare precise. Lumea Pierduta freamata insa a viata inca de la intrare. Te face sa simti asta glasul soptit al Izvorului Rece care curge inainte de dealul pe care trebuie sa-l urci pentru a intra in acest loc. Iti umezesti fruntea cu apa rece a izvorului si mergi mai departe, sedus de maretia arborilor care se ridica in fata ta. Izvorul te pregateste parca pentru urcusul pe care il ai de trecut. Cel mai bine e sa fii echipat cu bocanci si cu o tinuta lejera, sport. Odata doborat urcusul, un drum stramt, parca uitat de vreme, ti se deschide in fata.
Sursa: turismland.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau