Descopera bauturile traditionale braziliene!
Dimensiune font:
Fie ca esti sau nu bautor de alcool, licorile din lista ce urmeaza merita incercate. Odata ce pui piciorul in Brazilia – si poate Mondialul de fotbal din 2014 va fi o ocazie potrivita -, te va cuprinde un sentiment bizar ca acolo trebuie sa traiesti. Experienta braziliana implica si o nevoie insatiabila de a descoperi ce mananca si ce beau localnicii. Un sfat: sari peste Caipirinha.
Vitamina de abacate
S-ar putea ca lumea sa se uite ciudat la tine atunci cand te vor vedea sorbind, la primele ore ale diminetii, o bautura verde si tulbure: vitamina de abacate, care are ca ingrediente: avocado, zahar si lapte, toate amestecate in blender. Aceste bauturi (smoothie), care in limba portugheza se numesc vitamina, sunt populare in toata tara. Dar un smoothie din avocado?
Brazilienii, spre deosebire de alte natii, considera avocado un fruct (si inca unul care trebuie sa fie dulce, mai degraba decat sarat). Fructele avocado din Brazilia sunt mai mari decat cele din Europa, astfel incat un sfert sau o jumatate din el, ajunge pentru a prepara un smoothie. Incearca-l si vei fi surprins de gustul sau.
Puterea avocadoului, in vitamina de abacate
Porradinha
Aceasta bautura este populara in randul tinerilor brazilieni (cei din generatia mai veche se vor simti rusinati sa fie vazuti band aceasta licoare in public). Pentru a prepara o Porradinha, trebuie sa umpli jumatate dintr-un pahar cu cachaça, adica rom brazilian. Adauga o cantitate mica de Sprite, Coca-Cola sau alta bautura carbogazoasa similara. Acopera paharul cu mana, bea-l si pune-l pe masa. Volumul bauturii va creste repede, asa ca incearca sa-l dai pe gat tot o data. Senzatia pe care o vei simti va fi aceea ca tocmai ai luat un pumn in figura (‘levou uma porrada’). Mult succes in incercarea de a te trezi la timp a doua zi.
Porradinha: devastatoare
Batida
Batida este cuvantul portughez pentru un smoothie cu alcool. Este un amestec de cachaça (sau poti folosi alt lichior in schimb), fructe, gheata si zahar din abundenta. Batidas le gasesti la tot pasul la chioscurile de pe plaja. Tot ce trebuie sa faci este sa alegi un fruct – maracuja (fructul pasiunii), coco (nuca de cocos) sau morango (capsuni), iar vanzatorul va fi bucuros sa-ti prepare bautura racoritoare care se potriveste gusturilor tale. Chiar si caipirinha este o varianta a batidei.
Batida, varianta cu capsuni
Caldo de cana
Caldo de cana (sau garapa) inseamna in traducere literara suc de zahar. Daca decojesti trestia de zahar si pui ce ramane intr-un aparat de presat, va rezulta un suc de culoare verde-galbuie, numit caldo de cana. Brazilienii au o inclinatie spre gusturile dulci, iar acest suc din trestie de zahar se vinde pe strada, oriunde te-ai afla in aceasta tara.
Uneori, in aceasta bautura se adauga lime sau ananas. Avand in vedere faptul ca sucul caldo de cana contine in general intre 40 si 50 % sucroza, impresia generala pe care o au cei care il beau este aceea a unei bauturi din zahar pur. Asa ca e bine sa o incerci la pranz, cand nevoia de dulce este mai pregnanta.
Caldo de cana, adica... suc de zahar
Chimarrão
Chimarrão este versiunea braziliana a ‘yerba mate’. Intrucat in tari precum Uruguay si Argentina, acest ceai reprezinta un simbol social, el se bea de regula atunci cand se intalnesc grupuri numeroase de prieteni. Atunci cand se imparte chimarrão, ceaiul este dat de la unul la altul intr-o cana din metal (uneori cu un pai), si fiecare bea din ea cand ii vine randul.
Chimarrão se considera a avea multe beneficii pentru sanatate, la fel ca si ceaiul verde in China, continand multa cafeina naturala. Bautura este mai populara in provinciile din sudul Braziliei, acolo unde vei vedea la tot pasul oameni care o beau.
Chimarrão, un fel de mate brazilian
Agua de coco
In traducere libera ‘apa din nuca de cocos’, aceasta bautura clasica braziliana se bea adesea direct din nuca de cocos. Nucile de cocos necoapte contin mai mult lichid decat cele coapte, intrucat acesta este absorbit de catre pulpa fructului. Prin urmare, pentru a obtine agua de coco de calitate, nucile de cocos sunt culese verzi, pentru o bautura dulce si hidratanta.
Agua de coco se gaseste peste tot in apropierea plajelor sau pe strazile din Brazilia. Pentru a face dovada prospetimii fructelor, vanzatorii vor taia nuca de cocos in fata ta, cu un cutitas special.
Natural: agua de coco
Guaraná
Guaraná Antartica este bautura racoritoare nationala in Brazilia si are o aroma aparte. Este si sponsorul oficial al echipei nationale de fotbal din aceasta tara (da, a castigat in fata Coca-Cola). Bautura si-a luat numele de la guaraná, un fruct amazonian care reprezinta o sursa naturala de energie; contine de doua ori mai multa cafeina decat boabele de cafea. Bautura carbogazoasa guaraná contine cantitati foarte mici din fructul guaraná.
Guarana Antarctica, racoritoarea numarul 1 in Brazilia
Suco de caju
Suco de caju este un suc delicios facut din caju. Cele mai multe padarias (brutarii) din Brazilia servesc aceasta bautura extrem de populara la micul dejun. La prima masa a zilei majoritatea brazilienilor mananca ‘misto quente’(sandvis cu paine prajita, sunca si branza) alaturi de un pahar de suco de caju rece ca gheata.
In sucul de caju se adauga uneori si mango
Cajuína
In provincia Piauí din nord-estul Braziliei, caju este un adevarat simbol. Aceasta datorita bauturii ‘cajuína’, care a fost imortalizata si in cantecul cu acelasi nume, apartinand muzicianului brazilian, Caetano Veloso. Cajuína este foarte dulce si nu are un gust foarte astringent, intrucat contine si gelatina, care neutralizeaza taninul.
Cajuina - pentru "dulcegarii"
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau