Muntele Cozla, Piatra Neamţ
Dimensiune font:
Ajunşi în oraşul Piatra Neamţ, în parte de nord veţi observa Muntele Cozla. Acesta cu o înălţime de 657 metri în punctul numit „Trei Coline” şi o înălţime de aproximativ 670 de metri în punctul „Trei Căldări”. Muntele Cozla are forma unui culmi alungite dinspre nord spre sud, fiind o prelungire spre sud-est a munţilor Stânişoarei, care au o altitudine de aproximativ 1531 metri.
Deosebită la acest munte este alcătuirea din straturi de marne diferite, bogate în fosile de peşti şi alge, precum şi din şisturi argiloase. Toate acestea pot fi văzute şi la Muzeul de Ştiinţe Naturale din Piatra Neamţ.
De pe acest munte pornesc cele mai atrăgătoare trasee care vă pot purta pe sub bolta de cetini. Trei scobituri rotunde se află în peretele de piatră având diametrul de aproximativ 60 cm. Unii specialişti explică existenţa acestor săpături ca fiind un fenomen carstic, alţii că ar fi de natură periglaciară iar alţii consideră că ar fi marmite eoliene formate prin acţiunea vânturilor.
În anul 1882, pe acest munte au fost descoperite izvoare de ape minerale sulfuroase şi cloruro-sodice. În vremea respectivă, au fost realizate cercetări în urma cărora s-a decis că apele pot trata afecţiuni digestive şi circulatorii. Aceste ape au reuşit să atragă mulţi turişti la Piatra Neamţ, însă cu timpul au secat.
Muntele Cozla se desparte de culmea Cârloman prin valea pârâului Borzoghean, iar de muntele Pietricica este despărţit prin valea pârâului Cuejdi. La poalele muntelui Cozla, veţi descoperi grădina zoologică, un loc unde puteţi admira mai multe animale şi vă puteţi relaxa în aer liber.
Aceasta a fost înfiinţată în anul 1904 din iniţiativa primarului din acea perioadă, Nicu Albu. Puteţi admira diferite specii de animale din România printre care vulpi, urşi, maimuţe, porci spinoşi, ratoni, cerbi şi alte păsări deosebite. Suprafaţa totală a parcului este de 11.500 metri pătraţi.
După ce plecaţi de la Grădina Zoologică, puteţi face o plimbare cu telegondola care face legătura dintre Gară şi Muntele Cozla. Veţi putea admira întregul oraş şi împrejurimile de la înălţime. Telegondola este şi cel mai rapid mod de a ajunge pe pârtia de schi. Dacă sunteţi pasionaţi de acest sport trebui să ştiţi că pârtia este foarte bună.
În acest minunat oraş, denumit şi Perla Moldovei, un simbol important este Turnul lui Ştefan, mai exact turn-clopotniţă, ce a fost ridicat în jurul anului 1499, fiind realizat din piatră brută. Acest turn făcea parte din Curtea Domnească, o construcţie deosebită, care a fost casă voievodală pentru unul dintre cei mai importanţi conducători ai Moldovei.
Vă invităm, aşadar, să descoperiţi acest frumos oraş, care vă oferă nenumărate locuri de a vă petrece timpul liber.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic 0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 2782.
Sursa foto: piatra-neamt.net
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau