Podul Minciunilor din Sibiu
Dimensiune font:
Un obiectiv care trebuie vizitat în municipiul Sibiu este Podul Minciunilor. Construit din metal în anul 1859, acesta este amplasat deasupra străzii Ocna, stradă care făcea legătura între Oraşul de Sus şi Oraşul de Jos. Podul Minciunilor face legătura între Piaţa Huet, unde se află Catedrala Evanghelică, şi Colegiul Samuel von Brukenthal şi Piaţa Mică, unde să găsesc diferite case şi muzee din epoca medievală.
Istoria ne dezvăluie faptul că între zidurile celei de-a doua incinte din partea de nord a Pieţei Mici se practica o deschidere menită să faciliteze accesul între cele „două oraşe” care constituiau cetatea Sibiului. Înainte de apariţia celebrului Pod al Minciunilor, accesul în cetate se făcea printr-un tunel curbat care trecea pe sub un rând de locuinţe care diviza Piaţa Mică în două părţi.
Locul pe unde trecea acest tunel curbat era cunoscut sub denumirea de Băncuţele Minciunilor, nume dat în secolul al XVI-lea. Din cauza faptului că zona devenise insalubră, magistratul de la acea vreme a luat decizia de a demola rândul de case şi tunelul a fost spart, locul său fiind luat de un culoar de trecere. După demantelarea tunelului, pentru a se face legătura între Piaţa Huet şi Piaţa Mică, a fost construită o pasarelă de lemn.
În anul 1859, la turnătoria lui Griderich a fost turnat un pod de fontă. Acesta a fost montat în Sibiu în locul pasarelei de lemn, fiind inaugurat de oficialii cetăţii pe data de 17 decembrie 1860. Podul Minciunilor este de fapt o pasarelă pietonală şi constituie, cronologic, a treia construcţie de acest fel de pe teritoriul României.
Localnicii au denumit această pasarelă cu titulatura de Pod al Minciunilor, iar autorităţile sibiene au amenajat aici o promenadă superioară pe pod şi una pe sub acesta, ambele fiind iluminate cu felinare.
Podul gravitează în jurul mai multor legende, una dintre acestea ne dezvăluie faptul că în Piaţa Mică, cunoscută ca fiind piaţa negustorilor, era pe de altă parte şi loc al negocierilor. Şi cum de multe ori în negustorie existau şi clienţi păcăliţi, aceştia se întorceau furioşi cu marfa cumpărată şi sub privirile mulţimii îi aruncau de pe pod pe negustorii care i-au furat. În acest fel, negustorilor aruncaţi de pe pod le era adusă „o învăţătură de minte”.
O altă legendă atribuită podului spune că această pasarelă ţinea de curăţenia trupească a tinerelor fete care îşi dădeau întâlnire cu iubiţii lor în locul respectiv. Aici se făceau jurămintele de iubire şi tinerele susţineau că sunt neprihănite. Când lucrurile nu erau în tocmai cu jurămintele făcute pe pod, imediat după noaptea nunţii tinerele erau duse de păr pe pod şi aruncate pentru a fi pedepsite pentru jurămintele lor mincinoase. Există, de asemenea, o legendă conform căreia tinerii de la Academia Militară din Sibiu, după ce furau inimile fetelor, le promiteau acestora întâlniri sub clar de lună pe acest pod - întâlnire la care nu se mai prezentau ulterior.
Cea mai originală legendă despre acest pod ne dezvăluie că podul ar avea urechi şi o putere supraomenească. Astfel, când cineva spune o minciună pe acest pod, acesta se prăbuşeşte, aducând mincinosul cu picioarele pe pământ.
Ascultati istoricul obiectivelor turistice din Romania apeland serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numarul unic 0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 4321
Sursa foto: ro.wikipedia.org
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau