Rezervaţia naturală Cascada Mişina
Dimensiune font:
Judeţul Vrancea este aşezat în zona de S-E a ţării, la curbura Carpaţilor Orientali, reprezentând judeţul de legătură dintre cele trei provincii istorice: Moldova, Ţara Românească şi Transilvania. Datorită poziţiei sale geografice, judeţul conţine toate formele de relief, armonios îmbinate.
Judeţul cuprinde două municipii: Focşani, reşedinţa de judeţ, şi Adjud. Ceea ce deosebeşte Vrancea de celelalte zone din ţară este faptul că se află într-o puternică zonă seismică, aici producându-se cutremure de mare adâncime.
Vrancea este judeţul în care găseşti amintiri despre Actul Unirii din 1859 la tot pasul, amintirea Primului Război Mondial, fiind şi el marcat prin diferite monumente. Judeţul Vrancea este unul din locurile pe care n-aţi vrea să le rataţi, datorită numeroaselor obiective culturale, naturale, istorice sau religioase.
Cascada Mişina este situată în bazinul superior al pârâului Mişina, din judeţul Vrancea. Aceasta s-a format ca urmare a proceselor tectonice din trecut, rezultând căderi de apă de aproximativ 12 metri.
Rezervaţia este dominată de Culmea Mişinei, la est şi Culmea Făgetu Rotund, la vest. Aici au fost găsite 122 de specii de plante superioare, originea lor fiind asemănătoare celor din ariile protejate vecine.
Rezervaţia Căldările Zăbalei este zonă cu rol de coridor ecologic, ce protejează carnivorele mari din judeţ.
În ceea ce priveşte căile de acces, există drumurile forestiere de pe văile pârâielor Bălosu şi Mişina.
Dacă tot aţi ajuns în regiune, nu puteţi rata ariile protejate vecine. Una din acestea este Rezervaţia Căldările Zăbalei, care se găseşte în sectorul superior al cursului Zăbalei, în zona de confluenţă cu pârâul Zarna. Zona este specială prin aspectul deosebit al albiei, cu roci ce au fost sculptate de râu şi datorită elementelor valoroase de faună şi floră ce sunt prezente în rezervaţie. Numele de „căldări” vine de la sculpturile în pachetele de gresii masive de pe albia pârâului.
La nordul rezervaţiei întâlnim Culmea Frumoasele, Culmea Muselor şi Dealul Negru la sud-vest şi Culmea Vetrila la sud-est.
Alt loc ce merită vizitat este Rezervaţia „Focurile Vii”, situată în Subcarpaţii Vrancei, pe malul drept al Milcovului, la o altitudine de 430 m. În anul 1973 s-a deci înfiinţarea unei rezervaţii geologice aici, cu o suprafaţă de 12 ha. Gazele ajunse la suprafaţă ard singure sau pot fi aprinse, generând flăcări colorate, cu nuanţe de galben, roşu şi albastru. Flăcările ating înălţimi de până la 50 de cm, iar în timpul cutremurelor depăşesc chiar şi 2 metri. Dimensiunea, numărul şi intensitatea focurilor variază de la anotimp la anotimp sau de la noapte la zi. Debitul emanaţiilor de gaze naturale este influenţat şi de precipitaţii şi de nivelul pânzei freatice. Alături de gaz metan, la suprafaţă ajung şi mici cantităţi de dioxid de carbon, azot şi heliu.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic
0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 3607
Sursa foto: commons.wikimedia.org/
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau