Rezervaţia Peştera şi Izbucul Albastru al Izei
Dimensiune font:
În Maramureş există 33 de obiective naturale protejate, un parc naţional – Munţii Rodnei - şi unul natural – Munţii Maramureşului. Acest ţinut, căruia zeii i-au dăruit deosebite frumuseţi, se prelungeşte în Ţara Oaşului, Bucovina, Ţara Lăpuşului, Ţara Chioarului şi cea a Codrului.
La ieşirea din Săcel, spre Dealul Moiseiului se ridică o uriaşă piramidă terasată, iar la dreapta ei se iveşte Pietrosul Rodnei, respectiv ascendenta Culme a Hotarului suind spre Golgota Pietrosului. Iza devine din ce în ce mai mică, coteşte spre obârşii, la dreapta, intrând într-un accidentat defileu străjuit de pereţi din calcare eocenice şi de codri de fag, paltin şi molid.
Din Dealul Moiseiului, 6 kilometri ne despart de izbucul Izvorului Albastru al Izei, o minune a naturii, valea ieşind la lumină după un parcurs subteran de peste 1.250 de metri, printr-o peşteră cartată, dezvoltată în carsturi - Peştera Izvorului Albastru al Izei.
Peştera şi Izbucul Izvorului Albastru al Izei devine arie protejată, de interes naţional în anul 1977, când i se recunoaşte unicitatea şi frumuseţea peisagistică.
Se întinde pe o suprafaţă de circa 100 de hectare, denumirea de Izvor Albastru fiindu-i dată, datorită culorii albastre-verzui a apei. Pereţii stâncoşi au pe alocuri înălţimi de 4 sau chiar 10 metri, conferind defileului un aspect de canion cu pereţii foarte apropiaţi, zona aceasta fiind cunoscută ca Uliţa de Piatră.
Peştera Izvorul Albastru al Izei este situată la 1310 metri, şi se află pe versantul nordic al Vârfului Bătrâna. Cu o lungime totală de 2400 de metri, aceasta se întinde pe raza localităţii Săcel. Calcarele ce o compun au fost datate ca fiind originare ale epocii mijlocii a paleogenului.
Rezervaţia se află în supravegherea Administraţiei Parcului Naţional Munţii Rodnei, ce se află în structura Regiei Naţionale a Pădurilor. Scopul formării acestei rezervaţii a fost şi este protejarea şi conservarea habitatului natural, a florei şi faunei sălbatice şi a biodiversităţii biologice.
Dacă tot vă aflaţi în apropiere de Săcel, vă invităm să vizitaţi şi localitatea, cunoscută ca important centru de ceramică roşie. În Săcel, vechile meşteşuguri şi preocupările artizanale sunt la mare cinste. Vă invităm să vizitaţi aici pe meşterul Grigore Ţulean, cioplitor în lemn, meserie pe care o practică de peste un deceniu. Acesta realizează miniaturi, icoane, porţi de lemn, cruci de lemn de cireş, obiecte de uz gospodăresc – căuce, fuse, pecetare sau linguri, dar şi jucării de lemn împodobite cu motive tradiţionale: cruci, rozete, dinţi de lup sau altele.
Nu puteţi să nu vizitaţi şi colecţia lui Vasile Şuşca, binecunoscutul confecţioner de măşti tradiţionale ilare, triste sau groteşti. Acesta foloseşte ca materiale piei de capră şi oaie, măştile fiind întrebuinţate pentru sărbătorile laice sau religioase de Crăciun care au loc în satele maramureşene.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic 0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 3202.
Sursa foto: maramuresul-cr.uv.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau