Stâna Regală şi Stâncile „Franz Joseph”, Sinaia
Dimensiune font:
Frumoasa staţiune Sinaia, considerată „Perla Carpaţilor”, aşezată la poalele munţilor Bucegi, este străjuită de Vârful cu Dor, Vârfurile Furnica şi Piatra Arsă şi se află la 49 km de Braşov.
Istoria întemeierii localităţii Sinaia seamănă cu o poveste. Aici a fost înălţată o mănăstire, a cărei existenţă pare că s-a ivit din aburii unui vis şi legământ sacru. Legendele spun că exista un schit ascuns într-un luminiş din Muntele Molomot, Furnica de azi. Aici, la schit, erau adăpostiţi călugării pustinici. Tradiţia populară vorbeşte despre o noapte de Sfânta Marie, când îngrijitorul schitului ar fi stat puţin să se odihnească pe culmea dealului sub care este astăzi Mănăstirea Sinaia. Acesta a adormit şi a visat cete de îngeri care cântau Troparul Adormirii în poieniţa din vale. Peste timp, Mihai Cantacuzino, auzind despre asta, şi-a adus aminte că pe vremea când se afla ascuns de prigonirile turcilor, în Muntele Sinai, a promis că dacă va reuşi să ajungă cu viaţă în ţară va face o biserică. Astfel, zideşte biserica în poieniţa de sub deal, numind-o Sinaia, de aici şi numele localităţii.
Aici, la Sinaia, se găseşte un loc unic în ţară pentru frumuseţea şi naturaleţea lui, Stâna Regală. Ca să ajungeţi aici, nu vă ia mai mult de două ore, asta în cazul în care alegeţi să faceţi traseul pe jos şi să vă bucuraţi de aerul proaspăt în care se scaldă întreaga staţiune. Un alt motiv să alegeţi parcurgerea traseului pe jos este şi faptul că veţi păşi pe locul care odinioară reprezenta poteca regală.
De îndată ce veţi ajunge la Stâna Regală veţi fi impresionaţi de poiana mare şi frumoasă care vă întâmpină aici. Peisajul de aici este atât de mirific, încât pare desprins din basme. Un lucru important care trebuie ştiut este faptul că la doar 10 minute de Stâna Regală se află Pârâul Peleş, cu mici cascade alcătuite din pietrele de munte şi cu ape reci şi repezi.
De o frumuseţe răpitoare sunt şi Stâncile „Franz Joseph”, situate lângă cabana Poiana Stânii. Se spune că familia regală le-a amenajat pentru a putea admira de pe terasele acestora peisajul încântător de pe Valea Superioară a Prahovei. De vreme ce ajungeţi aici, veţi putea admira şi Predealul, Sinaia, Jepii Mari sau Piscul Câinelui.
Drumul până la Stâna Regală sau până la Stâncile „Franz Josef” nu este unul uşor, de aceea vă recomandăm să vă asiguraţi că sunteţi echipaţi corespunzător, iar condiţiile meteo vă permit această excursie.
La Sinaia puteţi vizita, de asemenea, Castelul Pelişor, construit în stilul Renaşterii germane şi în stilul englezesc Tudor, după planurile arhitectului ceh Karel Liman. Un alt obiectiv turistic pe la care vă puteţi abate din drum este Cazinoul din Sinaia, o impunătoarea clădire aflată în partea nordică a parcului Dimitrie Ghica, construită într-un singur an (1912 – 1913).
Nu rataţi nici Castelul Foişor, construit la început ca parte a complexului de clădiri ale Castelului Peleş. Pentru că a fost finalizat înaintea Peleşului, Regele Carol I şi Regina Elisabeta au locuit aici până la finalizarea lucrărilor la castel. Tot aici au stat şi Regina Maria şi Regele Ferdinand, până la finalizarea construcţiilor la Pelişor. În timpul domniei lui Carol al II-lea Foişorul a fost cuprins de un incendiu, astfel a început reconstruirea lui între anii 1923 – 1933.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic 0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 3776
Sursa foto: facebook.com
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau