Statiunea Baisoara – Cluj
Dimensiune font:
Situata la obarsia paraului Gera (izvor al vaii Ierta), pe culmile ce pleaca spre est din varful Buscat (1676 m), Statiunea Baisoara se afla pe teritoriul comunei Baisoara (jud.Cluj). Pe locul actualei statiuni au existat, din vechi timpuri, gospodarii de vara ale taranilor din Muntele Baisorii, sat atestat documentar la 1760 si format probabil prin roirea satului Baisoara, atestat inca de la 1460. Prima cabana turistica a fost construita de ascociatia turistica "Fratia Munteana", infiintata la 21 noiembrie 1921 la Cluj (si devenita ulterior sectia "Muntii Apuseni" a Touring-Clubului Romaniei), din conducerea careia faceau parte Emil Racovita, Valeriu Puscariu, Iuliu Moldovan, Titus Vasiliu, Leon Daniello si alte personalitati. Inaugurata la 30 septembrie 1934 in prezenta a peste 500 de persoane, cabana dainuie si astazi, proprietar fiind Regia Autonoma Judeteana de Apa-Canal Cluj. Privelistea este larga, deschisa spre Campia Transilvaniei, Cheile Turzii si spre zari mai departate, in conditii de vizibilitate buna putandu-se admira muntii Maramuresului, Tibles, Rodnei, Calimani si Fagaras iar uneori si Carpatii Padurosi, Gutaiul, Suhardul, Gurghiul, Muntii Harghita, Ciucasul. De pe varfurile din apropierea statiunii se vad pe cer senin si Sureanul, Parangul si Retezatul, iar in conditii exceptionale, chiar Tatra Inalta.
In statiune se pot practica diverse sporturi si jocuri, baza ramane insa pe sporturile montane, pentru practicarea carora exista in zona vaste posibilitati, in special pentru drumetie, schi alpin, schi de tura, ciclism montan, parapanta, in mai mica masura schi fond, alpinism si speologie. Exista doua partii de schi in statiune insa doar una dintre ele (Partia Mare) este folosita regulat si intensiv: Partia Mare cu o lungime de 1200m, dificultate medie, Partia Slalom cu o lungime de 300m, pentru avansati, ambele au teleschi.
In statiune se ajunge pe un drum modernizat, ce se desprinde din DJ 107M in Baisoara si urca 10 km pe valea Ierta pana in satul Muntele Baisorii, apoi inca 8 km pana in statiune (Distanta Cluj-Napoca - statiune: 60 km). Din statiune mai pleaca trei drumuri nemodernizate: unul coboara in valea Vadului, unul urca pana pe Vf. Muntele Mare (1826m, al treilea ca inaltime din Apuseni) si unul coboara in Muntele Baisorii pe paraul Crintului. Afluxul turistic este mare, in special iarna si la sfarsit de saptamana. Accesul obisnuit se face dinspre Cluj-Napoca sau Turda cu automobilul sau cu autobuze pana in satul Muntele Baisorii, apoi pe jos 45′ sau cu ocazii. Iarna exista autobuze pana in statiune.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau