Staţiunea Balta Albă
Dimensiune font:
Situată pe malul lacului cu acelaşi nume, Staţiunea balneoclimaterică Balta Albă din judeţul Buzău este recunoscută pentru tratarea bolilor reumatismale, periferice, neurologice, ginecologice şi dermatologice datorită numeroaselor sale izvoare cu ape minerale cunoscute încă din secolul al XIX-lea.
Apa lacului este sodică, slab magneziană, clorurată, hipotonă şi slab sulfatată. Sunt cunoscute, de asemenea, proprietăţile cu efect terapeutic ale nămolului. Lacul Balta Albă se întinde pe o suprafaţă de 1,167 ha şi este declarat rezervaţie naturală.
Accesul spre Staţiunea Balta Albă se face pe drumul naţional 22, Buzău-Brăila. Aici veţi găsi un peisaj foarte diferit de cel al localităţilor din jur şi veţi putea observa că întreaga zonă este dominată de întinderea de apă care a dat numele aşezării. Oamenii regiunii susţin că în adâncurile acestui lac se află „aurul negru”, un nămol special care poate vindeca numeroase afecţiuni.
Bazele staţiunii Balta Albă au fost puse de boierul Dumitru Seceleanu în secolul al XVIII-lea, când acesta a construit aici primele cabinete şi instalaţii pentru tratarea afecţiunilor reumatice. Tot în această zonă, boierul a construit un atelier de covoare, un distilerie de rachiu, un uscător de fructe şi produs marmeladă şi a plantat o livadă de 100 ha.
Deşi regiunea în care a fost ridicată staţiunea era populată încă de la începutul erei creştine, aceasta a fost atestată documentar abia în timpul acestui boier. Carol Davila a analizat nămolul extras din această staţiune, confirmând calităţile sale terapeutice.
În anul 1872, în staţiunea Balta Albă fondată de boierul Seceleanu a fost construit primul hotel, iar la scurt timp după aceea au fost inaugurate băile calde şi reci.
Etimologia numelui satului Balta albă provine, conform hrisoavelor vremii, de la numele lacului aflat în apropiere. Oamenii zonei au denumit lacul astfel, datorită iluziei optice care are loc vara pe malurile apei. Din cauza căldurii, apa se evaporă, lăsând în urmă săruri depuse pe marginea apei care de la distanţă lasă impresia că lacul ar fi alb.
Nămolul din Balta Albă folosit pentru tratamente este un extract natural sapropelic. Acest complex mineral organic şi enzimatic are proprietăţi regeneratoare, analgezice, biotrofice, antiinflamatoare, vasodilatatoare şi sedative. În trecut, mii de turişti din peste douăzeci de ţări îşi petreceau vacanţele în staţiunea balneară unde se făceau produsele cosmetice şi tratamentele medicale Pell Amar. Tratamentele de aici erau cunoscute pentru vindecarea psoriazisului, bolilor reumatice, sclerodermei localizate, obezităţii sau nevralgiilor.
În apropierea staţiunii se află rezervaţia naturală Amara, care se întinde pe o suprafaţă de 814 ha şi are o vegetaţie asemănătoare Deltei Dunării. Tot în zonă, mai exact pe şoseaua Balta Albă-Amara, se află movilele gemene, o descoperire arheologică funerară de tip necropolă ce datează din secolele III-IV d. Hr..
Acest loc minunat, binecuvântat cu frumuseţi naturale, dar şi deţinător al unor tratamente naturale cu proprietăţi terapeutice, Staţiunea Balta Albă este una din aşezările Buzăului ce merită inclusă în itinerarul dumneavoastră turistic.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic 0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 4724
Sursa foto: turismland.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau