Statiunea Bazna – Sibiu
Dimensiune font:
Situata in nordul judetului Sibiu, Statiunea Bazna se afla la o altitudine de 320m, intr-o regiune deluroasa, langa comuna Bazna. Asezarea statiunii in apropierea unor importante drumuri si cai ferate face posibil accesul in zona din orice colt al tarii. Initial Statiunea Bazna a fost asezata in alt loc, mai spre vest, pe Valea Morii, spre Boian de unde a fost mutata pe actuala vatra in secolul al XIV-lea. Pe la sfarsitul aceluiasi secol s-a construit in mijlocul asezarii o cetate fortificata cu palisade. Premizele infiintarii statiunii incep inca din anul 1671, cand niste ciobani, aprinzand un foc sa se incalzeasca, au descoperit, fara voia lor, zacamantul de gaz natural de la Bazna. Prin aceasta, ca si prin apele minerale descoperite ulterior, statiunea a atras atentia oameniler nu numai din Transilvania, ci si din alte locuri.
Statiunea Bazna se bucura de o clima temperat-continentala moderata, cu umiditate mai ridicata. Fiind asezata intr-o depresiune de tip butoniera, temperaturile sunt mai reduse decat in alte zone similare, cu veri mai racoroase si ierni mai blande si umede. Temperatura medie anuala este de 8,6 grade Celsius. Minima lunii ianuarie se situeaza in jurul valorii de -19,2 grade Celsius, iar temperatura maxima a lunii iunie este de +29,9 grade Celsius. Lunile cele mai ploioase cu nivel mare al precipitatiilor sunt mai-iunie, iar lunile cele mai secetoase sunt ianuarie-martie. Factorii naturali principali de cura sunt: apele minerale sarate-iodurate, folosite sub forma de bai, namolul de Bazna care se preteaza la impachetari, sarea de Bazna care se foloseste sub forma de comprese, cataplasme. Factorii naturali secundari sunt reprezentati de mediul inconjurator si de aerul curat care fac din parcul statiunii Bazna si nu numai, un loc de plimbare si relaxare.
Legata inca de la inceputuri de exploatarea gazului metan, apa sarata de Bazna este valorificata incepand cu anul 2000 si in cadrul Complexul Balnear Expro.
Pe sosea statiunea se afla la 18 km de Medias, unde se poate ajunge fie de la Sibiu, fie de la Sighisoara, si la 22 km de Tarnaveni, unde se poate ajunge de la Targu Mures. Pe calea ferata se poate ajunge prin statiile CFR Medias si Tarnaveni, iar pe calea aerului, localitatea este deservita de aeroporturile Sibiu si Targu Mures.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau