Ţara celor o mie de insule
Dimensiune font:
* Croaţia îşi merită pe deplin renumele de „ţara celor o mie de insule” datorită litoralului său dantelat, de altfel unul dintre cele mai dantelate din lume * ţara are unul din cele mai impresionante ţărmuri maritime din întreaga lume, linia de coastă având aproximativ 6.000 km lungime * litoralul croat oferă varietate în ceea ce priveşte plajele, de la cele cu pietriş alb, cum este plaja Baska, pe insula Krk, până la cele pietroase, acoperite cu cristale strălucitoare de sare de mare, care se găsesc din abundenţă la Marea Adriatică, precum şi plaje atrăgătoare şi celebre cum este Zrce, pe insula Pag, supranumită „Ibiza Croaţiei”
Insula Krk, cea mai mare din cele aproximativ 1.000 de insule ale Croaţiei, reprezintă un punct de atracţie pentru turiştii iubitori de natură, climă blândă, plaje pustii şi oraşe vechi. Insula Krk şi-a păstrat toate caracteristicile unei insule, în ciuda faptului că este legată de ţărm printr-un pod rutier. Faptul că este înconjurată de ape, dar în acelaşi timp este accesibilă datorită podului rutier, explică uriaşul potenţial turistic al insulei Krk, precum şi numărul mare de apartamente şi camere închiriate aici. Insula, aflată la 150 km de coastă şi legată de continent printr-un pod lung de doi kilometri, este vizitată anual de sute de mii de turişti datorită atmosferei unice, mediteraneene, a străzilor înguste, pavate cu piatră, a palmierilor şi tavernelor cu mâncăruri specifice zonei. Situată în Golful Kvaner, Krk dispune de aeroport propriu şi de câteva porturi din care pornesc curse regulate către insulele învecinate.
Insula Brac, în afară de piatra atât de apreciată, oferă tot ce şi-ar putea dori un turist de la vacanţa de vară. Plaja cu nisip Zlatni rat din Bol, foarte populară, de altfel, a fost votată ca fiind una dintre cele mai frumoase plaje din lume. Cele mai vizitate centre turistice de pe insula Brac sunt Bol, Milna, Postira, Supetar şi Sutivan. Pe insula Brac veţi găsi numeroase plaje cu nisip, cu prundiş sau stâncoase, precum şi golfuri ascunse, înconjurate de păduri dese de pini.
Peninsula Istria, mărginită de Slovenia şi de o graniţă maritimă cu Italia, este cea mai populară destinaţie a Croaţiei printre turiştii occidentali. Peninsula găzduieşte o serie de staţiuni, printre care se numără Umag, Porec şi Rovinj, toate fiind localităţi milenare, bogate din punct de vedere arhitectural şi arheologic, extrem de bine dezvoltate turistic şi cu o viaţă de noapte agitată. Oraşul-staţiune Porec se află în topul celor mai bine cotate staţiuni ale ţării, clasamentul fiind întocmit de Biroul pentru Turism al Croaţiei. Biserica Euphrasius şi centrul istoric din Porec au fost incluse, în anul 1997, pe lista UNESCO. Întreaga regiune a Peninsulei Istria este extrem de pitorească, remarcându-se atât prin frumuseţea nealterată a pădurilor sale, cât şi prin vestigiile romane din principalele sale oraşe, deosebit de bine conservate. Numeroasele plaje izolate în golfuri sălbatice sunt „bijuteriile” Croaţiei, ascunse în adevarate oaze naturale neatinse de mâna omului, în Istria. Cei care iubesc nudismul şi libertatea absolută se pot bucura de plajele pentru nudişti, cum ar fi Koversada şi Valalta.
Split este oraşul este considerat de localnici inima coastei Dalmaţiei. Aflat la 150 km nord de Dubrovnik, este cea mai mare localitate de pe litoral. Atunci când colonia romana Salona a fost invadată de barbari, în secolul al VII-lea, mulţi dintre locuitori s-au refugiat la Split, în spatele zidurilor înalte ale Palatului lui Diocleţian. Acesta este în prezent principala atracţie a oraşului şi constituie locul unde se găsesc cele mai impozante ruine romane din regiune. Construit ca o fortăreaţă, Palatul lui Diocleţian adăpostea apartamentele imperiale, mai multe temple şi un mausoleu. Foarte bine au rezistat trecerii timpului şi un vestibul al palatului original, piaţa cu coloane, templul lui Jupiter şi baza mausoleului lui Diocleţian, transformat astăzi în catedrală. În imediata apropiere a ruinelor romane se află câteva clădiri medievale, printre care şi o primărie datând din secolul al XV-lea.
Alte destinaţii turistice
Dubrovnik este un oraş medieval, înconjurat de ziduri vechi din secolul al XIII-lea şi cu vedere spre Marea Adriatică. Dubrovnik este o destinaţie turistică foarte căutată din Europa, centrul său vechi fiind inclus în patrimoniul UNESCO. Este situat la poalele muntelui de calcar Srd, într-o vale închisă, la sud-vest de platoul Lapad.. Cu 2.554 de ore de strălucire a soarelui, Dubrovnik se află printre cele mai însorite oraşe din sudul Europei. Un alt aspect inedit ţine de faptul că e înconjurat de doi kilometri de fortificaţii, cu numeroase turnuri şi bastioane, cel mai cunoscut fiind Turnul Lovrijenac, poziţionat în partea de vest. Pe vremuri, oraşul avea patru porţi de acces în cetate: Pile, Ploce, Peskarija şi Gate. Dacă intrati în oraş pe la poarta Pile, veţi ajunge pe Stradun, cea mai lungă şi mare stradă din Dubrovnik. Cu o lungime de 292 m, Stradun este centrul comercial, spiritual şi al vieţii de noapte din Dubrovnik.
La stânga porţii Pile se află una dintre cele mai importante atracţii turistice din Dubrovnik: Mănăstirea Franciscană. Construită în secolul al XIII-lea, este alcătuită dintr-o biserică, un muzeu, o farmacie, cea mai veche din Europa, o galerie şi o grădină. Toate drumurile din Dubrovnik duc la Palatul Rectorului, una dintre cele mai frumoase atracţii din oraş. Palatul impresionează prin arhitectura impunătoare, fresce uluitoare, colecţii de artă şi mobilier clasic.
Zagreb, capitala Croaţiei, este o metropolă specifică centrului Europei, ce combină eleganţa arhitecturală a secolului al XIX-lea cu distracţii moderne. Una dintre principalele atracţii turistice din Zagreb este Catedrala Neo-Gotică, ce se remarcă în special datorită celor două turle, vizibile din orice zonă a oraşului. Din nefericire, este aproape permanent în renovare, în mare măsură din cauza istoriei sale zbuciumate. Întemeiată în anul 1093, construcţia iniţială a fost finalizată abia în 1242. Au urmat alte momente dificile pentru integritatea clădirii, unul dintre acestea fiind cutremurul din 1880. În anii ’90, au debutat lucrările de refacere. Din vechile construcţii se mai păstrează frescele din secolul al XIII-lea, stranele renascentiste, altarele din marmură şi un amvon în stil baroc.
Găzduit de o clădire în stil neo-renascentist, Muzeul Mimara din Zagreb conţine una dintre cele mai valoroase colecţii de artă din Europa. Obiectele, în număr de câteva mii, au fost donate municipalităţii de către Ante Topic Mimara, un colecţionar originar din Zagreb. În prezent, în galeriile muzeului sunt expuse 3.750 de opere de artă, printre care se numără lucrări semnate de Rafael, Rembrandt, Rubens, Van Gogh şi Da Vinci. Tot aici poate fi admirată o impresionantă colecţie de artefacte aparţinând civilizaţiilor străvechi, precum Egiptul, Grecia, Mesopotamia sau Roma Antică.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau