Qatar a redus de 7 ori cazurile de COVID-19 cu o aplicație mobilă: Cum funcționează aplicația

iPhone 7

Dimensiune font:

| 01-11-2020 10:02

 În lupta împotriva exploziei cazurilor de coronavirus, tot mai multe state revin la măsuri parțiale de restricționare a circulației oamenilor sau chiar la un lockdown general, așa cum s-a întâmplat și în primăvară, informează digi24.ro

 

Autoritățile speră că dacă vor limita circulația populației vor putea să țină sub control valul 2 al pandemiei. Ușor, ușor, statele care au zeci de mii de cazuri raportate zilnic încep să se izoleze pentru că nu mai pot controla răspândirea infecției.Există însă și țări care au reușit să scape de valul 2 și să țină pandemia sub control. Una dintre ele nu a mai apelat la polițiști sau forțe de ordine pe străzi. A apelat la un altfel de “polițist”, unul care stă chiar în buzunarul fiecărui cetățean și raportează totul!

„Epidemiologul” din buzunar

În primăvară, Qatarul a atins vârfuri zilnice de 1.500 de cazuri noi, asta în timp ce în România, de exemplu, în aceeași perioadă aveam 300 de cazuri în 24 de ore și se impunea carantina generală în timpul stării de urgență. Autoritățile qatareze au impus și ele o astfel de carantină, dar apoi au venit cu o altă soluție pentru a reduce numărul de infectări.

Fiind un stat bogat, dar mic, Qatarul nu și-a permis să facă mii de anchete epidemiologice pe zi, așa că au înlocuit această modalitate de a descoperi persoanele posibil infectate cu o alta: o aplicație pentru mobil!

În luna mai, guvernul qatarez a lansat Ehteraz, o aplicație care a devenit obligatorie. Fiecare rezident din Qatar, nativ sau străin, a fost obligat să instaleze pe telefon această aplicație. Experții în sănătătate au pus atunci la îndoială eficiența ei, dar autoritățile nu au cedat, chiar dacă metoda folosită de Ehteraz poate fi considerată una de urmărire tip „Big Brother”.

Cum funcționează aplicația

Ehteraz a fost concepută pentru a putea stabili dacă o persoană neinfectată a intrat în contact cu una confirmată pozitiv. În momentul în care o persoană părăsește locuința și intră într-un magazin, mall, hotel etc este obligată să pornească GPS-ul telefonului și să arate aplicația la intrare. Aceasta înregistrează locația respectivă în sistem.

Programul are și patru coduri de culoare asociate fiecărui cont: verde înseamnă că ești negativ, galben înseamnă că ar trebui să fii în carantină, gri înseamnă izolare, iar roșu înseamnă că este pozitiv. Practic, în momentul în care prezinți aplicația la intrarea într-un magazin și ești galben, gri sau roșu ți se interzice accesul. În incintă vor avea acces doar persoanele cu cod verde, iar astfel toată lumea este în siguranță.

Fiecare utilizator este monitorizat după un cod unic. Astfel, dacă o persoană este testată pozitiv, autoritățile deschid apoi informațiile adunate de aplicație și văd pe unde a circulat persoana respectivă și dacă ar fi putut intra în contact cu alți oameni. De asemenea, pot stabili dacă o persoană neinfectată a intrat într-un spațiu unde a fost înregistrat un caz pozitiv. În acest fel, autoritățile știu cine prezintă un risc de a transmite virusul mai departe și trebuie carantinat!

Ce a declarat Raluca Iacob, o româncă stabilită în Doha de 6 ani, pentru digi24.ro:

„In prima fază am fost sceptică și puțin speriată de nivelul ridicat de control din partea autorităților. Cu timpul însă, am realizat că această aplicație salvează vieți. Ehteraz permite utilizatorului să fie atenționat dacă în proximitate se află persoane suspecte sau dacă sunt persoane în carantină. În același timp mă simt în siguranță știind că în orice spațiu închis nu intri decât dacă Ehterazul e green (verde). Nu există negocieri sau scuze.”

Aplicația nu face doar o urmărire a persoanei. Utilizatorii au acces la date în timp real cu privire la numărul de cazuri confirmate, numărul de persoane vindecate, teste făcute, cazuri în ATI, dar și decese. În plus, atât în aplicație, cât și pe site-ul acesteia, sunt informați cu privire la deciziile luate de autorități, recomandari și au acces la o linie de telefon pentru urgențe.

Toate datele stocate de Ehteraz sunt confidențiale, iar la ele au acces doar echipele care fac anchete epidemiologice, NU și forțele de ordine! Practic, polițiștii, de exemplu, nu pot avea acees la aceste informații pentru a dovedi o infracțiune sau alte încălcări ale legii. Datele sunt șterse complet din sistem după două luni.

Refuzul instalării, pedepsit cu amenzi sau închisoare

Instalarea aplicației nu reprezintă o recomandare. Chiar dacă Amnesty International, de exemplu, a avertizat că există anumite vulnerabilități în ceea ce privește protecția datelor personale stocate de aplicație, qatarezii nu pot refuza instalarea ei. În caz contract amenda poate ajunge la 55.000 de dolari sau chiar pot fi condamnați la 3 ani de închisoare!

Au existat și critici internaționale la adresa guvernului din Qatar. Organizația Mondială a Sănătății a pus aplicația sub semnul întrebării și susține că urmărirea traseului unei persoane nu are decât un „oarecare” efect și că urmărirea digitală nu ar trebui să înlocuiască urmărirea făcută manual.

Electronic Frontier Foundation, una dintre cele mai mare organizații pentru protecția drepturilor digitale spunea, citată de Al Jazeera, că tehnologia GPS folosită de telefoane nu poate fi atât de precisă încă să arate o apropiere de mai puțin de 2 metri între două persoane care folosesc telefonul, adică distanța socială minimă recomandată pentru a evita răspândirea.

Autoritățile din Qatar s-au apărat și au spus că tehnologia folosită de Ehteraz le permite să analizeze o anumită arie în care o persoană a circulat și apoi, prin descărcarea datelor, să identifice persoanele sau „majoritatea persoanelor” cu care utilizatorul a fost în contact în zona respectivă.

Qatar a ieșit din spirala infectărilor

După vârful înregistrat în aprilie, cu peste 1.500 de cazuri zilnice și lansarea aplicației obligatorii în mai, Qatarul a început să înregistreze o scădere a numărului de infectări.

La 5 luni de la introducerea Ehteraz, numărul cazurilor zilnice a scăzut la 200-300 pe zi și mai are doar 3.000 de cazuri active. Micuțul stat din Golf stă foarte bine la capitolul decese cauzate de COVID-19.

În primele opt luni din acest an au murit doar 231 de persoane din cauza infecției. În Terapie Intensivă sunt acum 41 de persoane, în timp ce numărul total de teste efectuate de la începutul pandemiei a depășit 965.000.

Numărul zilnic mic de infectări a făcut ca în urmă cu câteva săptămâni, Qatarul să iasă de pe lista galbenă a autorităților din România, iar cei care vin din Qatar în țara noastră nu mai sunt obligați să stea în carantină. În schimb, românii care merg acolo trebuie să intre în izolare, din cauza numărului foarte mare de îmbolnăviri din țara noastră.

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:26

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum devine moldovenesc grâul ucrainean. ”În război se fac cele mai mari profituri!”
19/05/2024 20:03

Republica Moldova exporta in Romania, in trimestrul III 2021, o cantitate de 14.699 de tone de grau, iar după inceperea războiului, in trimestrul III din 2022, a urcat la 74.000 de tone de grau, pentru ca in ...

Explicațiile pentru presiunea mare de la granițele României: Peste 275.000 de oameni au trecut frontierele în 24 de ore
19/05/2024 17:01

Peste 275.000 de oameni si circa 86.000 de masini au trecut frontiera Romaniei in ultimele 24 de ore, anuntă duminică Politia de Frontieră. Punctele de trecere a frontierei sunt mai aglomerate deoarece dumin ...

Elicopterul în care s-ar afla președintele Iranului s-ar fi prăbușit
19/05/2024 16:53

Un elicopter in care s-ar fi aflat presedintele Iranului, Ebrahim Raisi, ar fi fost implicat intr-un accident aviatic. Acesta călătorea intr-un convoi de 3 elicoptere, unul dintre ele s-ar fi prăbusit, dar n ...

Colonelul Talpan, declarații de noaptea minții: și-a făcut de râs superiorii și a dat o veste bulversantă
19/05/2024 15:56

Pe vremuri, se stia că disciplina e o conditie de bază in cadrul Armatei. Iar ierarhiile se respectă cu sfintenie. In ultimii ani insă, in ceea ce priveste Armata Romană cel putin, aparitia personajului Fl ...

Armata României se „dezintegrează”. Val de plecări din Ministerul Apărării Naționale din cauza salariilor mici
19/05/2024 15:36

Tinerii care sunt ingineri in Armata Romaniei, dar si cei care au alte functii, aleg să-si dea demisia, ca urmare a salariilor mici. Studentii de la cele 4 facultăti ale Academiei Tehnice Militare din Bucures ...

Ciclonul care a distrus Europa ajunge în România! Meteorologii anunță ploi abundente, grindină și vânt puternic
19/05/2024 10:53

În Europa, in ultimele zile, un ciclon a făcut ravagii, cea mai afectată tară fiind Italia. Meteorologii avertizează că ciclonul se intreaptă spre tara noastră si, chiar dacă nu va lovi cu aceeasi ...

Atenție! Reguli stricte în mai multe cafenele din România în weekend
19/05/2024 06:54

Mai multe cafenele din Bucuresti si din Cluj au inceput să le interzică clientilor folosirea laptopului in timpul weekend-ului. Motivul principal ar fi că uneori oamenii sunt atat de focusati pe muncă, inca ...

Trendul bizar care a luat amploare în liceele din România! Elevii se identifică drept animale şi vin îmbrăcaţi ca vulpi şi papagali: 'Urcă în patru labe'
19/05/2024 06:46

Trendul care a uimit Romania! Elevii "furry" au ajuns să sperie profesorii. Fenomenul inspirat de pe reţelele de socializare ii transformă pe copii in diverse animale. Se imbracă şi se comportă ca nişte ...

Inundaţii în Germania, Belgia, Franţa şi Olanda în urma ploilor abundente
18/05/2024 22:19

Mai multe regiuni din Germania, Belgia, Franţa şi Olanda au fost afectate sambătă de inundaţii in urma intemperiilor, iar pagubele se anunţă deja ‘considerabile’ in unele locuri, relatează A ...

Prima ipoteză după naufragiul de la Sf. Gheorghe: 'Cel mai probabil a fost o coliziune cu o altă navă' / Cum s-au salvat cei opt marinari
18/05/2024 20:34

Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor, Adrian Mihălcioiu, a afirmat că cel mai probabil nava scufundată in zona Sfantu Gheorghe s-ar fi lovit de o altă navă şi a explicat că, in general, un vapor s ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei