Cafeaua, vinul și bananele sunt pe cale de dispariție. Ce vom mânca peste 40 de ani

cafea-2

Dimensiune font:

| 05-10-2022 09:30

Schimbările climatice vor provoca și dispariția sau, în cel mai fericit caz, reducerea suprafețelor cultivate cu anumite culturi. Pe măsură ce condițiile de vreme se schimbă, fermierii vor întâmpina mari eforturi în a menține anumite culturi la nivelul solicitat de piețe. În aceste condiții este de așteptat ca anumite produse alimentare să iasă din dieta obișnuită, conform euronews.com.

Cafeaua este cea mai populară băutură din lume, fiind consumată de un număr foarte mare de oameni. Se spune că în fiecare zi se consumă aproximativ 2 miliarde de cești de cafea. Or, pentru a satisface o cerere atât de mare, este nevoie de o cantitate uriașă de boabe de cafea. Doar în 2020 au fost produse, pentru consum, aproape 10 miliarde de kilograme de cafea.

În viitor, lucrurile se vor schimba, mai ales că mai toate culturile de cafea sunt afectate de o ciupercă numită roya sau rugina frunzelor. Aceasta este favorizată de creșterea temperaturilor, în America de Sud.

Conform estimărilor, în Africa, fermele de cafea se vor reduce cu 65% până în 2080.

 

Plantele de cacao și, implicit, ciocolata sunt în pericol
O altă cultură, de cacao, se confruntă cu criză, la nivel global, din cauza ultimelor schimbări climatice.

Specialiștii estimează că zonele cultivate cu cacao s-ar putea confrunta cu o creștere a temperaturii cu 2,1 grade Celsius până în 2050. Astfel va fi redusă foarte mult suprafața cultivată.

Bananele sunt cele mai populare fructe din lume, cultivate în 135 de țări. În acest caz ar putea ca suprafețele potrivite pentru cultivarea bananelor să crească cu 50% până în anul 2070. Pe de altă parte, lipsa apei disponibilă în aceste zone va anula orice posibil beneficiu pentru fermieri.

 

Avocado, o plantă pretențioasă
La fel ca și în cazul bananelor, avocado este produs sub formă de monoculturi. Acest lucru face cultura mai sensibilă la dăunători și boli. Pentru a preveni decimarea culturilor de avocado, fermierii apelează la pesticide care pot dăuna mediului atunci când sunt spălate în timpul ploilor abundente.

Lipsa apei și temperaturile variabile reprezintă o amenințare tot mai mare, pentru aceste culturi. Unii oameni de știință se tem că avocado ar putea dispărea până în 2050.

 

Vinul nu va mai fi o băutură la îndemnâna oricui
Soiurile de struguri sunt foarte sensibile la condițiile de mediu, acesta fiind și motivul pentru care anumite vinuri nu pot fi produse decât în anumite locații. Cea mai mică schimbare poate afecta gustul și aroma acestui produs.

Pentru a menține condițiile ideale de cultivare a strugurilor, producătorii de vinuri caută deja soluții mai pentru a-și produce soiurile celebre.

Dacă pierderea aromelor preferate nu este nu provoacă îngrijorare, un studiu din 2013 estimează că terenurile propice cultivării viței de vie pentru vin se vor reduce cu 73% până în anul 2050. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:04

 

De ce să bei cafea din pudră de roșcove. Beneficii pentru inimă și ficat
04/12/2022 10:23

Locuitorii din Guatemala au descoperit o metodă simplă si eficientă de a savura la maxim proprietătile terapeutice ale pudrei de roscove. Ei beau o cafea preparată din pudră, fără lapte, făr ...

Criză de maioneză în Germania. Cauza este războiul din Ucraina
04/12/2022 09:45

Un client de supermarket isi manifestă supărarea pe Twitter, după ce a constatat că sosurile au dispărut din magazine. „Ce e acum? Cumpărături de panică la maioneză??? Serios?” se plange el ...

Cafea și 5 gustări deosebite pentru micul dejun
04/12/2022 07:30

Orice iubitor de cafea stie ca gustul bauturii sale preferate poate fi intensificat cu ajutorul asocierii culinare potrivite. La micul dejun, o cafea poate fi savurată alaturi de:  1. Bacon. Gustul ...

Cum se prepara cea mai buna cafea la ibric
04/12/2022 07:05

Cafeaua la ibric pare simplu de preparat, insa daca ne dorim sa pastram traditia, trebuie sa facem rost, mai intai, de un ibric din cupru si sa cautam o cafea macinata fin sau chiar sa ne ocupam singuri de ma ...

VIDEO - Cafeaua perfectă, cu Gheorghe Florescu
03/12/2022 07:45

   Stiati că pentru prima dată, cafeaua a apărut la sfarsitul secolului al IX-lea in Etiopia, printr-o intamplare? Un păstor care avea o turmă de capre a observat cum caprele sale au mai multă ...

Clătite cu morcovi
02/12/2022 15:15

Clătitele cu morcovi sunt cele mai pufoase clătite pe care le vei manca vreodată. Cu ajutorul catorva ingrediente poti avea un desert rapid si gustos in acelasi timp. Aceste clătite portocalii sunt ideale ...

Ce este untul Ghee si ce beneficii are pentru sanatate
02/12/2022 14:45

Ghee este untul din traditia culinara a Asiei de Sud si este o alternativa sanatoasa la untul si uleiul traditional. Acesta contine numai grasime pura, bogata in acizi grasi, vitamine si antioxidanti si este id ...

VIDEO/FOTO - Cea mai gustoasă plăcintă cu dovleac
01/12/2022 14:49

Plăcinta cu dovleac este una dintre cele mai savuroase dulciuri din sezonul de toamnă. Usor de preparat, este mereu un desert apreciat. Pentru aluat avem nevoie de: 500 gr făină, 300 ml apă rece, un pra ...

FOTO- Sarmale cu dovleac
01/12/2022 13:45

Sătenii din comuna timişeană Coşteiu de Sus folosesc pentru a da savoare mancării in postul Paştelui un ingredient cu gust aparte - seminţele de dovleac. Ciorbe de legume, sarmale de post, fasole flecit ...

Fasole cu ciolan, rețeta celebră de Ziua Națională a României
30/11/2022 11:49

Ziua Natională a Romaniei vine si cu o traditie in ceea ce priveste sectorul culinar. Cea mai cerută mancare de 1 Decembrie este deja celebra fasole cu ciolan afumat. Reteta pentru acest preparat este una d ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei