Cafeaua, vinul și bananele sunt pe cale de dispariție. Ce vom mânca peste 40 de ani
Dimensiune font:
Schimbările climatice vor provoca și dispariția sau, în cel mai fericit caz, reducerea suprafețelor cultivate cu anumite culturi. Pe măsură ce condițiile de vreme se schimbă, fermierii vor întâmpina mari eforturi în a menține anumite culturi la nivelul solicitat de piețe. În aceste condiții este de așteptat ca anumite produse alimentare să iasă din dieta obișnuită, conform euronews.com.
Cafeaua este cea mai populară băutură din lume, fiind consumată de un număr foarte mare de oameni. Se spune că în fiecare zi se consumă aproximativ 2 miliarde de cești de cafea. Or, pentru a satisface o cerere atât de mare, este nevoie de o cantitate uriașă de boabe de cafea. Doar în 2020 au fost produse, pentru consum, aproape 10 miliarde de kilograme de cafea.
În viitor, lucrurile se vor schimba, mai ales că mai toate culturile de cafea sunt afectate de o ciupercă numită roya sau rugina frunzelor. Aceasta este favorizată de creșterea temperaturilor, în America de Sud.
Conform estimărilor, în Africa, fermele de cafea se vor reduce cu 65% până în 2080.
Plantele de cacao și, implicit, ciocolata sunt în pericol
O altă cultură, de cacao, se confruntă cu criză, la nivel global, din cauza ultimelor schimbări climatice.
Specialiștii estimează că zonele cultivate cu cacao s-ar putea confrunta cu o creștere a temperaturii cu 2,1 grade Celsius până în 2050. Astfel va fi redusă foarte mult suprafața cultivată.
Bananele sunt cele mai populare fructe din lume, cultivate în 135 de țări. În acest caz ar putea ca suprafețele potrivite pentru cultivarea bananelor să crească cu 50% până în anul 2070. Pe de altă parte, lipsa apei disponibilă în aceste zone va anula orice posibil beneficiu pentru fermieri.
Avocado, o plantă pretențioasă
La fel ca și în cazul bananelor, avocado este produs sub formă de monoculturi. Acest lucru face cultura mai sensibilă la dăunători și boli. Pentru a preveni decimarea culturilor de avocado, fermierii apelează la pesticide care pot dăuna mediului atunci când sunt spălate în timpul ploilor abundente.
Lipsa apei și temperaturile variabile reprezintă o amenințare tot mai mare, pentru aceste culturi. Unii oameni de știință se tem că avocado ar putea dispărea până în 2050.
Vinul nu va mai fi o băutură la îndemnâna oricui
Soiurile de struguri sunt foarte sensibile la condițiile de mediu, acesta fiind și motivul pentru care anumite vinuri nu pot fi produse decât în anumite locații. Cea mai mică schimbare poate afecta gustul și aroma acestui produs.
Pentru a menține condițiile ideale de cultivare a strugurilor, producătorii de vinuri caută deja soluții mai pentru a-și produce soiurile celebre.
Dacă pierderea aromelor preferate nu este nu provoacă îngrijorare, un studiu din 2013 estimează că terenurile propice cultivării viței de vie pentru vin se vor reduce cu 73% până în anul 2050.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau