2014 – un an de foamete?
Dimensiune font:
În vesela lor inconştienţă/iresposabilitate, televiziunile, îndeosebi cele aşa-zise de ştiri, prezintă actuala situaţie meteorologică în două registre care n-au nici o legătură cu realitatea.
Pe de o parte, se plânge constant pe umărul câtorva zeci de mii de bucureşteni fiţoşi. Aceştia, după ce că n-au autostradă cu zece benzi către Valea Prahovei, se văd acum lipsiţi şi de nea, ceea ce e aproape un dezastru naţional, căci cei cu pricina nu mai pot să se spargă în figuri pe pârtii şi prin crâşmele montane. Mă şi mir că respectivii nu pun de un marş şi un miting în faţa sediului guvernului, pentru a solicita, imperios, ori zăpadă din abundenţă, ori, cel puţin, cât mai multe tunuri care să producă aşa ceva.
Pe de altă parte, se afirmă solidaritatea cu majoritatea românilor, pentru care, chipurile, o iarnă blândă reprezintă o adevărată mană cerească materializată pre pământ prin aceea că, teoretic, facturile la căldură ar fi mai mici şi, pe cale de consecinţă, mai uşor de suportat/achitat. Aiurea! Aici constatăm cea mai mare nepotrivire cu realitatea, căci, în fapt, facturile sunt, financiar, întru totul asemănătoare celor din iernile mai grele.
În fine, am asistat şi la o declaraţie absolut stupefiantă, emanată de către un şef al unei direcţii agricole de prin Oltenia, care afirma că în acest domeniu totul e în regulă, culturile nefiind afectate de vremea cu totul anormală!Aşa se întâmplă când politizarea infestează toate sectoarele vieţii...
În asemenea circumstanţe, televiziunile amintite înfăţişează doar cu titlul de comentarii exotice ori senzaţionale spusele unor oameni în vârstă, care susţin că asemenea căldură nu au mai pomenit de când sunt, sau ale unor adevăraţi specialişti în agricultură, care trag, acut şi constant, semnale de alarmă, subliniind că, dacă vor urma perioade de temperaturi scăzute, mai ales în lipsa zăpezii, la mai multe culturi se vor putea înregistra pierderi uriaşe, cele mai negre scenarii previzionând chiar un an de „foamete”.
Dacă 2013 a fost cel mai bun an agricol din ultimele două decenii, s-ar putea ca 2014 să fie cel mai rău din ultima jumătate de secol, ceea ce ar echivala cu un dezastru, atât din punct de vedere al produsului intern brut, cât, mai ales, din punct de vedere al mesei românilor, o cantitate mai mică de produse agricole fiind însoţită, inevitabil, de scumpirea lor.
2013 a fost cel mai cald an din istoria măsurătorilor meteorologice. După cum a început 2014, s-ar putea ca recordul să fie doborât, cu toate consecinţele nefaste.
Pe asemenea fond, reacţiile şi acţiunile adecvate lipsesc cu desăvârşire. Să ne amintim că Protocolul de la Kyoto, iniţiat în 1997, care prevede reducerea emisiilor poluante, nu a fost semnat nici până astăzi de SUA, responsabile pentru mai mult de 40 la sută din totalul emisiilor de gaze de seră (motivul refuzului fiind, ţineţi-vă bine, că termenii acordului îi dezavantajează pe oamenii de afaceri americani!), iar Canada tocmai ce a denunţat acest tratat.Iată de ce nu am nici cea mai minoră compasiune pentru fenomenele meteo extreme ce bântuie America de nord. Dar problema e că nu plătesc numai vinovaţii, încălzirea fiind nu doar letală, ci şi globală.
În mod firesc, oamenii din întreaga lume, deci şi din România, ar trebui să protesteze vehement faţă de acest fenomen, mult mai nefast decât exploatarea gazelor de şist sau a zăcămintelor aurifere prin cianurare.
Numai că inconştienţa de care pomeneam la începutul acestor rânduri se pare că nu caracterizează doar segmente media, ci şi guvernele şi simplii cetăţeni!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau