Alte semne de întrebare
Dimensiune font:
Nu ştiu câţi dintre dumneavoastră nu aţi avut măcar o tresărire la auzul veştii privind accidentul aviatic din Apuseni, cu atât mai mult cu cât în el se afla o echipă de medici plecaţi să salveze, la rândul lor, alte vieţi. Interesul şi senzaţionalul ştirii s-a transformat însă în indignare atunci când televiziunile anunţau, în regim de breaking news, decesul a doi dintre pasageri, pilotul şi unul dintre membrii echipajului medical. Aceasta după ce, iniţial, se spunea că pilotul Adrian Iovan, a reuşit o aterizare de urgenţă soldată, iniţial, fără victime omeneşti. Dar, cum poate numai în România este posibil, cu toată tehnologia momentului şi cu toate dotările pe care instituţiile statului nu contenesc să le mai laude atunci când au ocazia, nişte oameni nu au murit pentru că nu au reuşit să fie localizaţi decât după şapte ore. Iar acest lucru a fost posibil nu prin intervenţia instituţiilor plătite gras din bani publici, ci prin civismul de care au dat dovadă localnicii. Cum să nu fii indignat la un asemenea record de incompetenţă?
Aceasta ar fi însă prima reacţie, la cald, a unor români care, parcă, aveau o altă imagine despre tot ce însemnă SMURD, ISU şi alte unităţi de intervenţie rapidă. Investigaţia jurnalistică, singura care pare să mai găsească vreun responsabil pentru această situaţie, a arătat însă cât de greu se pot urni instituţiile statului în România anului 2014, când tehnologia permite localizarea unei persoane oriunde pe acest pământ, conectat sau nu la internet sau sistem de telefonie mobilă. Aflăm, aşadar, că în tot acest carusel al neputinţei nu trebuie arătat doar spre SMURD, Poliţie, ci mai mult spre SRI, STS, SIE şi chiar către maica Rusie, care ar avea un sistem de detectare şi localizare a obiectelor zburătoare, iar noi nu. Ca indignarea să fie totală, ieri, la trei zile de la accident, am aflat că în apropiere de locul tragediei a ajuns şi un echipaj de descarcerare, nu mai contează al cui, dar care nu a reuşit să ajungă până la avion.
Pe cine să tragi la răspundere în acest caz? Pe cine să culpabilizezi? Eu, unul, mă aşteptam ca o anchetă ad-hoc să arate, în buna noastră tradiţie, că „mortu-i vinovat”. M-a contrazis însă ieri premierul Victor Ponta, care, după o lungă tăcere, a cerut demiterea şefilor de la STS (Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, pentru cine nu ştie), şi de la IGSU, mai marele peste SMURD, echipe de descarcerare şi pompieri. Nu am văzut nici demisii de onoare, dar nici măsuri ferme de schimbări de miniştri, deşi acest lucru se impunea. Dacă un ministru de precum Radu Stroe spune că dispozitivele de localizare nu au fost folosite în cazul medicilor pentru că acestea sunt destinate doar… infractorilor, atunci orice comentariu este de prisos.
Chiar şi aşa însă, cu vinovaţi de la stânga la dreapta, nişte întrebări tot nu au fost puse. De ce avionul care transporta echipajul medical nu avea cutie neagră? Unde este mult-lăudatul avion SMURD, abia achiziţionat de acest serviciu şi prezentat cu atâta tam-tam anul trecut? Şi unde este domnul Raed Arafat? Să-şi dea măcar cu părerea, nu să ofere explicaţii, căci, din câte am înţeles, nu-i permite protocolul.
Mai mult, mă întreb, de ce este nevoie ca medicii să facă aceste curse în regim de maxi-taxi aerian, cu aparate discutabile din punct de vedere tehnic? Din punctul meu de vedere, orice cursă cu un aparat de zbor, cu toată tehnologia actuală, este ca o loterie şi îţi faci o cruce mare atunci când ajungi la destinaţie. Cel puţin Iaşul, nu a fost ferit de tragedii aviatice, iar memoria victimelor elicopterului SMURD prăbuşit în 2006 nu poate fi ştearsă cu buretele. În tot acest timp însă, spitalele Iaşului, unde funcţionează şi un Centru Regional de Transplant, sunt refuzate la acreditarea pentru acest gen de intervenţii, prin nişte condiţii draconice şi imposibil de îndeplinit. Aceasta deşi are specialişti recunoscuţi, capabili să preleveze organe, dar care efectuează astfel de operaţii doar dacă ajunge avionul cu medici acreditaţi de la Bucureşti. Dincolo de protocoale şi de proceduri, oare cât va mai ţine această loterie a salvatorilor de vieţi?
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau