Românii, insula și civilizația
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Puțini dintre români știu că mult mediatizata Insulă a Șerpilor (pe care am pierdut-o, în mai multe rânduri, în favoarea altor țări, dintre care cea mai recentă este Ucraina) era considerată, de către poetul grec Pindar, drept „strălucitul paradis al lui Ahile”, care ar fi trecut, după moartea sa la Troia, în acest loc. Drept insulă a lui Ahile sau Albă (Leuce, în greacă) era menționată și de către geograful grec Ptolemeu.
Motivul pentru care încep aceste rânduri cu trimitere la Insula Șerpilor este prezența sa în rândul scrierilor unor mari personalități ale antichității elene; în afara celor amintiți, mai pot fi pomeniți istoricul Strabon și învățatul Strabon...
Să trecem de la antichitate mai către zilele noastre, spre începutul de secol anterior, când, conform unor istorici francezi (Edouard Driault și Michel Lheritier, autori ai „Istoriei diplomatice a Greciei din 1821 până în zilele noastre” - adică până în 1925, când a apărut cartea), România ar fi fost interesată de obținerea unei insule în Marea Egee. Și oare ce altă insulă ar fi fost mai aproape și ar fi meritat mai mult interes decât Thassos, supranumită „Insula de smarald”, despărțită de România de doar vreo 600 de km, de parcurs astăzi, de la București, în numai vreo 9 ore.
Înainte de a continua subiectul, vreau să depăn o amintire, în strânsă legătură cu acesta. Prin intermediul aceleiași agenții de turism, am făcut parte, în doi ani diferiți, din beneficiarii unei croaziere pe Marea Egee. Prima dată a fost de neuitat - atmosferă tipic grecească, începând cu muzica, dansurile și sfârșind cu băutura - celebra Metaxa. Din păcate, a doua oară, după numai doi ani, a fost ceva de...evitat: din toată atmosfera rămăsese doar Metaxa, restul fiind înlocuit de cântece și dansuri aduse de români, dintre care, la loc de ”cinste”, erau manelele...
Mergând mai departe, trebuie să mă refer la două articole de divertisment, apărute anii trecuți în presă. Primul se intitulează ”România neagă că va invada insula Thassos”, drept răspuns la acuzațiile guvernului grec; în cuprinsul lui, se fac trimiteri la temerile grecilor, ce spun că zeci de mii de români se pregătesc de invazie și cred că insula va deveni în scurt timp vorbitoare de limba română; partea română precizează că, în realitate, este vorba numai despre preocuparea pentru detzatzificarea insulei. Al doilea articol e în aceeași notă, începând cu titlul - ”Grecia oferă Thassos cadou României, cu condiția să lase celelalte insule în pace” - și continuând cu conținutul, din care aflăm că s-a încheiat un armistițiu între cele două țări, după mai multe luni de război, ce prevede ca românii să se ducă numai în Thassos dacă vor concediu.
Deși ar fi putut să ceară ca românii să aibă acces în insula cu pricina numai în concediu, și chiar atunci cu condiția respectării unor norme de conviețuire, n.m., D.O. Afirm asta, argumentând cu știri apărute în presă: turiști români au fost prinși făcând grătarul în balconul unei camere de hotel; altul a venit la plajă cu un bidon de vin (se bănuia că se va duce la tavernă cu oala de sarmale); alții i-au cerut unui angajat grec să pună manele la difuzoarele unui beach bar. Sunt români care și-au deschis afaceri pe insulă, iar alții vor să-și ia aici case de vacanță.
Când au loc astfel de ciocniri între civilizații atât de diferite, nu trebuie să fim mirați că auzim de tot mai mulți băștinași care părăsesc insula și se mută în Grecia continentală!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau