Terra: Coronavirus. România: Neuronolipsus! (II)
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Panica şi zvonurile alarmiste mai trebuie şi stopate. E culmea că numărul şi amploarea unor asemenea fenomene este (din ce în ce) mai mare, deşi mijloacele moderne de informare – din surse corecte şi oficiale! – sunt la îndemâna oricui. Dar este mai la îndemână să iei de bune bârfa şi alerta unei prietene de pe o reţea de socializare, veşti idioate transmise de canale tv în căutare de audienţă cu orice preţ, decât să cauţi un site serios şi auorizat.
La ora la care scriam aceste rânduri, miercuri, 18 martie, erau confirmate, pe întreg globul, circa 200.000 de persoane infectate. Numărul deceselor se apropia de 8.000, dar, cred că e mai important de reţinut, acela al vindecaţilor – de 80.000!!!
În zonele cele mai afectate, situaţia era următoarea: China avea aproape 90.000 de cazuri, număr decese circa 3.200; Italia – peste 20.00 de cazuri şi aproape 1.500 decese, Iran – aproape 13.000 cazuri şi peste 600 decese; Spania: peste 6.400 cazuri şi peste 200 decese; Germania: peste 4.600 cazuri şi 9 decese; Franţa: aproape 4.500 cazuri şi 91 de decese.
E locul să precizez că, recent, un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a declarat că rata de deces pentru Covid 19 este de aproximativ 3,4 la sută. Deci Covidul nu e chiar aşa un bau-bau!!! Haideţi să fim calmi şi bine informaţi.
Hai să ne referim la alţi viruşi şi la decesele provocate de ei: Marburg – între 25 şi 80 la sută rată mortalitate; Ebola – între 50 şi 71 la sută; Rabia (banala turbare) – 100 la sută!; HIV – a făcut, din 1980 până azi, aproape 50 milioane victime, fiind caracterizat cel mai primejdios şi letal virus din perioada modernă; Variola – înainteac descoperirii vaccinului contra ei, una din 3 persoane murea, astfel că doar în secolul trecut a omorât peste 300 milioane persoane; Gripa spaniolă – pandemie în 1918, cu infectarea a 40 la sută din populaţia Terrei şi cu moartea a peste 50.000.000 oameni; SARS (apărut în 2002, tot în China) – 9,6 la sută mortalitate, dar doar 770 decese în doi ani; MERS-CoV – rată între 30 şi 40 la sută, cel mai letal virus ce se transmite de la animale la oameni.
Lăsând deoparte viruşii, inclusiv pe cel de acum , dacă privim lucrurile din alt unghi, să amintim că România are cea mai ridicată rată a mortalităţii din cauze tratabile dintre ţările UE (boli de inimă, accidente vasculare cerebrale, pneumonia şi cancerul colorectal): la fiecare 100.000 locuitori, 208 mor din acest motiv. La capitolul mortalitate din cauze prevenibile (bolile ischemice ale inimii, cancerul la plămân, decesele provocate de consumul de alcool şi accidente), România se situează pe locul 4, având şi una dintre cele mai scăzute speranţe de viaţă din UE -75,3 ani, faţă de 80,9 ani!!!
Apropo de vârstă, una dintre explicaţiile faptului că, în lume, Italia este statul care resimte cel mai mult efectele pandemiei (250 de îmbolnăviri la un milion de locuitori, faţă de China, cu 56 de îmbolnăviri, sau Coreea de Sud, cu 153) constă în aceea că această ţară are o populaţie îmbătrânită. Aşa se face că, acolo, Covid 19 a avut o rată de mortalitate de 5 la sută, faţă de cea globală, de numai 3,5 la sută. Atenţie, aşadar, la România, care devine şi ea din ce în ce mai „bătrână”, numărul de locuitori de 65 de ani şi peste această vârstă din ţară crescând cu peste 50 la sută în ultimele 2 decenii...Aşa încât, în afară de scăderea mortalităţii, trebuie peocupări pentru creşterea natalităţii.
Ca de regulă, în final, câteva predicţii: în România, vor fi maximum 100-150 de victime, iar pandemia se va stinge până la finele lui iunie. Important e ce se va face pentru sistemul de sănătate până atunci şi după! Probabil, mai nimic, vin cele 2 rânduri de alegeri, care sunt cu mult mai însemnate...
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau