Ce trebuie să mănânci în "vremea carantinei". Nutriționist: Pot fi de mare ajutor!
Dimensiune font:
Ce trebuie să mănânci în "vremea carantinei". Nutriționistul Lygia Alexandrescu a oferit o serie de sfaturi privind "dieta în vremea carantinei". Ce ar trebui să mâncăm.
"În toată această perioadă greu încercată, hrănirea cu alimente de calitate, bogate în nutrienţi imediat biodisponibili şi hidratarea corectă şi completă pot fi de mare ajutor în prevenirea îmbolnăvirii cu COVID 19. Este important să se menţină programul orar alimentar de rutină, consumând frecvent (la interval de 2-3 ore) porţii mici de alimente, ca între mese să existe aport de lichide calde pentru o hidratare completă şi ca repaosul şi odihna să se facă la temperatura de confort constantă şi în condiţii igienice optime (camera aerisită, îmbrăcăminte uşoară din bumbac, schimbată în funcţie de cât de mult se transpiră etc)", a scris nutriționistul Lygia Alexandrescu pe Facebook.
"Este un mit periculos"
"Hidratarea completă este cheia unei stări bune de sănătate. Chiar dacă nu există apetit pentru apă, aceasta trebuie neapărat consumată la temperatura camerei, alături de ceaiul de plante cu lămâie, scorţişoară, ghimbir, astfel încât să ajungem să consumăm (ca adulţi) 40 ml din aceste lichide/kg corp/zi.
În acelaşi timp cafeaua, ceaiul negru, alcoolul trebuie evitate pentru că au efect diuretic şi deshidratează organismul, concentrând astfel toxinele. Mai mult senzaţia că, prin consumarea băuturilor alcoolice simptomele gripei dispar, este un mit periculos. Consumul de alcool dezechilibrează funcţionarea sistemului imunitar şi astfel creşte riscul îmbolnăvirii.
Ce trebuie să consumi cel mai des
Alimentele consumate trebuie să conţină nutrienţi imediat disponibili pentru organism şi concentrarea maximă trebuie să fie pe ingerarea de:
- fructe şi legume proaspete autohtone;
- alimente imunostimulatoare;
- alimente care să ajute la ameliorarea eventualelor simptome (de ex nas înfundat)
- alimente uşor de înghiţit atunci când doare gâtul", a mai explicat nutriționistul.
"Alimentele imunostimulatoare"
"Dintre alimentele imunostimulatoare trebuie asigurat aportul de:
- iaurt, chefir, peşte de captură, seminţe de in şi nuci, ulei de măsline
- alimente bogate în vitamina C: citrice, ardei gras, broccoli.
- Alimente bogate în vitamina E: spanac, migdale, seminţe de floarea soarelui şi dovleac fără sare, afine, cereale integrale.
- Alimente bogate în seleniu: peşte de captură, pui bio, curcan, ouă.
Alimente fermentate și iuți
Alimentele fermentate bogate în probiotice, în special chefirul, borşul, varza murată, drojdia de bere, stimulează sistemul imunitar. Alimentele iuţi cum ar fi piperul, muştarul iute, hreanul, usturoiul, ceapă pot fi consumate în cantităţi moderate pentru că ele au efect de decongestionant nazal, favorizând drenajul mucozităţilor.
Ceapa ajută la curăţarea congestiilor şi la eliminarea excesului de mucus la diverse nivele în organism. Usturoiul de asemenea, posedă numeroase proprietăţi terapeutice: îmbunătăţeşte activitatea globulelor albe, măreşte producţia de anticorpi, distruge ciuperci şi fungi, precum candidă.
Dintre condimente, ghimbirul, turmericul, oregano dar şi ceaiul verde sunt plante cu important rol imunostimulator şi pot da gust ceaiurilor şi mâncărurilor gatite în aceste zile", a punctat Lygia Alexandrescu.
Remediile bunicii
"Remediile învăţate de la bunica pot fi şi ele aplicate în această perioadă:
- băi fierbinţi la picioare cu făină de muştar
- comprese cu apă caldă pe fata pentru sănătatea sinusurilor
- inhalaţii cu infuzie de frunze de pin sau de măghiran", a recomandat nutriționistul.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau